ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5192
    Dolar
  • Euro
    34,8732
    Euro
  • Altın
    2.432,040
    Altın
  • Bist-100
    9.775,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
28 Ekim 2022 Cuma - 11:53

CHP'li Purçu'dan okul tepkisi: "İzmir'e üvey evlat muamelesi yapılıyor"

İzmir Milletvekili Özcan Purçu İzmir depremi nedeniyle yıkılan ve iki yıldır yapılamayan okullar üzerinden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'i eleştirdi. Purçu, "Üç okulu yapamayan bakana ülkenin eğitimi teslim edilebilir mi? Öğrenciler karne verse MEB Bakanı her yıl sınıfta kalır. İzmir'e üvey evlat muamelesi yapılıyor" dedi.

CHP li Purçu dan okul tepkisi:  İzmir e üvey evlat muamelesi yapılıyor

Okul yapmanın Millî Eğitim Bakanlığı’nın temel görevi olduğunu belirten Özcan Purçu; İzmir’de kapatılan okullarda okuyan çocuklara üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi. Purçu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki yıkıcı deprem nedeniyle 117 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; onlarca binada hasar oluşmuştur. Hasara uğrayan kuruluşların içerisinde kamu kurumları vb. olmakla birlikte depremden ne yazık ki okullarda etkilenmiştir. Bu okullardan İzmir Selçuk ilçesinde olan ve 30 Ekim Depremi sonrası kapatılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ortaokulu, 19 Mayıs Ortaokulu ve Şehit Polis Demet Sezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binaları ise sadece kapatılmakla yetinilmiş; geçen 2 sene de yeni bir okula dair adım dahi atılmamıştır.

Bu okullarda okuyan çocukların aileleri okulların kapatıldıktan sonra yıkılarak yenisinin yapılmasını beklerken; geçen 2 senede okullara dair hiçbir şeyin yapılmaması aileleri mağdur etmiş; çocukların psikolojilerini de olumsuz etkilemiştir. Pek çok kaleme kaynak varken; 3 okula kaynak bir türlü aktarılamamıştır.”

"HÜKÜMET EĞİTİME GEREKLİ ÖNEMİ VERMİYOR"

CHP’li Purçu; Hükümetin 3 okulu yapmaktan imtina ederken; 2023 Yılı MEB bütçesinde yer alan; Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne yüzde 100 artışla 13 milyar TL bütçe ayırmasını da eleştirdi. Konuya ilişkin genel değerlendirmede de bulunan Purçu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 “Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi bu yıl yine evlere şenlik. Bu bütçede yatırım yok, çağdaş eğitim yok, bilim yok, öğrenci yok, öğretmen yok. Öğrencilerin fiziki koşulları, öğretmenlerin özlük hakları ortada. Eğitim bütçesi küçüldükçe küçülüyor. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin Merkezi yönetim bütçesi içindeki payı da her geçen sene azalmaktadır. 2016 yılında MEB’in payı yüzde 13,38 iken; 2023 yılında bu oran yüzde 9,74’ kadar gerilemiştir. Aynı şekilde 2016 yılında MEB Bütçesinin GSYH’ye oranı yüzde 2,93 iken; bu oran 2023 yılında yüzde 2.33’ e kadar gerilemiştir. Hükümet eğitime gerekli önemi vermiyor.  Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınlandı. Bu rapor Türkiye’nin yatırım ve araştırma konularında sınıfta kaldığını ortaya koyuyor.  Rapora göre; Mevcut verilere göre Türkiye, öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. Sırada yer alıyor. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar. Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda geliyor.”

CHP’li Purçu Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özere şu soruları yöneltti:

Depreme dayanıklı olmadığı için kapatılan 3 okulda; her okul için ayrı ayrı olmak üzere kaç derslik, kaç öğrenci vardı?

Depreme dayanıklı olmadığı için kapatılan 3 okulda her okul için ayrı ayrı olmak üzere kaç öğretmen, kaç hizmetli vardı? Okul kapatıldıktan sonra burada çalışan hizmetlilerin ve öğretmenlerin akıbeti ne oldu?

Kapatılan 3 okulda eğitimlerini sürdüren öğrenciler hangi okullara yönlendirildi? Kapatılan 3 okulun; yönlendirildikleri yeni okullara olan uzaklıkları ne kadardır?

Okullar yeri bulundukları çevrenin nüfus yapısına ve ihtiyaca göre belirlenirler. Bu okulların yıkılması nedeniyle çocuklarını daha uzak okullara göndermek zorunda bırakılan ailelerin servis giderleri geçmişe dönük de olmak üzere; Bakanlığınızca karşılanacak mıdır?

Bu okulların 2 yıl gibi uzun bir sürede inşa edilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Bulundukları alanla ilgili bir sorun varsa yakın bir yerde neden başka bir alan planlanıp okul inşaatlarına başlanmamıştır?

Depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan üç okulun zamanında tamamlanıp hizmete alınmaması Anayasa’nın hükümetinize yüklediği “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” maddesinin ihlal edilmesi anlamına gelmiyor mudur?

İki yıl gibi çocukları okulsuz bırakan yöneticiler hakkında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

 
Şehir Tiyatroları ekim ayında kapalı gişe oynadı!
 
Dikili'ye Cumhuriyet Parkı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır'dan hükümete bütçe tepkisi
CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kamil Okyay Sındır, ...
Ümit Özdağ'dan İzmir mesajı...
İzmir'de gündeme dair açıklamalar yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit ...
Hüseyin Baş'ın çağrısına İYİ Parti'den yanıt!
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Millet İttifakı'nda ...
 
CHP'li Beko'dan Mahir Ünal'a sert tepki!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AK Partili Mahir Ünal'ın Cumhuriyet ...
CHP'li Serter'den dövizli protesto!
İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ...
CHP’li Polat: Gariban Anadolu insanının kyılmış tütünlerinden kaçakçı çıkmaz!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Adalet Komisyonu'nda ...
 
Uzman çavuşlarla ilgili kanun teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in uzman erbaşların özlük haklarının ...
Ahmet Eşref Fakıbaba, İYİ Parti’de!
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, geçen hafta parti ...
AK Parti İzmir'den genç üye buluşması...
AK Parti İzmir Gençlik Kolları koordinesinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri