ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,4515
    Dolar
  • Euro
    53,2815
    Euro
  • Altın
    6.202,042
    Altın
  • Bist-100
    14.734,50
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    26/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/30°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/31°
    IZMIR
  • KONYA
    15/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Kılıçdaroğlu yönetimi MYK ve PM'yi salı günü topluyor: Grup toplantısı bu hafta da yapılmayacak
Kılıçdaroğlu yönetimi MYK ve PM'yi salı günü topluyor: Grup toplantısı bu hafta da yapılmayacak
YKS'nin üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi başladı
YKS'nin üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi başladı
Murat Ongun'dan 'Erdoğan', 'mutlak butlan ve 'seçim' uyarısı
Murat Ongun'dan 'Erdoğan', 'mutlak butlan ve 'seçim' uyarısı
CHP'li Silifke Belediyesi'ne operasyon: Başkan Yardımcısı Yörükçü de gözaltına alındı
CHP'li Silifke Belediyesi'ne operasyon: Başkan Yardımcısı Yörükçü de gözaltına alındı
25 Şubat 2023 Cumartesi - 11:12

CHP'li Sertel'den Bakan Kurum'a atık soruları!

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, deprem bölgesinden ilk etapta çıkan atıkların nereye döküldüğünü, bundan sonrası için atık yönetim planlarının olup olmadığını sordu.

CHP li Sertel den Bakan Kurum a atık soruları!

Krizi yönetemeyen iktidarın atık yönetimine ilişkin planının olup olmadığının merak konusu olduğunu ifade eden Sertel, “Tüm afet durumlarında her zaman öncelik, canlıları tahliye etmek, yaralıları kurtarmak, hayvanları kurtarmak ve ortamdan uzaklaştırmak, arama kurtarma faaliyetlerinin odak noktasıdır.  Ancak sonrası da vardır. Bu işin sonrası enkazlardan çıkan atıkların nereye döküleceği, neler yapılacağıdır. Bugüne kadar kaldırılan enkazlardan çıkan molozlar nereye döküldü? Enkazlardan çıkan beyaz eşya ve diğer değerli eşyalar ne oldu? İktidarın daha önceden hazırladığı bir atık yönetimi planı var mıdır? Tüm bu soruların bir an önce cevaplanması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.

GEÇMİŞTE OLUMSUZ ÖRNEKLERİ VAR
Erzincan ve Gölcük depremlerini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, geçmişte yaşanan depremlerde çevre açısından olumsuzluk teşkil eden durumların yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“1992 Erzincan Depreminde yaklaşık 7000 civarında konut depremde ve sonrasında yıkılmış bir milyon tona yakın moloz şehrin çevresine gelişigüzel dökülmüştü. Yine 1999 Gölcük depreminde de çeşitli kaynaklarda 13 milyon ton atık molozlar deniz ve dere kenarlarına ve daha birçok yere gelişigüzel dökülmüştü. Atık yönetimi uzmanı Osman Boz’a göre milyonlarca ton beton, tuğla, kiremit vb. temel inşaat atığı dediğimiz moloz atıkları başta olmak üzere, çatı malzemeleri, metal aksamlar, ağaç ürünleri, yeşil atıklar, plastik, cam, hurda ev eşyaları, hurda/hasarlı araçlar, insan dokularıyla temaslı tekstil ağırlıklı eşyalar, elektrik elektronik atıklarla depremzedeler için oluşturulan geçici barınma imkanlarından çadırkent-konteynerkent gibi tüm her şey atık olarak kabul ediliyor. Peki bunca atık ne olacak, nasıl ayrıştırılacak ve nasıl değerlendirilecek? Onbinlerce insanımızı kaybettiğimiz, bir afet sonrasına yönelik atık yönetimi hakkında konuşmak gerçekten zor ancak hükümetin atık yönetimine ilişkin planının olup olmadığı da merak konusu. Enkaz bölgesinden molozların temizlenmesi şehirlerin yeniden inşa sürecine hammadde olmak üzere ivedilikle ele alınması gereken konuların başındadır. Diğer taraftan moloz atıklarının içerisindeki ekonomik katma değeri yüksek atık materyallerden ayrıştırılması ve geri kazanılması son derece önemlidir.”

ÖNERGEDE ŞU SORULAR YER ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1- 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından oluşan ve oluşacak her türlü atık için Bakanlık olarak hangi planları yaptınız veya yapacaksınız?

 

2- Depremin ardından bugüne kadar çıkan milyonlarca ton beton, tuğla, kiremit vb. temel inşaat atığı dediğimiz moloz atıkları başta olmak üzere, çatı malzemeleri, metal aksamlar, ağaç ürünleri, yeşil atıklar, plastik, cam, hurda ev eşyaları, hurda/hasarlı araçlar, insan dokularıyla temaslı tekstil ağırlıklı eşyalar (tıbbi atık) elektrik elektronik atıkları o şehirlerde nerelere yığdınız? Daha sonrası için bu atıkları nereye yönlendireceksiniz?

 

3- Moloz atıklarının içerisindeki ekonomik katma değeri yüksek atık materyallerden ayrıştırılması ve geri kazanımı için bir planlama yapıp tesis kurmayı düşünüyor musunuz?

 

4- Bu atıkları devlet eliyle mi yoksa özel sektör eliyle mi yönetip geri kazandıracsınız?

 

5- Daha önceden hazırlanmış bir atık yönetimi programınız var mıydı? Bundan sonrası için ne olacak?

 
Depremzede mimardan anlamlı hediye!
 
Kadın terörist eylem hazırlığı yaparken yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den Hatay'a sahra hastanesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Hatay’da sahra hastanesinin ...
Diyanet TV'de akıllara zarar Ali Erbaş övgüsü!
Diyanet TV'de Ali Erbaş'ın kucağında bir bebekle yer aldığı karenin, "Fotoğraf, ...
Enkazdan kurtarılan yaralıları dolandırdı!
Enkazdan kurtarılan iki yaralıyı “Sizi iyi hastaneye naklettirebilirim” ...
 
20 yaşındaki depremzede genç intihar etti!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği il olan Hatay'dan ...
Naci Görür'den 7'den büyük deprem uyarısı!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi sonrası Türkiye'de deprem ...
Rende Sitesi'nin sahibi hakkında yeni gelişme!
Merkezi Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde, Hatay'ın ...
 
Zafer Partisi'nde şok istifa!
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adem Taşkaya, sosyal medya hesabı ...
Can kaybı 44 bini aştı
6 Şubat günü Türkiye'nin 10 kentinde büyük yıkıma yol açan iki depremin ...
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 1. yılında İzmir'de protesto
Rusya-Ukrayna savaşının 1. yıldönümü dolayısıyla İzmir'de yaşayan bir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri