ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,6465
    Dolar
  • Euro
    53,3259
    Euro
  • Altın
    6.018,472
    Altın
  • Bist-100
    14.121,83
    Bist-100
  • ADANA
    23/35°
    ADANA
  • ANKARA
    20/31°
    ANKARA
  • ANTALYA
    27/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/35°
    BURSA
  • ISTANBUL
    23/31°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    23/37°
    IZMIR
  • KONYA
    19/31°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
İmamoğlu'ndan Muhittin Böcek'in iddialarına yanıt
İmamoğlu'ndan Muhittin Böcek'in iddialarına yanıt
Yolcu uçağı kaçırılma sinyali verdi, F-16'lar havalandı!
Yolcu uçağı kaçırılma sinyali verdi, F-16'lar havalandı!
Mutlak butlan yönetimi açıkladı: CHP'de 26 il yönetimi görevden alındı
Mutlak butlan yönetimi açıkladı: CHP'de 26 il yönetimi görevden alındı
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi Suriye'de: 'Gönüllü geri dönüşleri teşvik edici adımlar bekliyoruz'
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi Suriye'de: 'Gönüllü geri dönüşleri teşvik edici adımlar bekliyoruz'
4 Şubat 2026 Çarşamba - 15:35

CHP'den Ödemiş'te çiftçi buluşması... Solakoğlu: 'Galoşla tarlaya basanlar bize yetti'

CHP Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Tarım ve Orman Politika Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, Ödemiş'te çiftçilerin oluşturduğu traktör konvoyuna katıldı. Solakoğlu, "Galoş ile tarlaya basan insanlar bize artık yetti. Biz kravatlı süt döküyormuş gibi poz veren insanlarla değil, işin özünde çiftçilik yapan, çiftçiliği anlayan insanlarla kendimizi meramımızı anlatıp derdimizi anlatabilmek istiyoruz" dedi.

CHP den Ödemiş te çiftçi buluşması... Solakoğlu:  Galoşla tarlaya basanlar bize yetti

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından Ödemiş'te düzenlenen "Çiftçi Buluşması" düzenlendi. Buluşma öncesi üreticiler traktörleriyle konvoy oluşturdu. Konvoya CHP Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Tarım ve Orman Politika Kurul Başkanı Sencer Solakoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan ve vatandaşlar katıldı. 

Traktör üzerinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sencer Solakoğlu şöyle konuştu:

"Türkiye'de ne yazık ki çiftçilik genel anlamıyla hayvancılık veya bitkisel üretim genelde hor görüldü. Hep köylüleri bir köle gibi kullanmaya çalıştılar ve hep tüccarlar ve sanayiciler bizim üzerimizden hatta sivil toplum örgüt liderleri bile bizim üzerimizden kazanıp hayatlarını rahat ve refah içinde yaşadılar. Ama hiçbir zaman işin arkasındaki gerçekten emeğe, o alın terine hiçbir zaman saygı göstermediler. Biz bu saygıyı o insanlara yeniden vermek için geliyoruz. İktidar olduğumuz zaman bu hatayı düzelteceğiz. Bir kere öncelikle mazot fiyatlarından değil ama süt fiyatlarından yola çıkmamız lazım. Çünkü biz üreticiler ona hep şunu söyledik. Şu anda girdi fiyatı olarak baktığınız zaman Avrupa'daki mazot fiyatı bizim neredeyse iki mislimiz. Ama bizden sütü alanlar bizim maliyetimizi hep hesap ettikleri için bizim girdi fiyatlarımızı ne kadar devlet yardım etse de düşürse de bu seferde öbür taraftan tüccarlar, sanayiciler yine fiyatı bastırıyorlar, indiriyorlar. Bizim için yola çıkıp, bizim sesimiz olan kimse yok. Kimi seçtiysek sivil toplum liderlerinden, hepsi bizi sattı. Hepsi sonunda ne deniyorsa sanayicinin bir şekilde güdümüne girdi. Yani üreticinin en az Avrupa Birliği'ndeki çiftçiler kadar sütten para alması lazım. Türkiye'deki inekle Almanya'daki inek aynı soyayı yiyor, aynı mısırı yiyor, aynı yemi yiyor, aynı işçiliği gideriyor, aynı elektriği tüketiyor. Bizim onlardan daha ucuza üretme şansımız zaten hiç yok. Hatta biz yüzde 20 civarında daha yüksek olmamız lazım. Ona göre normal koşullarda bugün süt fiyatının en az, en kötü çiftçilerine geçen 30 lirayla 32 lira arasında olması lazım. Bunu şimdi çiftçiye söyleyin. Herkes 'Ne kadar büyük fiyat söylüyor?' diyecek. Hayır, olması gereken bu ve biz yıllardır bu fiyatları alamadığımız için bugün memlekette hayvan kalmadı. Bakıyorsunuz işte karkas fiyatlarının nereye geldiğini, et fiyatlarının nereye geldiğini, halk en azından bu söylediğimi anlayacaktır. Kıyma bin lira oldu. Şimdi anlıyorsunuz niye bizim süt fiyatımız yüksek olması gerektiğini. Ama biz ikna edemedik insanları. İnşallah iki sene içerisinde iktidar olduğumuz zaman bu hatayı düzelteceğiz."

Solakoğlu şöyle devam etti:

"Akıllılar, yani bugün biraz yarım akıllı bile olsan çiftçilik yapmazsın. Niye çiftçilik yaparsın ya mecbur olduğun için başka alternatifin olmadığı için. Yoksa baktığınız zaman zarar ediyor. Patates çiftçisine bakın, soğan çiftçisine bakın, bana bakın. Karpuz ektim, ettiğim zararı ben biliyorum. Sözleşme yapıyorsunuz, sözleşme bizim verdiğimiz taahhüt ama karşı taraf imzaladığı zaman onlar diretebiliyorlar, biz hiçbir hakkımızı arayamıyoruz. Hakkımızı arayalım dediğimiz zaman üç, dört sene mahkemelerde sürünüyoruz. Müşterimizle mahkemelik olduktan sonra ertesi sezon malı kime satacağız. Hakikaten çok büyük bir adaletsizlik var, eşitsizlik var. Hep zenginin daha zengin olduğu; üretenin, hak edenin de hiç kazanamadığı bizim de birlikte olmamız da istenmiyor. Çiftçi bölündü, parçalandı ve yönetiliyor. Biz bunu değiştireceğiz. Biz özellikle küçük ve orta ölçekli aile işletmelerini bir araya getirip, kooperatifler kurup tamamıyla bağımsız bir şekilde hareket edebilecek daha küçük organizasyonlar ve markalaşan organizasyonlar haline getirmemiz lazım. Yoksa sadece inek sağarak hayatını idame ettirmek artık mümkün değil. Galoş ile tarlaya basan insanlar bize artık yetti. Biz kravatlı süt döküyormuş gibi poz veren insanlarla değil, biz işin özünde çiftçilik yapan, çiftçiliği anlayan insanlarla kendimizi meramımızı anlatıp derdimizi anlatabilmek istiyoruz. Onların akşam gittikleri zaman ay sonunda ATM'ye geçip paralarını çekiyorlar. Bizim böyle bir şansımız yok. Biz mahsulümüzle bağlıyız bütün yıl boyunca. Biz de ihtisaslaşmak istiyoruz. Biz de bu traktörü yerine Avrupa'nın kullandığı büyük modern traktörleri teknolojik kullanmak istiyoruz ama her sene zarar ede ede, borç batağına gire gire artık hiç mecali kalmadı. Gençlerin gelmesi için de bir an önce çiftçinin alım garantili bir mahsul ekim sistemine dönmesi lazım. Bunun programını hazırladık, yakın zamanda duyuracağız."

GÜÇ: BU İŞİ DÜZELTECEĞİZ

CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç ise "Türkiye'nin geneline yayılması gereken bir sistem var ama sonuçta merkezi hükümetin yapamadıkları ve yönetemedikleri bir süreç var. Bu sürecin yönetilmesi için halkı dinleyen, çiftçiyi dinleyen, hayvancıyı dinleyen kişilerin gelmesi lazım yönetime. Saraydan uzaktan bakılarak, emirler yağdırılarak bu iş çözülecek gibi değil. Halkın dinlenilmesi gereken bir sistem olması gerekiyor. O da inşallah biz de en kısa sürede erken seçimle beraber bu işi düzelteceğiz" diye konuştu.


 

 
Kütüphanede Buluşalım: Yaratıcı Okuma Atölyesi başladı
 
Seferihisar Belediyesi, AGROEXPO’da yerini aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çerçioğlu, Erdoğan’ın yürüyeceği halıyı ütületti
CHP'den AK Parti'ye geçen Özlem Çerçioğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...
AK Kadın İzmir’den ‘Teşkilat Çalıştayı’
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Emel Dalkıran, Teşkilat Çalıştayı’nda ...
Özgür Özel ve Başkan Tugay Hatay'da
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile İzmir Büyükşehir ...
 
Saygılı'dan "Efes'e AVM" iddialarına tepki!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Selçuk’taki Efes Ziyaretçi Karşılama ...
AK Partili Öztürk: Asparagas siyasetle algı üretiyorsunuz
Karşıyaka Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti ...
Bahçeli: Öcalan umuda, Demirtaş yuvasına dönene kadar kararımız net
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında teröristbaşı ...
 
Özgür Özel’den MHP’li Yıldız’a 'Demokrasi' Konferansı'nda gönderme: Olsaydı çok kıymetli olacaktı
CHP'nin "Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı" tamamlandı. CHP Lideri ...
İBB’ye Global CIO Awards’tan uluslararası ödül
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı Askı ...
CHP Buca'da yönetim istifa etti, kongre çağrısı yapıldı!
CHP Genel Merkezi tarafından görevden alınan Çağdaş Kaya ve yönetimi, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri