ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5633
    Dolar
  • Euro
    34,7062
    Euro
  • Altın
    2.409,060
    Altın
  • Bist-100
    9.645,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/31°
    ADANA
  • ANKARA
    13/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/32°
    IZMIR
  • KONYA
    13/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Takıntılı avukatın ölüm listesi!
Takıntılı avukatın ölüm listesi!
Ali Erbaş'ın Arapça soruyu Türkçeye çevirtmesi gündem oldu!
Ali Erbaş'ın Arapça soruyu Türkçeye çevirtmesi gündem oldu!
Annesiyle tartışan babasını bıçakladı, sokağa çıkıp ateş açtı!
Annesiyle tartışan babasını bıçakladı, sokağa çıkıp ateş açtı!
Bir taksici cinayeti daha!
Bir taksici cinayeti daha!
8 Ocak 2023 Pazar - 11:30

CHP'li Beko'dan iktidara EYT önerileri

"EYT'lilere en az asgari ücret kadar aylık bağlansın" çağrısında bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Sosyal diyalogdan uzak AKP, EYT sorununu hakkaniyetli bir biçimde çözemez" dedi.

CHP li Beko dan iktidara EYT önerileri

Milyonlarca insanı ilgilendiren emeklilikte yaşı takılanlar (EYT) sorunu ülke gündeminde tartışılmaya devam ediyor. Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iktidarın düzenleme hazırlanırken meslek örgütleri ve muhalefeti bilgilendirmediğini ve EYT sorununu hakkaniyetli bir biçimde çözmekten uzak olduğu eleştirisinde bulundu. Beko iktidara EYT önerilerinde bulundu.

"SOSYAL DİYALOGDAN UZAK AKP"

Bu noktada öncelikle uzun süredir bu konuda mücadelesini sürdüren EYT dernekleri ve Federasyonunun çalışmalarının süreci bu aşamaya getirdiğini hatırlatan Beko, "Kamuoyunu bilgilendirmeden yapılan bu düzenlemeyi doğal olarak  ‘kapıda bekleyen tehlike’ olarak görüyoruz. Maalesef bu süreç tek taraflı yürüyor. AKP iktidarı, başından beri sosyal diyalogdan uzak, emek ve meslek örgütlerini sürece davet etmeden; kendine yakın sendikalarla, işverenlerle durumu kurtarmaya çalışıyor. O açıdan da bu çıkacak yasada çok büyük tehlikeler, mağduriyetler olacaktır. Başından beri aslında iktidar, EYT meselesini çözmeden uzak politikalar geliştirdi. Hatta AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "seçimi kaybetsek de EYT’yi çıkarmayacağız" açıklamalarını yaptı. Ancak, 2023 seçimleri yaklaşırken özellikle kendi tabanında oy kaybetme durumu da ortaya çıkınca EYT’yi gündemine aldı" dedi.

İKTİDARA ÖNERİLER

EYT'lilerin önerilerini de paylaşan Beko, " EYT'liler askerlik, yurtdışı borçlanma vs. sigorta başlangıcını 08/09/1999 öncesine geri çekmelidir. SSK’lılarda 5975 güne kadar kademeli günler yerine sadece 5000 gün şart olarak kabul edilmeli. Bağ-Kur’lularda 08/09/1999 öncesi SSK başlangıcı EYT kapsamında dikkate alınmalıdır. Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki sigorta başlangıçları, EYT içinde sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir  (Bu hak daha önce 7186 sayılı yasa ile ellerinden alınmıştı) 08/09/1999 öncesi sigortalı olup da EYT kanunu çıktıktan sonra şartları sağlayanlar, şartları sağladıklarında EYT den aylık alabilmelidir. Ayrıca staj mağdurlarının da sorunu çözülmelidir. 2000 öncesi vergi ve oda kaydı olanlara tescil hakkı da verilmelidir.

Aylık bağlama oranında düzenleme yapılmalı ve hak kazanan yurttaşlarımıza bağlanan ücret en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Bunlar gözetilmeden yapılan bir düzenleme hiçbir derde deva olamaz ve sorun çözülmez" ifadelerini kullandı.

AYLIK BAĞLAMA ORANI İYİLEŞTİRİLSİN

Yaş kriteri kadar önemli bir diğer şeyin aylık bağlama oranı ve prim gün sayısı olduğunu belirten CHP'li Beko şu bilgileri paylaştı: "Emeklinin alt sınır aylığı, asgari ücretin yüzde yetmişinden az olamaz maddesi 5510 Sayılı Yasa ile yarıya indirilmeseydi asgari emekli aylığı 7005 TL, büyümeden verilen pay ise yüzde yüzden yüzde otuza düşürülmeseydi en düşük emekli aylığı bugün 9500 TL olacaktı. Ayrıca, emeklilerin maaşının bağlanmasında fazla prim ödemesinin önemi olmalıdır. Bugün 3600 günle emekli olmuş asgariden maaş alan emekli ile 9000 günle emekli olmuş emeklinin ikisi de 5500 TL alacak. Üstelik, asgari emekli aylığının 3500 TL'den 5500 TL'ye çıkarılması kararı alındı. Yani 2000 TL artış öngörüldü. Ancak maaşı 4500 TL olanlar için artış sadece bin Lira olmuş oldu. Dolayısıyla burada olması gerek tüm emeklilerin insanca yaşayabileceği adaletli bir düzenleme yapılmasıdır. Ancak bu konuda EYT'lileri ve emeklileri tatmin edecek ve enflasyonu göz önünde bulunduracak bir maaş açıklaması yapılmadı. Anlaşılan o dur ki; EYT’lilere de bugünkü yasa çerçevesinde bir maaş bağlanacak. Bu da demek oluyor ki yurttaşlarımız düşük emekli maaşı alacaklar; halbuki hiçbir hak sahibine asgari ücretin altında maaş bağlanmamalıdır.

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’da 5 bin gün şartı vardı, 4 bin 500 gün vardı, 3 bin 600 gün vardı. Bağkur’da 5 bin 400 gün şartı vardı, 7 bin 200 ve 9 bin gün vardı. Bunlar ne olacak? Bu altı şıktan hangisi uygulanacak? Hangi gün kriterinin yerine getirilmiş olması gerekecek? İktidar keşke bunları açıklamış olsaydı da insanların kafaları karışmasaydı. EYT mağdurlarının ellerine asgari ücretin çok altında bir maaş geçerse…“Buna şükür! Hiç yoktan iyidir!” mi diyecekler? Yoksa bir tepki mi verecekler, bilinmez ancak görünen odur ki, yasada eğer asgari ücretin çok altında bir maaş getirecek oranın uygulanması öngörülürse EYT meselesinin, bugünkünden daha çok konuşulacağıdır. Çünkü yaş kriteri ortadan kalkınca yüreği pır pır eden EYT’lilerin bu saatten sonra hayal kırıklığına uğramaya hiç ama hiç tahammülünün olmadığı bir gerçektir!

Aylık bağlama oranı da iyileştirilsin ki milyonlarca insanın sevinci kursaklarında kalmasın. Hayaller kabusa dönmesin! Tekrar vurgulamak isterim ki sorunun çözümü için yapıcı, kalıcı ve katılımcı bir sosyal güvenlik sistemi şarttır. Bizler bu amaçla; yasa teklifi TBMM’ye sunulduğu anda yurttaşlarımızın taleplerini Komisyonda ve Genel Kurul’da dile getireceğiz. Çıkarılacak yasanın en iyisi olabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Etiketler:
 
İzmir'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı
 
Saime Sultan Yalısı, kabusları oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı
İzmir'in Tire ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı.
Konak'taki seyir teraslarına ilgi
İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla kent kıyılarını ...
Atık toplayan çiftçiye gübre desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğayla uyumlu tarımsal üretimi teşvik ...
 
50 milyon lira tasarruf
İZSU Genel Müdürlüğü bütçe kaynakları ve kurumsal kapasitenin daha verimli ...
Bornova’da özel atölyeler
Bornova Belediyesi, düzenlediği özel atölyelerle Bornovalılara hem İngilizce ...
Evcil hayvan satıcılarına ücretsiz eğitim verilecek
Karabağlar Belediyesi, Evcil hayvan satışı yapan işletme sahiplerine eğitim ...
 
Çatıdan iş makinesi düştü!
İzmir'in Balçova İlçesi'nde bir binanın yıkımı sırasında iş makinesi 4. ...
Sinan Ateş cinayetinin kilit isminin ifadesi ortaya çıktı!
Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu 30 Aralık'ta öldürülen eski ...
Gültekin Uysal bakanlık iddialarını yalanladı!
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, 6'lı masa toplantısında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri