ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
5 Ocak 2023 Perşembe - 20:00

Borsa fena çakıldı!

Borsa İstanbul'da günlük düşüş yüzde 7'yi aştı ve ikinci kez endeks bazlı devre kesici çalıştı. Kapanışta kayıp yüzde 7,37 oldu.

Borsa fena çakıldı!

Borsa İstanbul’da bugün çok sert düşüş görüldü. Günlük düşüşün yüzde 7’ye ulaşmasıyla saat 17.09’da ikinci kez devre kesici çalışırken, BIST 100 endeksinde günlük düşüş oranı yüzde 7,37 oldu.

Bankacılık endeksinde günlük kayıp yüzde 9,20 olurken, sınai endeksteki kayıp yüzde 6,79  oldu.

Borsa İstanbul’dan Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ilk devre kesici saat 16.31 itibarıyla devreye girdi. 17.01’de endeksin açılmasının hemen ardından 17.09’da ikinci kez devre kesici çalıştı.

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada, pay piyasasında işlemlerin 18.01’de kapanış seansında tekrar başlatılacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Saat 17:09:16 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

İşlemler Pay Piyasasında saat 18:01’de kapanış seansı ile VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08’de yeniden başlatılacaktır. BAP Pay Repo Pazarı’nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır.”

RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,59 artışla 5 bin 555,99 puandan başlamıştı. Öğlen saatlerine doğru rüzgâr tersine dönerken gün sonuna doğru düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla endeks 5 bin 317 puana kadar geriledi ve devre kesici çalıştı.

16.31’de devre kesen Borsa İstanbul’da işlemler 17.01’den itibaren kaldığı yerden devam etti. İşlemlerin yeniden başlamasının ardından 8 dakika içerisinde ikinci devre kesici çalıştı. BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7’yi aşmasıyla birlikte Borsa İstanbul ikinci kez devre kesti.

Tüm bu gelişmelerle Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 7,37 düşüşle 5 bin 116,41 puandan tamamladı.

‘SEÇİM AÇIKLAMALARI ETKİLİ OLDU’

Borsa İstanbul’da kapanışa doğru derinleşen satış baskısına ilişkin sozcu.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan bir aracı kurumun strateji uzmanı BIST 100’ün gün boyunca satış ağırlıklı seyrettiğini, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçime ilişkin yaptığı açıklamaların düşüşleri hızlandırdığını kaydetti.

Arka planda başka bir durum gözlemlemediğini kaydeden uzman, piyasadaki soluksuz yükseliş sonrası durumu normal karşıladığını, ek geri çekilmelerin olası olduğunu kaydetti.

‘BELİRSİZLİKLER İLE PANİK SATIŞI’

Bir başka aracı kurumun araştırma direktörü ise satışların hangi gerekçeden kaynaklandığını açıklamanın zor olduğunu, piyasaya son dönemlerde giren görece daha tecrübesiz yatırımcıların panik satışlarının etkisi olabileceğini söyledi.

Seçim ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınmasına ilişkin bir dizi belirsizliğin de satışlara neden olmuş olabileceğini değerlendiren piyasa uzmanı, BIST 100’de 5 bin puanlara kadar geri çekilme olabileceğini dile getirdi.

Düşük faiz, yüksek enflasyon ortamında bir değişiklik olmadığını kaydeden uzman toparlanmanın olabileceğii fakat BIST 100’de 6 bin puan seviyesini görmenin zor olduğunu söyledi.

‘KREDİLİ POZİSYONLARA İLİŞKİN UYARIYORDUK’

Bir başka aracı kurumun stratejisti de beklenen düzeltme hareketinin gerçekleştiğini dile getirdi. Uzun zamandır piyasanın bazı riskleri görmezden gelerek yükselişine devam ettiğini kaydeden uzman ayrıca düşüşlerin devam edebileceği konusunda uyardı.

Piyasaya yeni giren yatırımcı sayısısının portföy büyüklüğünün 100 bin lira civarında olduğunu da kaydeden uzman bu yatırımcıların panik satışlarının da etkili olduğunu vurguladı. İlk destek bölgesinin ise 4 bin 500 seviyeleri olabileceğini ifade etti.

Ayrıca kredili işlem sayısının da çok fazla olduğunu belirten aracı kurum stratejisti, son 2 haftadır yatırımlarında kredi-özkaynak oranı yüzde 35’lere yaklaşan müşterilerine pozisyonlarını azaltmaları yönünde uyarılarda bulunduklarını söyledi.

6 aylık dönemde 7-8 kat artan enerji hisselerindeki pozisyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzman ayrıca, “Alım karşılıkları boş. Yükselirken talep ediyorlar ama düşüşlerde kimse yok” dedi.

 
İki geliniyle cinsel ilişkiye giren kayınpedere ceza!
 
İzmir'de yangın... Ev küle döndü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Starbucks’tan büyük zam!
Kahve zincirlerinden Starbucks, bugün itibarıyla ürünlerine zam yaptı.
Rekabet Kurumu’ndan gıda şirketlerine soruşturma!
Rekabet Kurumu, Danone Tikveşli, Eti, Horizon ve Nestle'nin bilgi paylaşımı ...
Sigaraya yüzde 15 zam!
Alkollü içkilerin ardından tütün ürünlerine de zam geldi. Bugün itibarıyla ...
 
Özel okulların zam oranı belli oldu!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023-2024 eğitim döneminde özel okullara ...
Migros'tan indirim kararı!
Migros, ocak ayı boyunca en temel ihtiyaç ürünlerini içeren Migros markalı ...
Orta gelirliye konut kampanyasının detayları belli oldu!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim ...
 
Biraya dev zam!
Tekel Bayileri Platformu (TBP) Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından ...
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2022 yılında 31 milyar doları aştı!
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2022 yılında yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara çıktı.
Memur ve emekli zammı belli oldu!
Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri