ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4497
    Dolar
  • Euro
    43,5514
    Euro
  • Altın
    3.976,100
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/22°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/17°
    IZMIR
  • KONYA
    10/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde 2 yeni gözaltı
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde 2 yeni gözaltı
8 Ağustos 2019 Perşembe - 10:49

CHP'li Sındır: Mağduriyeti devlet gidersin

İzmir Bergama'a önceki günlerde yaşanan hayvanlardaki veba salgını CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ı harekete geçirdi. Sındır, Kurban Bayramı öncesi küçükbaş hayvanlarda görülen veba hastalığını, hastalığa karşı alınan önlemleri, ithalat yoluyla gelen canlı hayvan türlerinin denetimlerini, sektörün yaşadığı sıkıntıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

CHP li Sındır: Mağduriyeti devlet gidersin

Sındır, “üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen iktidar; çiftçimizi, besicimizi ithalat sopasıyla terbiye ediyor. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticimiz yolun sonunda. Vebadan dolayı karantinaya alınan 20 köydeki üreticilerimizin mağduriyeti devlet tarafından giderilmeli. Halk sağlığı için vebalı hayvanların nereden geldiği tespit edilmeli” dedi.

“HAYVAN PARA ETMİYOR, HAYVANIN VERDİĞİ SÜT DE BAKIMINA YETMİYOR”

Sözlerine hayvancılık sektörünün et ithalatı karşısında korumasız kaldığını ve bitme noktasına geldiğini belirterek başlayan Sındır, “Bugün Anadolu’da yüzbinlerce ailenin geçim kaynağı olan hayvancılık bitme noktasına geldi.  Son yıllarda pervasızca yapılan et ithalatı hayvancılık sektörünü uçurumun kenarına sürükledi. Samanı ithal ettiler, yemde rekor zamlar yaptılar, üreticimize dünyanın en pahalı mazotunu sattılar, elektriğe fahiş artış uyguladılar ve son olarak Tarım Bakanlığı’nın ücretsiz olarak uyguladığı hayvan aşılarını ücret karşılığında uygulamaya başlayarak üreticilerimizin belini büktüler. Üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen iktidar; çiftçimizi, besicimizi ithalat sopasıyla terbiye ediyor. Hayvan ithalatında Avrupa birincisiyiz. 2018 yılında 1.7 milyar dolar ödenerek 1 Milyon 886 bin 293 hayvan ithal edildi. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticimiz yolun sonuna geldi. Bin yıllar boyunca Anadolu’nun kadim geçim kaynağı hayvancılık hiç olmadığı kadar darda. İktidar 2010 yılından bu tarafa toplam 8,1 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yaptı. Ve bugün Et ve Süt Kurumu’nun deposunu ithal etle doldu. Tüketici et alamıyor, üretici hayvanını satsa para etmiyor, hayvanın verdiği süt ise hayvanın bakımına yetmiyor. Yazık” dedi.

“MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK DEVLETİN GÖREVİDİR”

İzmir Bergama’da görülen veba hastalığının birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğini söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala meydana gelen veba hastalığı bölgedeki küçükbaş sahiplerimizi ve vatandaşlarımızı haklı olarak endişelendirdi. Bergama Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, veba tehlikesinin geçinceye kadar karantina uygulamasının süreceği ve bu sürenin 1 aya kadar uzayabileceğini duyurdu. Kurban Bayramı öncesinde böylesi bir salgın hastalığın görülmesi endişe vericidir. Fakat aynı bölgede besicilik yapan üreticilerimiz bugün haklı olarak isyanda. Onların sesine tıkayamazlar. Vebadan telef olan 25 hayvanın, ucuz olduğu için dışarıdan getirildiği iddia ediliyor, bu iddialar araştırıldı mı? Yetkililer yaşanan olayın kaynağına inebildi mi? Halk sağlığı için bu hayvanların nereden geldiği tespit edilmeli. 20 köy karantinaya alındı. Geçimini kurbanlık satışından sağlayan yurttaşlarımız durumu ne olacak? Hayvanları beslemek için borçlanan; yemlerini, mazotunu vadeyle alan vatandaşlarımız borcunu nasıl ödeyecek? Besicilerimiz 1 yıldır bu günü bekliyor. Bölgeye giderlerse görürler insanlarımızın gözü yaşlı. Halk ve hayvan sağlığından taviz verilmeden üreticimizin mağduriyetlerini gidermek devletin görevidir” dedi.

Sındır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1. İzmir ili Bergama ilçesinde görülen bu hastalığın nereden kaynaklandığı tespit edilmiş midir?

2. Söz konusu bölgede kaç hayvanda hastalık teşhisi konmuştur?

3. Bu bölgede ki hayvanların kontrolü ne sıklıkla yapılmaktadır? Hastalığa yakalanan ve/veya telef olan hayvanların menşei, doğdukları ve yetiştirildikleri yer neresidir? Hayvanların aşıları yapılmış mıdır?

4. İzmir ilinde bu ve benzeri hastalık şikâyetiyle yapılan başka bölgelerden başvuru var mıdır? Varsa hangi bölgelerde ve sayısı nedir? Hastalıklarla mücadele için alınan önlemler nelerdir?

5. Ülke genelinde önergenin verildiği tarih itibariyle, geçmişten günümüze yıllar itibarıyla veba veya diğer ölümcül ve ayrıca özellikle zoonoz hastalıklar nedeniyle telef olan hayvan sayısı nedir? Hastalık nedeniyle telef olan hayvanların hastalık tanısı ve sayısı yıllara göre kaçtır?

6. Bakanlığınız tarafından canlı hayvan ithalatına dönemsel izinler verildiği bilinmektedir. İzmir’e son 20 yıl içinde ithalat yoluyla gelen canlı hayvan türlerinin cinsi ve sayısı nedir?

7. Dışarıdan gelen hayvanların karantina denetimleri yeterince sağlıklı ve usulüne uygun yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa eğer bugüne kadar ithalat yapılan hayvanlarda bulaşıcı/öldürücü vb. gibi hastalık tanısına rastlanmış mıdır? Rastlandıysa bu hayvanların sayısı nedir ve bu hayvanlara yapılan uygulama ne olmuştur?

8. Kurban Bayramı öncesinde pazarlarda satılmak üzere çıkarılan sağlık hayvanların denetimleri yapılmakta mıdır? Bu hayvanların kaçı ithal kaçı yerli hayvandır? Denetim esnasında tespit edilen hastalıklı (özellikle zoonoz hastalıklı) hayvan çıkmış mıdır? Varsa bu sayı nedir ve bu hayvanlara ne yapılmıştır?

9. Vatandaşlarımıza kurbanlık alımlarında nelere dikkat etmelerini önerirsiniz? Bu kapsamda hangi çalışmalarınız bulunmaktadır?

 

 
Karşıyaka’da YKS gururu
 
Pamuk üreticisinden ortak açıklama... Taleplerini sıraladılar, acil önlem istediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in suyu ile ilgili şok iddia... Önlem alınmazsa halk zehir içecek!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, İzmir ...
İYİ Parti'nin başkanlık divanı belirlendi... Aytun Çıray'a önemli görev...
Ankara'daki 4. Olağanüstü Kurultay’da delegenin oylarıyla seçilen Genel ...
Foça Tatil Köyü Meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Foça'da 1967 yılında açılan ve 38 ...
 
CHP'li Özel: Halka ucuzlama değil daha fazla maliyet çıkarmıştır
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "İstanbul-İzmir arasını kısaltacağı ...
Binali Yıldırım'dan İzmir'e ikinci çıkarma... Eski tüfeklerden biri de oradaydı!
TBMM eski Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, partisinin ...
Atatürk, o şaire 41 kitap hediye etmiş
Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ve ABD İstanbul Başkonsolosu ...
 
Turizm Bakanı: Dokuz gün tatile ihtiyaç yok
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kurban Bayramı’nın ‘yüksek ...
Çavuşoğlu: AB mahkeme gibi hareket edemez.
Bakan Çavuşoğlu 11. Büyükelçiler Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu. ...
Burhan Kuzu’ya İzmir bombardımanı
Anayasa profesörü AK Partili Burhan Kuzu, İzmir’in bir ucundan diğerine ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri