ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2092
    Dolar
  • Euro
    35,0719
    Euro
  • Altın
    2.504,000
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/30°
    IZMIR
  • KONYA
    12/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Vahşet... Lastik içinde yakıp 6 metre derine gömmüşler!
Vahşet... Lastik içinde yakıp 6 metre derine gömmüşler!
Yunanistan'dan Ege Denizi kararı... Sınıra yakın yerlere yerleştirecekler!
Yunanistan'dan Ege Denizi kararı... Sınıra yakın yerlere yerleştirecekler!
Böceğin ısırdığı 5 yaşındaki Gökçe hayatını kaybetti
Böceğin ısırdığı 5 yaşındaki Gökçe hayatını kaybetti
Başörtülü hakimler için 'Reddi hakim' talebi!
Başörtülü hakimler için 'Reddi hakim' talebi!
30 Ekim 2020 Cuma - 13:23

Bilim Kurulu üyesinden çift maske uyarısı

Prof. Dr. Alpay Azap, gözlük ve maske kullanarak aylardır koronavirüs hastalarına baktığını ve hastalanmadığını söyledi. Çift maske takılmasını ise önermeyen Azap, "Bu aslında biz kurallara dikkat edersek çok da kolay bulaşan bir virüs değil" dedi.

Bilim Kurulu üyesinden çift maske uyarısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, havaların soğuması ve kış aylarıyla birlikte tüm dünyada koronavirüsteki olgu sayılarının hızla artmasını beklediklerini söyleyerek, “Tüm dünyada olgu sayıları hızla tırmanıyor. Her gün yeni rekorlarla karşılaşıyoruz. Amerika, Fransa, İspanya, İtalya pek çok kuzey yarım küre ülkesi bu sorunu şimdi yaşıyor. Bizim ülkemizde de aynı şekilde yetkililerin de en üst düzeyde yaptıkları uyarılar da bunun bir göstergesi. Olgu sayılarının hızla tırmanmakta olduğunu, önümüzdeki haftalarda daha da artacağını bekliyoruz” dedi.

‘KORUYUCULUK 2 KAT ARTIYOR’

Prof. Dr. Azap, en baştan beri söyledikleri kuralların geçerli olduğuna dikkat çekerek, “Bu salgının dünya üzerinde dolaştığı 9 ay boyunca bizim yaptığımız öneriler sınanmış oldu ve etkili bir şekilde koruma sağladığı da gösterilmiş oldu. Nedir o öneriler; fiziki mesafeyi koruyacağız. Kapalı mekanlarda fiziki mesafeyi, 1 metrelik mesafeyi daha da artırmak gerekir. Bu önlemler bizim karşılaştığımız virüs miktarını belirliyor. Biz ne kadar çok önlem alırsak o kadar az bir virüsle karşılaşırız, vücudumuza az virüs girmiş olur ve o kadar da hafif hastalık geçiririz veya hiç hastalanmayız. Örneğin fiziki mesafeyi 1 metreden 2 metreye çıkarttığınızda koruyuculuk iki kat artıyor. Yani bu mesafe ne kadar artarsa o kadar iyi” diye konuştu.

‘1 SAAT İÇERİSİNDE 6 DEFA HAVALANDIRIN'

Kapalı ortamda havalandırmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Azap, “En güzeli aslında doğal havalandırma dediğimiz pencereleri, kapıları açarak odayı havalandırmak. Mümkünse 1 saat içinde 6 defa 5'er dakika pencere kapı açıp havalandırmayı sağlamak gerekiyor. Ama ne kadar yapılabilirse o kadar karşılaşacağımız virüsü azaltacaktır. Hep mantığımızın o olması lazım; karşılaştığımız virüsü azaltma yönünde davranacağız. O yüzden ne kadar havalandırabiliyorsak koşullarımız buna ne kadar izin veriyorsa o kadarını yapacağız. Merkezi havalandırma olan yerlerde o kurallar çok net belirlendi. Dışarıdan yüzde yüz temiz hava alınıp içeriye verilecek, içerideki kirli hava dışarıya çıkarılacak. Bunlara dikkat edildiği ölçüde virüs bulaşmıyor” dedi.

‘ÇİFT MASKEYİ ÖNERMİYORUM’

Aynı şeyin maske için geçerli olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Azap, çift maske ile ilgili önerileri değerlendirdi.

Prof. Dr. Azap, “Şu an için elimizde çift maske kullanımını destekleyecek bir bilimsel bilgi yok, bunun daha iyi koruduğunu söyleyen bir bilgi yok. Önemli olan kullandığımız tek maskenin, tıbbi maskenin 3 katlı arada bir geçirmez tabaka olan kurallara uygun üretilmiş maske olması. Böyle bir maske takmak zaten etkili bir koruma sağlıyor. Yüzde 65 ile 85 oranında sadece bu maske virüsün bulaşmasını engelliyor. 2'nci maske takmanın şöyle bir zararlı durumu olabilir; bu tek maske bile çok kayıyor ve ikide bir düzeltmek zorunda kalabiliyoruz. O yüzden de elimizi yüzümüze götürmek zorunda kalıyoruz. Eğer 2 maske olursa bu çok daha fazla olacak. 2 maske birbirinin üzerinden daha çok kayacak, gözümüze değecek daha çok düzeltmek zorunda kalacağız. O yüzden kendi ellerimizle kendimize enfekte etme riski var. Ben bu işle uğraşan bir klinisyen olarak kesinlikle çift maskeyi şimdiki bilimsel bilgilere dayanarak da önermiyorum. Tek ve doğru bir maske kullanımı etkili koruma sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

‘AYLARDIR HASTALANMADIM’

Prof. Dr. Azap, her gün koronavirüs hastalarının odasına girdiğini, onları muayene ettiğini ve bunu yaparken maske taktığını, 1 metreden fazla yaklaşıyorsa gözlük kullandığını anlattı.

Prof. Dr. Azap, “Sadece gözlük ve maske kullanarak aylardır hasta bakıyorum ve hastalanmadım. Bu aslında biz kurallara dikkat edersek çok da kolay bulaşan bir virüs değil. Yapacağımız tek şey, maske, fiziki mesafe, havalandırma kurallarına dikkat etmek. El temizliği çok önemli, cansız yüzeylerin ilk başta düşündüğümüz kadar riskli olmadığını öğrendik; ama el temizliğine dikkat etmemiz çok önemli. Bir de genel sağlık kuralları çok kritik. Çünkü eğer bağışıklık sisteminiz biraz zayıf düşerse vücudunuza giren az sayıda virüs sizi hasta edebilir. O yüzden bağışıklık sistemini güçlendirecek ya da en azından güçlü tutacak kurallara dikkat edeceğiz. İyi uyuyacağız; çünkü uykusuzluk özellikle virüsle savaşan hücreleri zayıflatıyor. Dengeli besleneceğiz, ekstra bir dışarıdan besin almaya gerek yok dengeli beslenmek yeterli. Fizik egzersiz yapacağız. Ben de bunları yapmaya çalışıyorum. Dengeli beslenme, iyi uyuma ve fizik egzersiz yapmak kış aylarında daha da önem kazanıyor” ifadelerini kullandı. 

 
Evlat nöbetine bir baba daha katıldı
 
Yumruk tokuşturmak korona bulaştırır mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlat nöbetine bir baba daha katıldı
İzmir'de terör örgütü PKK'nın kızını dağa kaçırması nedeniyle HDP İzmir ...
MİT tırlarında cezalar belli oldu
MİT tırlarının durdurulması davasında yargılanan 27 sanık için veriler cezalar belli oldu.
Çocuk korona vakaları ile ilgili korkutan açıklama
Türkiye'de çocuk koronavirüs vakalarının arttığına dikkat çeken Prof. ...
 
İzmir'de Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Söylevi
İzmir'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde ...
FB TV'nin genç sunucusu hayatını kaybetti
Bir süredir kanser tedavisi gören FB TV spikeri 32 yaşındaki Dilay Kemer ...
Mehmet Ali'nin ilk ameliyatı tamam
İzmir'de, 6 aylık bebekken evinde çıkan yangında, yüzünün büyük bölümü ...
 
Hobi bahçeleri tasarısına İzmir'den destek
Koronavirüs salgını sonrası ilginin arttığı hobi bahçeleriyle ilgili yasa ...
Kekik suyunun bir mucizesi daha
Koronavirüse karşı kullanılan dezenfektanlar, içeriğindeki yüksek alkol ...
3 doktor daha korona kurbanı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), özel bir hastanenin başhekim yardımcısı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri