ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6188
    Dolar
  • Euro
    34,7266
    Euro
  • Altın
    2.514,770
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
25 Mayıs 2021 Salı - 21:23

Borsa sert düştü, dolar yükseldi!

Güne 8,40'ın altında başlayan dolar/TL öğleden sonra 8,48'i aşarken, euro/TL de 10,39 ile rekor kırdı. Borsada kayıp yüzde 3,58'e ulaşırken, Reuters piyasalardaki hareketi "CHP'nin erken seçim çağrısı ve Sedat Peker'in açıklamalarının siyaseti nasıl etkileyeceğine dair belirsizliğe" bağladı.

Borsa sert düştü, dolar yükseldi!

Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58 seviyesinin hemen altında birkaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandını bugün belirgin bir şekilde yukarı kırarken bankacılar TL cinsi yatırım araçlarının tamamında belirsizlik nedeniyle sert satışlar görüldüğünü söylediler.

Öğleden sonra belirginleşen satış baskısıyla euro/TL tarihi zirveyi görürken dolar/TL 8.48’e kadar yükseldi. BIST 100 endeksinde kayıplar yüzde 3,58’e ulaşırken, bankacılık endeksi yüzde 2,65’i buldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Sedat Peker videolarının ardından seçim çağrıları ve ‘gündemi değiştirebilecek bir gelişme olur mu acaba’ endişesi bir anda piyasada satış yarattı” dedi.

CHP’DEN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker’in yayınladığı videolarda bakanlar ve eski hükümet görevlileri hakkında dile getirdiği suçlayıcı iddiaları “saçmalık” olarak değerlendirerek, istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı.

Bunun üzerine bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Soylu’nun yalnız olmadığını belirterek desteklerken, muhalefet ise AKP’nin hesap vermesi gerektiğine vurgu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca gelinen noktada seçime gidilmesi gerektiğini söyledi ve “Erdoğan Türkiye için artık bir Milli Güvenlik sorunudur. Hırsızlığın ayyuka çıktığı rüşvetin sıradanlaştığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Bir başka bankacı ise “Kılıçdaroğlu açıklamaları erken seçim geliyor olarak alındı. 16.00’dan sonra borsa bundan çöktü” dedi.

Son dönemde muhalefet ekonomi başta olmak üzere iktidarın yönetim kabiliyetini kaybettiğini belirterek sık sık seçim çağrısı yapıyor. Ancak AK Parti ve MHP seçim tarihinin 2023 olduğunu, kendilerinin yeniden iktidar olacağını savunuyor.

TL NEGATİF AYRIŞTI

TL’nin bugünkü seyri satış baskısının tamamen Türkiye özelinde olduğunu da gösteriyor. Gelişmekte olan para birimleri genelinde bugün yüzde 0.1 ile yüzde 0.6 arasında değer kazancı yaşanırken TL dolar karşısında bugün yüzde 0.6 değer kaybediyor. Dolar küresel piyasalarda zayıf seyrini sürdürürken TL haricinde dolar karşısında bugün değer kaybeden bir başka para birimi bulunmuyor.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin altında açıklanan ABD verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin sabit tutulacağına yönelik açıklamalarının yatırımcıların enflasyon nedeniyle faizlerin artacağına yönelik endişelerini bastırmasıyla son dönemlerde seyrettiği aralığın en düşük seviyesinde.

Dünya genelinde pandemiden toparlanma devam ederken, ABD’de faizlerin düşük olmasından dolayı paranın dışarıya kaçacağını düşünen yatırımcılar dolar pozisyonlarını hızla satıyorlar. Nisan ayında enflasyonda yaşanan artışın Fed’in para politikasına yönelik şüphelere yol açmasının ardından yatırımcılar dolar pozisyonlarında artışa gitme konusunda son derece temkinli davransalar da, Fed’in dün gece yaptığı açıklamalar içlerini rahatlatmış gibi gözüküyor.

TL ÇOK HASSAS

Bankacılar TL’nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına, hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça hassas bir para birimi olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar.

Yabancı yatırımcılar tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Ancak geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.

Lokal bankacılar dolardaki zayıf seyir öngörüsünün ve yüzde 19 politika faizinin TL’ye ilişkin değer kaybı risklerini sınırlayan en önemli etken olduğunu konusunda hemfikirler. Ancak yine de birçok bankacı ödemeler dengesinde önümüzdeki dönemde yaşanabilecek risklere de dikkat çekiyor.

Bankacılar Hazine ihaleleri dışında bu hafta gündeminde S&P’nin olası Türkiye not güncellemesini, ABD’de öncü enflasyon göstergesi olan PCE verilerinin takip edileceğini belirtiyorlar. Ayrıca Çarşamba günü gerçekleştirilmesi beklenen AK Parti MYK toplantısı da piyasada takip edilecek önemli bir diğer gelişme. 

 
"Dirençli kent, dirençli İzmir tarımı ile mümkün olacak"
 
Bakan Elvan’dan kripto para açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte İzmir'in en büyük 100 firması!
Ege Bölgesi Sanayi Odasınca (EBSO) 2020 üretimden satış performanslarına ...
Merkez Bankası'nda sular durulmuyor!
Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş ...
Turist sayısında büyük düşüş!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler yıllık bazda, Nisan'da yüzde 3,162 ...
 
Kripto paralar için önemli karar... Faaliyetleri durdurdular!
Reuters'ta yer alan habere göre, kripto madencileri Beijing'in kısıtlamalarının ...
İhalelerde yeni dönem: İstisna!
2020 yılında pazarlık usulüyle ihale alımları, 2015 yılında yapılanların ...
Borçlara yapılandırma geliyor
AK Parti bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyan kanun ...
 
Konut fiyatlarında rekor artış... İZMİR İLK SIRADA!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Konut Fiyat Endeksi mart ayı verilerini ...
Çiftçinin yeni gözdesi... 50 bin TL kazandırıyor!
Mersin'in Erdemli ilçesinde, bir sebze türü olan gölevez, çiftçiler tarafından ...
İzmir'de korkutan gelişme... BAR VE KAFELER BİR BİR KAPISINA KİLİT VURUYOR
İçişleri Bakanlığı’nın “kontrollü normalleşme” genelgesinde kapsam dışında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri