ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,1930
    Dolar
  • Euro
    35,0116
    Euro
  • Altın
    2.503,310
    Altın
  • Bist-100
    11.068,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/31°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    19/33°
    IZMIR
  • KONYA
    15/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Dilan Polat, Adli Tıp’a götürüldü!
Dilan Polat, Adli Tıp’a götürüldü!
Eski eşininin boğazını kesmişti... İstenen ceza belli oldu!
Eski eşininin boğazını kesmişti... İstenen ceza belli oldu!
Sevgilisine tokat atan arkadaşını öldürdü!
Sevgilisine tokat atan arkadaşını öldürdü!
Valilikten derbi açıklaması: 5 kişi hakkında adli işlem!
Valilikten derbi açıklaması: 5 kişi hakkında adli işlem!
10 Aralık 2020 Perşembe - 14:02

CENNETE PATLAYICI ÜSSÜ

Ege’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden İzmir Tire’de yıllık 15 bin ton kapasiteli bir patlayıcı tesisi kurulması için harekete geçildi. En güçlü patlayıcılar sınıfında yer alan “anfo” adlı maddeyi üretecek tesis, köylüler ve üreticilerde endişe yarattı. Firmanın aynı yerde var olan 50 ton kapasiteli yeraltı patlayıcı deposunun hemen yanına kurulması planlanan tesis, yerleşim alanlarına sadece 1500 metre uzaklıkta bulunuyor. Civarda ise yoğun şekilde tarım ve hayvancılık yapılıyor.

CENNETE PATLAYICI ÜSSÜ

Mustafa AKBAŞ (SONKALEİZMİR)- İzmir’in verimli topraklarındaki maden, taş ocağı, kırma eleme, enerji tesisleri, JES’ler (Jeotermal Enerji Santralı), GES’ler (Güneş Enerjisi Santralı) ve RES’lerin (Rüzgar Enerjisi Santralı) faaliyetleri her geçen gün artıyor. İzmir köylüsü ve üreticisi bu durumdan çok şikayet etse de; çevreciler soluğu mahkemede alsa da; sermayenin yaşam alanlarına müdahalesinin önüne geçilemiyor. İzmir’de endişe yaratan gelişmenin adresi bu kez tarımsal ve hayvansal üretimin merkezi konumundaki; incir, zeytin, ceviz ve kestanenin yanı sıra süt ve peyniri ile de ünlü Tire… Türkiye’nin “dinamit devi” olarak bilinen Kırlıoğlu Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. yeni kuracağı patlayıcı tesisi için gözüne Tire’yi kestirdi.

(Fotoğrafta mevcut patlayıcı deposu)

YERALTI PATLAYICI DEPOSUNUN YANINA…

Kırlıoğlu Kimya’nın İzmir’in Tire İlçesi Alacalı Mahallesi Kiremit Ocağı Mevkii’ne kurmayı planladığı, yıllık 15 bin ton kapasiteli patlayıcı tesisine yönelik ÇED süreci başlatıldı. “Anfo” adı verilen, amonyum nitrat ve fuel oil karışımı patlayıcının üretileceği tesis, firmanın aynı yerde var olan, yaklaşık 9 yıldır işlettiği 50 ton kapasiteli yeraltı patlayıcı deposunun hemen yanına kurulacak.

SADECE 7 KİŞİ ÇALIŞACAK…

2050 metrekare kapalı alana sahip olacak anfo üretim tesisinde, nitrat besleme, yakıt tankları ve kompresör odası gibi bölümler bulunacak. ÇED dosyasına göre, yatırım maliyeti toplam 1 milyon 873 bin TL olacak tesiste sadece 7 kişi çalışacak. Mevcut yeraltı patlayıcı deposunda çalışan 5 kişi ile birlikte, komplekste istihdam edilecek kişi sayısı 12 olacak.

MERA VASFINDAKİ ARAZİYİ KAZIYACAKLAR!

Diğer yandan, mera ve çayır vasfındaki, bir kısmı kayalık araziye kurulacak tesis için alandan 584,4 ton (336,5 metreküp) bitkisel üst toprak ve 8076 ton (5047,5 metreküp) hafriyat alınacak. Patlayıcı üssü, sınırları içinde olacağı Alacalı Mahallesi’ne 1970 metre, Yenioba Mahallesi’ne 1575 metre, Eskioba Mahallesi’ne 2185 metre ve Işıklar Mahallesi’ne 3470 metre uzaklıkta yer alacak.

KÖYLÜ VE ÜRETİCİ ENDİŞELİ…

Firma, sunduğu ÇED raporunda, toprak yapısı “üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazisi” olan proje alanından sıyrılacak hafriyatın kesinlikle dışarı atılmayacağını; gürültü ve güvenlik konusundaki kriterlere uyulacağını; toprağın ve suyun kirletilmeyeceğini savunsa da bu denli güçlü patlayıcıların üretileceği tesis, hemen yanı başındaki köylü ve üreticilerde endişe yarattı.

(Fotoğrafta Halil İbişoğlu)

HAYATİ SONUÇLARI OLABİLİR

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, kurulması planlanan tesisin etrafının yerleşim alanları ve verimli tarım arazileriyle çevrili olduğunu belirtirken, “Toprağın ve yeraltı sularının kirlenme riski var. Şu an arazideki derelerin kolları kuru olabilir. Ama yağmur yağdığında o arazideki derelerin kollarından kimyasal madde içeren atıklar Tire Ovası’na, oradan da Küçük Menderes Nehri’ne taşınabilir. Bu durum çok büyük ve hayati sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, o bölgede büyük hayvancılık tesisleri var. Patlama sesleri, hayvanları rahatsız edip süt ve et verimini düşürebilir. Bu tür tesisler, daha uygun yerlere yapılmalı” dedi.

ÇANTADA KEKLİK Mİ GÖRÜYORLAR!

Ancak, ÇED süreci henüz 7 Aralık 2020 tarihinde başlamasına, yasaya göre 60 gün boyunca her türlü itiraz ve önerinin yetkili kurullarca değerlendirilecek olmasına karşın Kırlıoğlu Kimya’nın internet sitesinde, patlayıcı tesisine ilişkin “ÇED aşamasında olup 2021 yılı ilk yarısında devreye alınacaktır” ifadeleri dikkati çekti. Firmanın daha ÇED süreci bitmeden tesisin işletmeye başlayacağı tarihi açıklaması “Kırlıoğlu’na söz mü verildi” sorusunu akıllara getirdi.

DAHA HALK TOPLANTISI BİLE YAPILMADI

Çünkü, yasaya göre, firma ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunar. Bakanlık 5 gün içinde ‘uygunluk yönünden’ incelemesini tamamlayıp o ilin valiliğine yollar. ÇED dosyası halkın görüşüne açılır. 10 gün içinde de halk toplantısı yapılıp proje detaylarıyla anlatılır. ÇED süreci tamamlanana kadar projeye ilişkin görüş ve öneriler valiliğe veya bakanlığa iletilir. Yetkili kurullar, ÇED raporunu yetersiz bulup revize edilmesini ya da ek çalışma yapılmasını isteyebilir.

(Fotoğrafta firma sahibi Süleyman Kırlıoğlu)

İNŞAAT EKONOMİSİ ONLARI BÜYÜTTÜ

Tire’deki tesisi kurmayı planlayan Kırlıoğlu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 1996 yılında Afyonkarahisar’da başladığı dinamit üretimiyle adını duyurdu. Süleyman Kırlıoğlu ve eşi Feride Kırlıoğlu’na ait firmanın yurt içinde ve yurt dışında önemli yatırımları bulunuyor. Türkiye’nin özellikle son 20 yılda uyguladığı inşaata dayalı ekonomi modeliyle patlayıcıya talep artınca Kırlıoğlu Kimya’nın önü açıldı. Otoyol ve tüneller için patlayıcı üreten firma, birçok kez Türkiye’nin ilk 100 vergi rekortmeni listesine girmeyi başardı.

BOSNA’DA BÜYÜK BİR TESİSLERİ VAR

Kırlıoğlu’nun Afyonkarahisar’daki üretim ve depolama tesisinin yanı sıra İzmir Tire, Giresun ve Sivas’ta depoları bulunuyor. Ayrıca, Bosna Hersek’te firmaya ait büyük bir üretim kompleksi ve depolama sahası da yer alıyor. Kırlıoğlu Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Tire Şubesi’nde ise Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kırlıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Kırlıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Siner gözüküyor. Şubenin müdürlüğüne de 5 yıl önce Ertan Bargan atanmış.

ANFO NEDİR?

ANFO çoğunlukla güçlü patlayıcılar sınıfında sayılır. Patlama şekli genellikle infilak şeklinde olup infilak hızı yüksektir. Üçüncül bir patlayıcı olan ANFO, belirgin yakıt ve oksidant karışımından oluşur. Hassasiyeti genellikle düşüktür. Basit olarak ANFO infilakının kimyası, amonyum nitrat (NH4NO3) ve uzun zincirli bir hidrokarbon (CnH2n+2) arasındaki reaksiyon olarak görülebilir. Bu reaksiyon sonucunda nitrojenkarbon dioksit ve su açığa çıkar. Stokiyometrik olarak, amonyum nitratın ve fuel oilin en efektif ve dengeli olarak birleştiği oran ağırlıkça %94,3 oranında amonyum nitrat (AN) ve yine ağırlıkça %5,7 oranında Fuel-Oil'in homojen bir şekilde karıştırılması sonucu elde edilir. İdeal şartlar altında gerçekleştirilen patlamalarda yukarıda bahsedilen gazlar dışında herhangi bir ürün oluşması beklenmez. Fakat pratik kullanımda az da olsa karbon monoksit ve Nitrojen oksitler (NOx) gibi toksik gazlar ortaya çıkabilir.

 
İBB ve İzmir Barosu arasında protokol
 
Az kalsın Prenses yanıyordu! Onlar birbirini suçladı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İBB ve İzmir Barosu arasında protokol
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu işbirliğiyle hayata geçirilecek ...
İzmir Büyükşehir binasını boşaltıyor!
30 Ekim'deki depremin ardından güvenlik amacıyla tahliye kararı alınan ...
Başkan Çalkaya'nın acı günü
Balçova Belediye Başkanı Fatma Güçlü Çalkaya'nın annesi Şengül Güçlü hayatını kaybetti.
 
Profesör, maskesiz günler için tarih verdi!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN Türk'te bir programa ...
İzmir'de korsana geçit yok...
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İzmir ...
Efsane hakemi kaybettik!
FIFA korkartlı milli futbol hakemlerinden İhsan Türe, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
 
Türkiye'den Tunus'a 5 milyon dolarlık Covid desteği!
Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında KKTC, Nijer, Kongo ve Nijerya'ya sağlık ...
Drona ilgi ve talep arttı
Türkiye genelinde her geçen gün pazarı genişleyen drona talep arttı. Koronavirüs ...
Koronaya yenilen doktor Adnan'ı anlattılar... KURYELİK DE YAPTI, BOYACILIĞA DA GİTTİ!
İzmir'de 25 yıllık aranın ardından tıp fakültesine dönüp mezun olduktan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri