ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,3300
    Dolar
  • Euro
    51,1975
    Euro
  • Altın
    5.896,530
    Altın
  • Bist-100
    12.763,00
    Bist-100
  • ADANA
    9/17°
    ADANA
  • ANKARA
    5/11°
    ANKARA
  • ANTALYA
    12/15°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/12°
    BURSA
  • ISTANBUL
    8/9°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/17°
    IZMIR
  • KONYA
    5/11°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Üniversitelere öğrenci affı geliyor!
Üniversitelere öğrenci affı geliyor!
Teğmenlerin komutanının davasında karar çıktı
Teğmenlerin komutanının davasında karar çıktı
Savaş Türkiye sınırına kadar geldi
Savaş Türkiye sınırına kadar geldi
İran Devlet Basını: Kuveyt'te ABD uçağı düştü
İran Devlet Basını: Kuveyt'te ABD uçağı düştü
23 Mart 2026 Pazartesi - 10:02

Bornova’da endometriozis farkındalığı

Bornova Belediyesi, 1–31 Mart Endometriozis Farkındalık Ayı kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde “Adet Sancısı Adetten Değildir!” sloganıyla “İsmini Vermek İstemeyen Söyleşi” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müjde Canday’ın konuşmacı olduğu söyleşide, endometriozis hastalığı hakkında bilgilendirme yapılırken, hastalığı yaşayan kadınlar da deneyimlerini paylaşarak farkındalık oluşturdu.

Bornova’da endometriozis farkındalığı

Bornova Belediyesi, 1–31 Mart Endometriozis Farkındalık Ayı kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde “Adet Sancısı Adetten Değildir!” sloganıyla “İsmini Vermek İstemeyen Söyleşi” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müjde Canday’ın konuşmacı olduğu söyleşide, endometriozis hastalığı hakkında bilgilendirme yapılırken, hastalığı yaşayan kadınlar da deneyimlerini paylaşarak farkındalık oluşturdu.

Etkinlikte kadın sağlığında sıklıkla göz ardı edilen ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen endometriozis konusunda katılımcılar hem tıbbi bilgiler edindi hem de benzer deneyimleri paylaşan kadınlarla dayanışma ortamı buldu.

“Çikolata kisti kronik bir hastalıktır”

Söyleşide konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müjde Canday, halk arasında “çikolata kisti” olarak da bilinen Endometriozisin, rahim içini döşeyen dokuya benzer hücrelerin rahim dışında yerleşmesiyle ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

Canday, hastalığın en sık 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınlarda görüldüğünü belirterek, her kadında aynı belirtilerin ortaya çıkmadığını vurguladı. Bazı kadınların hiçbir şikâyet yaşamayabileceğini, bazı kadınların ise günlük yaşamı zorlaştıran şiddetli ağrılar yaşayabildiğini ifade etti.

Endometriozisin; şiddetli pelvik ağrı, ağrılı cinsel ilişki, karında gaz ve şişkinlik gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Canday, tedavi edilmediğinde gebe kalmayı zorlaştırabileceğini, ancak düzenli kontroller ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle hastalığın etkilerinin kontrol altına alınabileceğini söyledi.

En sık görülen belirtiler

Müjde Canday, endometriozisin en yaygın belirtilerini; zamanla artan adet sancısı, alt karın ve bel bölgesinde kronik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, adet döneminde bağırsak veya idrar yaparken ağrı, şişkinlik, kabızlık veya ishal ve kısırlık (infertilite) olarak sıraladı.

Tedaviyle belirtiler kontrol altına alınabiliyor

Endometriozisi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi bulunmadığını belirten Canday, ancak çeşitli yöntemlerle belirtilerin kontrol altına alınabildiğini ifade etti. Tedavi sürecinde hormonal tedaviler, ağrı kontrolüne yönelik uygulamalar, gerekli durumlarda cerrahi müdahale ve hekim önerisiyle destekleyici tedavi yöntemleri uygulanabileceğini söyleyen Müjde Canday, hastalığın yönetiminde erken tanı ve düzenli doktor kontrolünün büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kadınlar söyleşinin ardından Yeşilova Höyüğü’nü gezdi

Söyleşinin ardından katılımcılar, rehber eşliğinde İzmir’in bilinen tarihini 8500 yıl öncesine dayandıran kazıların yapıldığı Yeşilova Höyüğü ve ziyaretçi merkezini gezdi. Program kapsamında düzenlenen çömlek yapım atölyesine de katılan kadınlar hem bilgi edindi hem de keyifli bir gün geçirdi.

 
Öğrencilerden ‘çınarlara’ unutulmaz konser
 
AK Partili İnan'dan Meslek Fabrikası açıklaması.. 'Boşuna uğraşmayın'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'da haşerelere karşı etkin müdahale
Kemalpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir ...
Bornova’da yol çalışmaları hız kesmiyor
Bornova Belediyesi, Ankara Asfaltı ile Üniversite Caddesi arasında kalan ...
İzmir’de çevre için yoğun mesai
İzmir Büyükşehir Belediyesi son iki yılda gürültü denetimlerinden hava ...
 
İzmir'de altyapıya 2 yılda 13 milyar liralık yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın geride kalan 2 yıllık ...
Başkan Tugay'dan Meslek Fabrikası açıklaması...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, mahkeme kararı olmadan ...
Vekil Yaşar Tüzün Kuşadası'nda Ömer Günel için nöbette
Kuşadası’nda kurulan Adalet ve Dayanışma Çadırı, her geçen gün büyüyen ...
 
Adalet ve Dayanışma Çadırı'nda mücadele kararlılıkla sürüyor
Başkan Ömer Günel hakkında yürütülen yargı süreci nedeniyle kurulan Adalet ...
Başkan Tugay, Yörük ve Türkmenlerle çifte bayram coşkusunu paylaştı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, ...
Konak Belediyesi’nden Yaşlılara Saygı Haftası’nda anlamlı buluşma
Konak Belediyesi, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında düzenlediği etkinlikle ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 26 20 4 2 62 18 44 64
2 Fenerbahçe 27 17 9 1 61 28 33 60
3 Trabzonspor 27 18 6 3 53 29 24 60
4 Beşiktaş 27 15 7 5 49 31 18 52
5 Rams Başakşehir 27 12 7 8 44 30 14 43
6 Göztepe 26 11 10 5 30 20 10 43
7 Samsunspor 26 8 11 7 29 31 -2 35
8 Kocaelispor 27 9 6 12 23 32 -9 33
9 Gaziantep FK 27 8 9 10 36 46 -10 33
10 Corendon Alanyaspor 27 6 13 8 33 32 1 31
11 Çaykur Rizespor 26 7 9 10 32 36 -4 30
12 Tümosan Konyaspor 27 7 9 11 31 39 -8 30
13 Natura Dünyası Gençlerbirliği 27 6 7 14 28 37 -9 25
14 Hesap.com Antalyaspor 27 6 7 14 25 43 -18 25
15 Kasımpaşa 27 5 9 13 23 38 -15 24
16 Zecorner Kayserispor 27 4 11 12 21 48 -27 23
17 ikas Eyüpspor 27 5 7 15 19 38 -19 22
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 27 4 5 18 24 47 -23 17
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri