ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,9302
    Dolar
  • Euro
    51,9471
    Euro
  • Altın
    7.435,910
    Altın
  • Bist-100
    13.718,00
    Bist-100
  • ADANA
    4/15°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/6°
    ANKARA
  • ANTALYA
    6/15°
    ANTALYA
  • BURSA
    3/8°
    BURSA
  • ISTANBUL
    5/8°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    1/11°
    IZMIR
  • KONYA
    -1/4°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
‘Laiklik Bildirisi’ imzacılarına soruşturma: İfade için emniyete çağrıldılar
‘Laiklik Bildirisi’ imzacılarına soruşturma: İfade için emniyete çağrıldılar
Dışişleri: Tarafları saldırılara son vermeye davet ediyoruz
Dışişleri: Tarafları saldırılara son vermeye davet ediyoruz
İran'da kız ilkokuluna saldırı: 51 ölü
İran'da kız ilkokuluna saldırı: 51 ölü
17 Ocak 2022 Pazartesi - 09:51

CHP'li Kılıç: 0-5 yaş arası çocuklar bodur kalıyor...

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, ekonomik kriz nedeniyle 0-5 yaş grubu çocukların yetersiz beslendiğini belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı. Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. 

CHP li Kılıç: 0-5 yaş arası çocuklar bodur kalıyor...

Kılıç, yaptığı açıklamada, ülkenin ve halkın ekonomik olarak son dönemde yaşadığı sıkıntıların ortada olduğunu belirterek, “TÜİK’in aralık ayı enflasyonunu yüzde 13.58, 2021 yılı enflasyonunu ise yüzde 36.08 olarak açıklamasına rağmen gerçek enflasyon yüzde 80’dir ve neredeyse ürünlere, malzemelere her gün zam gelmektedir. Market çalışanları yükselen fiyatlara yetişmek için çoğu zaman gün içerisinde birkaç kez fiyat etiketlerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.” dedi.

“Anne ve babalar bebeklerini doyuramıyor, besleyemiyor”
Kılıç, “Pazar artıklarıyla beslenen, ‘askıda ekmek’ kuyruklarında hayatları heba olan yurttaşlarımız yeterli gıdaya ulaşmada zorluk yaşamaktadır, hatta bazı vatandaşlarımız günlük beslenmeleri için gerekli olan temel gıda ihtiyaçlarına dahi ulaşmada zorluk çekmektedir. Bu durum da yurttaşlarımızın yaşam hakkını tehdit etmektedir. ‘Mutfaktaki yangın’, fahiş fiyat artışları karşısında artık ‘mutfağı kül’ etmektedir; yurttaşlarımızın umutları, yaşama sevinci ve geleceği mutfaklarıyla birlikte kül olmaktadır. Vatandaşlarımız günlük beslenmeleri için gerekli olan temel gıda ihtiyaçlarına ulaşmada zorluk çekerken, bu zorluk ülkemizin geleceği olan 0-5 yaş arası bebeklerimiz, çocuklarımız için daha büyük tehlike arzetmektedir. Büyüme çağındaki bebeklerimiz anne sütünden sonra günlük beslenmeleri için mama vb. besinlere ihtiyaç duymaktadır; bunun için de bebeğin anne ve babasının bu besinleri alabilecek yeterli ve düzenli bir gelirinin olması önem arzetmektedir. Ancak günümüzde yaşanan fiyat artışları ile birlikte anne ve babaların, bebeklerinin ihtiyacı olan mama vb. besin ürünlerini alabilecek düzeydeki gelirden giderek uzaklaştıkları, fakirleştikleri görülmektedir. Hele günlük ve güvencesiz çalışan vatandaşlarımız için bu tablo daha da vahimdir. Bu anne ve babalar için gıda alımları iyice azalmıştır; alım tercihleri değişmiştir, et ve süt ürünleri alım listesinden tamamen çıkarılmıştır; çocuk bezi lüks ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenlerden dolayı da bebeklerimiz, çocuklarımız yetersiz beslenmektedir.” dedi.
 
 Yaşanan “ekonomik girdap” nedeniyle çok zor durumda olan ailelerin, krizin derinleşmesi ile birlikte hanedeki kadınların kıt kaynaklarla oluşturduğu “geçim stratejisi” ile ayakta durmaya çalıştığını dile getiren Kılıç, “Mama alacak parası olmayan aileler; şekerli su, unlu bulamaç, hazır çorba ve pirinç lapası ile bebeklerini doyurmaya çalışmaktadır. Bebekler yarı aç, yarı tok sürekli hastane yollarında büyümektedir.” dedi. 

“Yetersiz beslenen 0-5 yaş grubu ‘bodur’ kalıyor” 
Kılıç, Türkiye'de uzun süreli beslenme bozukluğu sonucu 0-5 yaş grubunun “bodur” (yaşa göre boy kısalığı) kaldığını belirtti. Daha çok kırsal kesim ve yoksul ailelerin 5 yaş altı bebekleri ve çocuklarında yetersiz beslenme problemi bulunduğunu, yetersiz beslenmenin de çocuklarda birçok rahatsızlığı tetiklediğini kaydeden Av. Kılıç, “Bu durum yetişkinlikte de devam etmektedir; ‘beslenme ilintili’ hastalık dediğimiz diyabet, hipertansiyon, gelişim geriliği ve enfeksiyon hastalıklarına sık yakalanmalarına neden olmaktadır.” ifadesini kullandı. 

Türkiye'de ulusal ve bölgesel düzeyde yapılan araştırmalarla saptanan yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının başlıcalarını; 0-6 yaş grubu çocuklarda protein-enerji malnütrisyonu, anemi (kansızlık) ve raşitizm oluşturduğunu belirten CHP’li Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Ülkemizdeki bebek ölüm oranları, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı zaman yüksek oranlardadır. Halkımız doğan bebeklerinin yaşamasını istemektedir ve bu nedenle de bebeklerine Durdu, Duran, Durmuş, Yaşar gibi adlar koymaktadır. Fakat adlarını Durdu, Yaşar koymak bebekleri yaşatmamaktadır, onların yaşaması için yeterli beslenmeleri gerekmektedir. Ülkemizde bebeklerde düşük doğum ağırlığı (2500 gram) ile doğum oranı yüzde 10.0'dur. Bebek ve çocuk ölümlerinin çoğu yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme bozuklukları ile önlenebilir hastalıklar olup; protein, enerji, vitamin ve mineral eksikliğinin neden olduğu beslenme yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır.  Bu bağlamda, yetersiz beslenen 0-5 yaş grubunun büyüme ve gelişimlerinin yaşıtlarına göre geride olmasına çözüm bulunması, bu yaş grubunun yetersiz beslenmesinin nedenlerinin araştırılması ve bu önemli sorunun giderilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”

 
Tahliye ve kira davalarında patlama!
 
Menderes'te örnek uygulama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de konut satışlarında düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İzmir’de konut satışları ...
Almanya'dan Yusuf Yerkel açıklaması!
Soma’da işçi tekmeleyen dönemin başbakanı Erdoğan’ın eski özel kalem müdürü ...
Taksi devrildi: 3 yaralı!
İzmir'in Tire ilçesinde taksinin devrilmesi sonucu 3 kişi yaralandı.
 
İzmir'de korkunç cinayet!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, apartman girişinde hareketsiz yatan kişinin ...
136 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
İzmir ayakkabıcı esnafı yine 'Yalçın Ata' dedi...
İzmir'de 2014 yılından bu yana ayakkabıcı esnafını temsil eden Yalçın ...
 
İçişleri dün ‘kaldırıldı’ demişti, PCR zorunluluğu bugün yeniden getirildi
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle Türkiye'de aşısız kişiler için PCR ...
Arkadaşını ziyarete gitti yangında öldü
İzmir Gaziemir'de bir apartmanın üst katında çıkan yangına asansörde yakalanan ...
'Geçinemiyoruz' demek suç oldu
Eskişehir Halkevlerine asılan 'Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın' pankartına ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 23 17 4 2 55 17 38 55
2 Fenerbahçe 23 15 8 0 52 21 31 53
3 Trabzonspor 24 15 6 3 48 28 20 51
4 Beşiktaş 24 13 7 4 45 29 16 46
5 Göztepe 23 11 8 4 27 16 11 41
6 Rams Başakşehir 24 11 6 7 42 26 16 39
7 Samsunspor 23 7 10 6 25 27 -2 31
8 Kocaelispor 24 8 6 10 21 25 -4 30
9 Gaziantep FK 23 7 7 9 30 40 -10 28
10 Çaykur Rizespor 24 6 9 9 31 35 -4 27
11 Corendon Alanyaspor 23 5 11 7 25 27 -2 26
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 23 6 5 12 28 34 -6 23
13 Tümosan Konyaspor 24 5 8 11 27 37 -10 23
14 Hesap.com Antalyaspor 23 6 5 12 22 36 -14 23
15 ikas Eyüpspor 23 5 6 12 19 35 -16 21
16 Kasımpaşa 24 4 8 12 20 35 -15 20
17 Zecorner Kayserispor 23 3 10 10 18 43 -25 19
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 24 3 4 17 21 45 -24 13
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri