ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,4698
    Dolar
  • Euro
    45,5794
    Euro
  • Altın
    4.373,120
    Altın
  • Bist-100
    9.312,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/27°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/33°
    IZMIR
  • KONYA
    13/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
İsrail'den kaçan binlerce İranlı Türkiye sınırında!
İsrail'den kaçan binlerce İranlı Türkiye sınırında!
ABD Başkanı Trump: Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak
ABD Başkanı Trump: Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak
İsrail Tahran'ın doğusunu vurmaya başladı!
İsrail Tahran'ın doğusunu vurmaya başladı!
7 Ocak 2023 Cumartesi - 10:12

CHP'li Purçu özel okul zam oranını TBMM gündemine taşıdı...

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; özel okul ücretleri için açıklanan yüzde 65'lik zam oranını TBMM gündemine taşıdı. Purçu, memur ve emeklilere yapılan yüzde 30'luk zammı anımsatarak aradaki fark nedeniyle hükümete tepki gösterdi.  

CHP li Purçu özel okul zam oranını TBMM gündemine taşıdı...

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; 2023-2024 eğitim öğretim yılında özel okul ücretlerine yapılacak %65 oranındaki zam oranın gerekçesini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu.  Purçu, memura müjde olarak verilen yüzde 30’luk zam oranına karşı; özel okul ücretlerine yapılan yüzde 65 zamma tepki gösterdi. Özcan Purçu konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“2023 yılının ilk ayında; özel okulların ücretlerine yapılacak zam oranları açıklandı.  Buna göre özel okul ücretlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında yapılacak zam yüzde 65’e kadar artırılabilecek. 2022-2023 yılında yüzde 37 olan bu oranın; 2023-2024 yılları için yüzde 65’lere kadar yükseltilmesi aileleri oldukça kaygılandırmıştır. Bu durum aile bütçelerine ek yük getirmektedir. Zaten geçimini sağlamada zorlanan vatandaş çocuğunun eğitimini sağlamada da zorlanmaktadır. Emekli, memur maaşlarına “müjde “olarak verilen yüzde 30’luk zam oranı ile özel okul ücretlerinde artış oranı kıyaslandığında zam oranları maaş artışının 2 katının üzerindedir.

Özel okullar sadece okul ücreti ile bitmiyor; masraflar katlanıyor!

Üstelik; buradaki eğitim -öğrenim bedeli okul ücreti ile sınırlı kalmamaktadır. Okul ücret bedelinin yanı sıra ailelerin ödedikleri okul yemek bedeli, kırtasiye ve okul kıyafet bedelleri de oldukça yüksektir. Kitaplar, okul kıyafetleri özel okullar vasıtasıyla alınmakta; burada da keyfi ücretler velilere dayatılmaktadır. Yine yemek bedelleri ve servis ücretleri de devlet okullarında alınan yemek ve servis ücretlerinin üstündedir.

Bir diğer sorun ise 4+4+4 eğitim sisteminin uygulandığı ülkemizde; özellikle ilk kayıtlarda, 1. sınıfa kayıt olacak öğrencilerin, 4. sınıfı ve 8. sınıfı bitiren öğrencilerin velilerin çocuklarını yeni bir özel okula kayıt yaptırırken ödemek durumunda kaldığı okul ücret bedellerinin daha da fahiş olduğu ifade edilmektedir.

Eğitim-Öğrenim bu kadar fahiş fiyatlı olmamalıdır!

1982 Anayasası’nın 42. Maddesi “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi” başlığını taşımaktadır. Madde 42’de “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Hükümetin gözetim ve denetimi altında yapılır. “denmektedir.

Eğitim ve öğrenimin fahiş fiyatlarla gerçekleştirilmesinin önüne geçilmesi için hükümet eliyle gerekli denetim mekanizmalarının devreye girmesi son derece önemlidir.”

Özcan Purçu; Milli Eğitim Bakanı sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1.    2023-2024 yılı eğitim- öğretim dönemi özel okul ücret zammının %65 olarak açıklanmasının gerekçesi nedir? Bu oran neye göre ve nasıl hesaplanmıştır?

2.    Memur maaşında %30 artışın öngörüldüğü bir dönemde, özel okul ücretlerine yapılan %65’lik bir zam oranının açıklanmasının gerekçesi nedir?

3.    TUİK’in bile yıllık enflasyon rakamı olarak açıkladığı %64,27’lik artışa paralel olarak; alım gücü düşen ve özel okul ücretlerini ödemede güçlük çeken velilere yönelik Bakanlığınız tarafından açıklanacak bir destek paketi olacak mıdır? Olacaksa bu desteğin detayları nelerdir?

4.    Özel okulların fahiş tutarlı kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerinin makul seviyelere çekilmesi için; Bakanlığınız tarafından bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bunun detayları nedir?

5.    Özel okulların fahiş tutarlı kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerinin makul oranlarda olup olmadığı   Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Eğer denetleniyor ise; velilerden talep edilen kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis ücretlerine yönelik nasıl ve ne zaman denetim yapılmaktadır? 

6.    Son 3 yılda özellikle kırtasiye, kıyafet, yemek ve servis bedellerine yönelik Bakanlığınıza şikayetler gelmiş midir? Gelmişse bu şikayetlere yönelik ne tür tedbirler alınmıştır?

7.    Özellikle 1. sınıfa kayıtlarda; 4. sınıftan 5. sınıfa geçişlerde ve 8. sınıftan 9. sınıfa geçişlerde; yeni özel okul kayıtlarında, alınan okul ücretlerin tutarı nasıl ve neye göre belirlenmektedir? Yeni okul kayıt döneminde özel okullar tarafından istenen okul ücretler bedellerinin denetimi Bakanlığınız tarafından yapılmakta mıdır?

 
Karşıyaka Belediyesi kendi üretiyor, hizmet için kullanıyor!
 
Derin yoksulluğa karşı kadın dayanışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sındır, Türkiye Varlık Fonu bir yılda 52 milyar dolar eridi!
Türkiye Varlık Fonu hesaplarının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ...
CHP İzmir'den memur ve emekli zam oranına tepki: "Çalınan her kuruşu yerine koyacağız"
CHP İzmir İl Başkanlığı, önce yüzde 25 olarak duyurulan daha sonra ise ...
CHP'li Sertel açıkladı... ''Özelleştirilen limanlarda akılalmaz vurgun''
Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) tarafından işletme hakkı devredilerek ...
 
Altılı Masa'dan cumhurbaşkanı adayı açıklaması!
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat ...
CHP'li Polat hastaneye kaldırıldı...
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye ...
Murat Aydın'dan il başkanı adaylığı ile ilgili açıklama...
CHP İzmir İl Başkanlığı için adı geçen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ...
 
CHP'li Sertel cezaevi personellerinin sorunlarını aktardı
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü ...
Zafer Partisi seçime girebilecek mi?
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Yargıtay'ın haziran ayında yapılması ...
Babacan'dan cumhurbaşkanı adayı açıklaması
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Biz hiçbir siyasi partiyle adaylar ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri