ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4473
    Dolar
  • Euro
    34,7421
    Euro
  • Altın
    2.437,530
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/35°
    ADANA
  • ANKARA
    17/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
4 Mart 2022 Cuma - 10:55

CHP'li Bakan'dan nükleer çıkışı!

TBMM Genel Kurulu'nda Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Güvenli nükleer yok. Doğanın size merhametli davranacağını düşünerek nükleer santral yapamazsınız. Nükleer enerji doğaya, canlıya, insana düşman. Nükleere hayır, savaşa hayır” dedi.

CHP li Bakan dan nükleer çıkışı!

Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, geçmişte enerji politikalarının savaşlar çıkarıp hükümetler devirdiğini, ancak durumun iklim krizinden sonra tersine döndüğünü söyledi. İklim krizinin enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım politikalarını belirler hale geldiğini söyleyen Bakan, şöyle konuştu:

"Kömürlü termik santraller emisyon yaratmaya devam ederken nükleer tesisle emisyonun azaltılamaz. Sen altmış sene elektrik elde edeceksin, bir milyon yıl o atıklar saklanacak. Atıkları bertaraftan bahsediyorsunuz. Ama size güvenmiyoruz. Siz, daha Türkiye’de termik santrallerin bacasına filtreyi takamamış bir iktidarsınız. Kömürlü termik santrallerin olduğu kentlerde kar siyah yağıyor. Yüzbinlerce insanı kanser riskiyle karşı karşıya bırakmış bir iktidarsınız. Güvenli nükleer yok. Doğanın size merhametli davranacağını düşünerek nükleer santral yapamazsınız. Nükleer enerji doğaya, canlıya, insana düşman. Nükleere hayır, savaşa hayır.”

"AKBAŞOĞLU DIŞINDA KİMSE AÇIKLAYAMAZ"

Kanun teklifi ile ilgili AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun konuşmasına değinen Bakan, şöyle devam etti:

"Kanun teklifini getiren arkadaşımızdan nükleer ve Akkuyu güzellemesi dinledik. Özetle ‘Türkiye’nin karbon nötr ülke olması, emisyonları düşürmesi için nükleer enerjiye ihtiyacı var. Nükleer enerjinin yakıtı kolay depolanabilir, ucuza bulunabilir. Nükleer santral, enerji arz güvenliğimizi sağlar. Nükleer enerji, temiz ve yeşil enerjidir’ diyor. Bu söyledikleri gerçek mi? Hayır. Tamamı palavra. Hiçbiri gerçek değil. Nükleer enerji karbon emisyonunu azaltmaz. Senin kömürlü termik santrallerin emisyon yaratmaya devam ederken sen nükleer tesis yaparak o emisyonu azaltamazsın. Matematiksel olarak imkansız. Muhammet Emin Akbaşoğlu dışında hiç kimse bunu açıklayamaz."

"RUSYA'YA BAĞIMLI HALE GETİRECEKSİNİZ"

Güvenli nükleer enerjinin olmadığına vurgu yapan Murat Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En güvenlisi Fukuşima’ydı. Japon teknolojisiydi, Japon hassasiyetiyle yapılmıştı. Her şeyi düşünmüşlerdi, depreme, tsunamiye dayanıklıydı. Deprem oldu, tsunami oldu, ek yedek güç santralleri de vardı ama yedek güç santrallerinin de tsunamiden etkileneceğini hesap edemediler. Fukuşima’da yaşananlar, deprem kuşağında olan Türkiye’de nükleer santralin nasıl bir risk oluşturacağını göstermiştir. Doğanın size merhametli davranacağını düşünerek nükleer santral yapamazsınız. Her türlü tedbiri alırsınız; depremle, doğal afetle ilgili tedbiri alamazsınız. İklim krizinin derinleşen etkisiyle doğacak sonuçları da hiç hesap etmiyorsunuz. Fransa’da nükleer santral soğutmasında kullanılan nehrin ısısı yazın çok arttığı için iki tane nükleer güç santrali kapatmak zorunda kalındı. Bunu bilmiyorsunuz. Hadi bunu bilmiyorsunuz; yakıtı yurt dışından, personeli yurt dışından, teknolojisi yurt dışından yabancı firmalara inşa ettireceğiniz nükleer enerjinin dışa bağımlılığı azaltacağını zannediyorsunuz. Enerji güvenliği, arz güvenliği derken doğal gazda Rusya’ya bağımlıyız. Şimdi nükleerde de Türkiye’yi göbekten Rusya’ya bağımlı hâle getireceksiniz.”

"SÖKME VE GÖMME MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK"

Nükleer santrallerin maliyetiyle ilgili de konuşan Bakan, şunları söyledi:

"Nükleer yatırımda şunu da hesaba katmıyorsunuz; maliyet 20 milyar dolar ama bunun sökme maliyeti ve o atıkları gömme maliyeti, son hesaplamalara göre yapım maliyetinin bir ila iki katı, yani 20 ila 40 milyar dolar. Elektrik fiyatı ne? 12,35 dolar-sent kilovatsaat başına. Şu an GES’le ilgili yarışma açtı Bakanlık. O yarışmada güneş enerjisiyle ilgili verdiği garanti, 2,5 ila 3,5 dolar-sent kilovatsaat başına. Yani yenilenebilir enerjinin 3-4 katına Rusya’dan elektrik alacaksınız. Yenilenebilir enerji kaynakları ucuz, bol. Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili, Offshore RES’leri yapabilirsiniz; güneşimiz bol, GES’leri yapabilirsiniz. Türkiye’nin sadece güneş enerjisi potansiyeli, 380 milyar kilovatsaat. Türkiye’nin tüketimi ne? 330 milyar kilovatsaat. Nükleer enerji doğaya düşman, nükleer enerji canlıya düşman, nükleer enerji insana düşman. Nükleere hayır, savaşa hayır!”

 
Akrep Nalan hayatını kaybetti!
 
‘Atatürkçü ve Alevi müdürü cezalandırdık’ yazısını yanlışlıkla gruba attı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP için önce kaymakamlıktan, şimdi de memurluktan vazgeçti!
CHP Bayraklı İlçe Kongresi için aday olacağı konuşulan önceki dönem Parti ...
CHP'li Sındır, beyaz eşya sektörünün sorunlarını meclise taşıdı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Covid-19 pandemisi nedeniyle ...
CHP’li Sertel’den Halkbank yönetimine ilan ve reklam tepkisi!
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Halkbank Genel ...
 
CHP'li Beko'dan iktidara Ukrayna uyarısı!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda iktidara ...
CHP'li Bayır: Dünyanın gözü Ukrayna'da, AKP'nin ise Akkuyu'da!
Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, dün TBMM Sanayi, Ticaret, ...
DEVA'lı kadınlar İzmir'de buluştu
Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) Egeli kadınları, İzmir’de bir araya ...
 
Ankara’da tarihi gün... Altı muhalefet lideri imzaladı!
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ...
AK Parti İzmir’den 28 Şubat açıklaması
AK Parti İzmir İnsan Hakları Başkanı Emrullah Duran, "28 Şubat için ‘bin ...
CHP'li Beko'dan hükümete bebek bezi ve mama çağrısı!
Ülkede asgari ücretlinin maaşının yarısının çocuk bezi ve mamasına gittiğini ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri