ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Özel'den 'tahliye gerginliği' hakkında ilk açıklama
Özel'den 'tahliye gerginliği' hakkında ilk açıklama
Ankara Valiliğinden Emniyet'e CHP talimatı: Genel Merkez polis zoruyla boşaltılacak
Ankara Valiliğinden Emniyet'e CHP talimatı: Genel Merkez polis zoruyla boşaltılacak
Kılıçdaroğlu'nun avukatından emniyete 'Parti Genel Merkezi tarafımıza teslim edilsin' dilekçesi
Kılıçdaroğlu'nun avukatından emniyete "Parti Genel Merkezi tarafımıza teslim edilsin" dilekçesi
Butlan operasyonunda 9 tutuklama
Butlan operasyonunda 9 tutuklama
22 Şubat 2026 Pazar - 09:46

Berlin Film Festivali’ne Türk damgası

76. Berlin Film Festivali’nde festivalin en büyük ödülü olan Altın Ayı'yı İlker Çatak “Sarı Zarflar” filmiyle kazanırken, Emin Alper “Kurtuluş” filmiyle Gümüş Ayı’ya layık görüldü.

Berlin Film Festivali’ne Türk damgası

76. kez düzenlenen uluslararası film festivali Berlinale'e, Türk yönetmenler damga vurdu. Türk Sineması'nın en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan'ın çektiği "Susuz Yaz" ile başlayan Türkiye'nin Altın Ayı yolculuğu, 2010'da Semih Kaplanoğlu'nun "Bal" filmiyle devam etmişti. Çatak'ın “Sarı Zarflar” filmi uzun bir aradan sonra Türkiye'ye Altın Ayı'yı kazandırdı.

"En korkunç yalnızlık türü, acı çekerken yaşadığınız yalnızlıktır"

Gümüş Ayı'ya layık görülen yönetmen Emin Alper, Berlinale'deki konuşmasında filmlerinin "korkunç suçlar işlemiş failler" hakkında olduğunu söylerken, "Film boyunca onların zihniyetini anlamak istedim. Aynı zamanda hayatta kalanların durumunu da anlamaya çalıştım. Onları çok düşündüm ve öğrendiğim şeylerden biri şu oldu: En korkunç yalnızlık türü, acı çekerken yaşadığınız yalnızlıktır. Haklarınızı gün be gün kaybederken, kendi vergilerinizle alınmış mermilerle vurulurken, sizi insan bile görmeyenler tarafından bombalanırken, o anlarda tamamen yalnızsınızdır. Ama kimsenin sizi umursamadığını ve sizi düşünmediğini gördüğünüzde, dünyadaki en yalnız insan olursunuz. O yüzden burada yapabileceğimiz şey, sessizliği bozmak ve onlara gerçekten yalnız olmadıklarını hatırlatmaktır. Gazze’de en korkunç koşullar altında yaşayan ve ölen Filistinliler, yalnız değilsiniz. Zulmün altında acı çeken İran halkı, yalnız değilsiniz. Rojava’da ve Orta Doğu’da neredeyse bir asırdır hakları için mücadele eden Kürtler, yalnız değilsiniz. Son olarak, benim halkım, yalnız değilsiniz" ifadelerini kullandı.

Emin Alper, "Dört yıldır cezaevinde olan sevgili arkadaşım Çiğdem, yalnız değilsin. Tayfun, Can ve Mine, siz de yalnız değilsiniz. Sekiz yıldır hapiste olan Osman Kavala, dokuz yıldır Selahattin Demirtaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve şu anda hapiste olan diğer tüm belediye başkanları. Yalnız değilsiniz" dedi.

Emin Alper'in konuşmasının tamamı şu şekilde:

"Biz yalnız değiliz, yalnız kalmayacağız"

"Öncelikle bizi burada ağırladığı için Berlinale ekibine teşekkür ederim ve elbette jüriye de teşekkür ederim. Bu benim için büyük bir onur. Yapımcılarıma, harika oyuncu kadroma ve ekibime ve bu filmi destekleyen herkese teşekkür ederim.

Filmimiz korkunç suçlar işlemiş failler hakkında. Film boyunca onların zihniyetini anlamak istedim. Aynı zamanda hayatta kalanların durumunu da anlamaya çalıştım.

Onları çok düşündüm ve öğrendiğim şeylerden biri şu oldu: En korkunç yalnızlık türü, acı çekerken yaşadığınız yalnızlıktır. Haklarınızı gün be gün kaybederken, kendi vergilerinizle alınmış mermilerle vurulurken, sizi insan bile görmeyenler tarafından bombalanırken, o anlarda tamamen yalnızsınızdır.

Ama kimsenin sizi umursamadığını ve sizi düşünmediğini gördüğünüzde, dünyadaki en yalnız insan olursunuz. O yüzden burada yapabileceğimiz şey, sessizliği bozmak ve onlara gerçekten yalnız olmadıklarını hatırlatmaktır. Gazze’de en korkunç koşullar altında yaşayan ve ölen Filistinliler, yalnız değilsiniz.

Zulmün altında acı çeken İran halkı, yalnız değilsiniz. Rojava’da ve Orta Doğu’da neredeyse bir asırdır hakları için mücadele eden Kürtler, yalnız değilsiniz. Son olarak, benim halkım, yalnız değilsiniz.

Dört yıldır cezaevinde olan sevgili arkadaşım Çiğdem, yalnız değilsin. Tayfun, Can ve Mine, siz de yalnız değilsiniz. Sekiz yıldır hapiste olan Osman Kavala, dokuz yıldır Selahattin Demirtaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve şu anda hapiste olan diğer tüm belediye başkanları. Yalnız değilsiniz.

Biz yalnız değiliz. Yalnız kalmayacağız. Küçük bir not, bu kızım için bir doğum günü hediyesi.

Yakında üç yaşına girecek ve ayıları seviyor."

"Sarı Zarflar" ne anlatıyor?

Almanya-Fransa-Türkiye ortak yapımı film, festivalin ana yarışmasında Altın Ayı ödülü için yarışırken, başrollerinde yer alan Özgü Namal ve Tansu Biçer de En İyi Başrol Oyuncu Performansı dalında Gümüş Ayı adayları arasında yer alıyor.

Senaryosunu İlker Çatak, Ayda Meryem Çatak ve Enis Köstepen'in kaleme aldığı "Sarı Zarflar", bir ailenin idealleri ile hayatta kalma mücadelesi arasındaki çatışmayı konu ediniyor.

Film, Ankara'da yaşayan sanatçı çift Derya ve Aziz'in, yeni oyunlarının prömiyerinin ardından yaşadıkları olaylar sonucu işlerini ve evlerini kaybetmelerini ve 13 yaşındaki kızları Ezgi ile İstanbul'da yeni bir yaşam kurma çabalarını anlatıyor.

Başrollerini Özgü Namal ve Tansu Biçer'in paylaştığı yapımda Leyla Smyrna Cabasİpek BilginAydın Işık, Aziz ÇapkurtYusuf AkgünUygar TamerJale Arıkan, Seda TürkmenEmre BakarElit İşcanSultan Ulutaş AlopeEmine Meyrem ve İpek Seyalıoğlu da rol alıyor.

"Kurtuluş" ne anlatıyor?

Kurtuluş'un başrolünde Caner CindorukBerkay AteşFeyyaz Duman ve Naz Göktan yer alıyor. Festival afişi Arda Aktaş tarafından tasarlandı. Batman ve Mardin arasında geçen Kurtuluş, korucu Hazeran aşireti ile yıllar önce terk etmek zorunda kaldıkları köylerine geri dönen Bezariler arasındaki toprak çatışmasını konu alıyor.

Liman Film yapımcılığında hayata geçen filmin görüntü yönetmenliğini Ahmet Sesigürgil ve Barış Aygen, kurgusunu Özcan Vardar, müziklerini Christiaan Verbeek üstlendi.

 
İzmir'de garajlar dijitalleşiyor
 
Bucalı çocuklara sıfır atık eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Klasik müziğin ustaları İzmir’de buluştu
İzmir Oda Orkestrası, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde klasik batı ...
Folkart Academy’nin çocuk mezunları
Folkart Academy, 2025–2026 eğitim döneminde eğitim alan çocuk grubu katılımcıları ...
Konstantinopolis’in sessiz tanığı: Karnak Dikilitaşı…
Karnak’tan Konstantinopolis’e uzanan hafıza ve Theodora’nın gölgesi...  İstanbul’un ...
 
Ünal Ersözlü, yeni kitabı ‘Böğürtlen Öpücüğü‘nü okurları için imzaladı
Gazeteci-Yazar Ünal Ersözlü, son kitabı ‘Böğürtlen Öpücüğü’nün imza günü ...
Şevval Sam hem söyledi hem yönetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, ...
Teyfik Rodos İzmirliler'le buluşuyor... "Üç Büyükler 2" için geri sayım!
İzmirli opera sanatçısı Teyfik Rodos, Ruhi Su, Edip Akbayram ve Ahmet ...
 
APİKAM’da Sergi Söyleşileri başlıyor
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) yeni söyleşi dizisi ...
Bornova'da müzikle 'Laik Cumhuriyet' vurgusu
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bornova Şubesi Türk Sanat Müziği Korosu, ...
İzmir Oda Orkestrası, dünyaca ünlü keman sanatçısı Küden ile aynı sahnede
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Oda Orkestrası, Ahmed Adnan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri