ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2583
    Dolar
  • Euro
    34,8256
    Euro
  • Altın
    2.434,830
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
29 Mart 2021 Pazartesi - 13:19

CHP’den koronavirüs cezalarının iptali için yasa teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, koronavirüs salgını sürecinde kesilen idari para cezalarının iptal edilmesi ve ödenen cezaların iade edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu.

CHP’den koronavirüs cezalarının iptali için yasa teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, koronavirüs salgını sürecinde kesilen idari para cezalarının iptal edilmesi ve ödenen cezaların iade edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu.

İçişleri Bakanlığı, son bir haftada sokağa çıkma kısıtlamalarına uymadıkları gerekçesiyle 21 bin 495 kişiye işlem uygulandığını açıkladı. Bir yandan her hafta binlerce kişiye ceza kesilirken, AK Parti kongrelerinin sıfır mesafeyle seyircili yapılması tepkilere neden oldu.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Parti Sözcüsü Zeynel Emre, korona virüsü salgını sürecinde yasakların çifte standartlı uygulandığını belirterek verilen cezaların iptali, ödenen cezaların ise iadesi için yasa teklifi verdi.Emre, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifiyle, Covid-19 kapsamında kesilen idari cezaların dayanağı olan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na geçici madde eklenmesini talep etti. 

CHP Milletvekili Emre’nin verdiği kanun teklifi yasalaştığı takdirde, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi kapsamsında Covid-19 salgını dayanak gösterilerek maske ve sosyal mesafe ihlali gerekçesiyle 1 Nisan 2020-31 Mart 2021 tarihleri arasında verilen idari para cezaları ile bunlara ilişkin tüm gecikme faizi ve cezalardan kaynaklanan kamu alacağı terkin edilecek.

‘İKTİDAR DEVLETE OLAN GÜVENİ SIFIRLADI’

İktidarın korona virüsü salgınıyla mücadelede hem sosyo-ekonomik hem de hukuksal boyutta sınıfta kaldığını belirten CHP’li Emre, Meclis’e sunduğu kanun teklifinin gerekçe kısmında, “Salgının başlangıcında vaka sayılarını kamuoyu ile doğru paylaşmayan; gerek duyulan tam kapanmayı, yıllardır sürdürülen rant ve yolsuzluk ekonomisinden kaynaklı çökertilen devlet bütçesinin imkansızlıklarından kaynaklı gerçekleştiremeyen; aşıları vaat edilen tarih ve miktarda sağlayamayan karar alıcı noktadaki siyasi iktidar, geldiğimiz aşamada halk nezdinde devlete olan güveni sıfırlamış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgını nedeniyle Mart 2020’den itibaren başlayan yasakları ihlal ettikleri gerekçesiyle on binlerce yurttaşa ceza kesildiğini, ceza oranının her geçen gün arttığını belirten Emre, “Aralarında Prof. Dr. Kemal Gözler’in de yer aldığı birçok anayasa hukukçusu, söz konusu yasakların, OHAL kapsamında uygulanacak yasaklar olduğunu ifade etmesine karşın AKP iktidarı, birçok konuda olduğu gibi bu konuda da hukuki gereklilikleri yerine getirmeksizin kararları uygulamaya koymuştur” dedi.

‘AKP KONGRELERİNE CEZA YOK’

Covid-19 cezalarında çifte standart uygulandığını ifade eden Emre, AK Parti’nin salgın döneminde düzenlediği kongreleri işaret ederek teklifinin gerekçe kısmında şunları kaydetti:

LEBALEP KONGRE: İktidar partisi AKP’nin ilçe, il ve büyük kongresi olmuştur. AKP Genel Başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat övündüğü parti kongre salonlarının lebalep dolması, yine tıklım tıklım dolu salonlarda AKP’lilerin eğlenceleri geçen aylar boyunca kamuoyuna yansımıştı. Hem yazılı ve görsel hem de sosyal medya üzerinden yansıyan görüntülerde Covid-19 yasaklarının açıkça ihlal edildiği AKP kongrelerine ilişkin herhangi bir cezai işlem söz konusu olmazken on binlerce vatandaş çeşitli gerekçeler sunularak Covid-19 idari para cezasına çarptırılmıştır. Hatırlanacağı üzere geçen aylarda İstanbul Taksim’de kamera kayıtları üzerinden yapılan tespitle maskesini nizami takmadığı için bir vatandaşa ceza kesilmesi bile söz konusu olmuştu.

İKİLİ HUKUK SİSTEMİNİN BAŞKA GÖSTERGESİ: Bir yandan lebalep kongreler yaptıkları için övünen ve adeta Covid-19 salgının yayılması için özel çaba sarf eden karar verici konumdaki kişi ve onların siyasi tabanının her türlü yasağı delmesine karşın cezasız kalması, diğer yandan anayasal hakları ihlal edilerek cezalandırılan on binlerce vatandaş. Bu uygulama, AKP iktidarının uzun zamandır taşlarını döşediği ikili hukuk sisteminin bir başka göstergesidir.

CEZALAR İPTAL EDİLSİN: Neden olunan tahribat, iktidarın yanlış uygulamalarıyla sınırlı kalmayıp, erki elinde tutanlar yüzünden halkın devlete olan güveninin sarsılmasıdır. AKP iktidarının süregelen hukuksuz uygulamalarının daha fazla tahribat yaratmaması ve halkın devlete olan güveninin tekrar tesis edilmesine bir nebze katkı sunması bağlamında Covid-19 nedeniyle verilen cezaların iptal edilmesi; geçen süreçte ödemesi yapılan cezaların ise vatandaşlara iade edilmesi için cezaların dayanağı olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini amaçlamaktayız. (DUVAR)

Etiketler:
 
TBMM Başkanı Şentop yine 'Montrö' dedi
 
Karabağlar tapuda büyük kolaylık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Başkanı Şentop yine 'Montrö' dedi
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları ...
Erdoğan'dan "Xiaomi" açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin akıllı telefon üreticileri ...
PKK’nın kritik ismi etkisiz hale getirildi
MİT ve TSK'nın Irak kuzeyindeki Kandil'de düzenlediği operasyonda, PKK/KCK'nın ...
 
Tire köylüsünden mermer ocağı tepkisi...
İzmir'in Tire'deki kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı'na yıllık 500 ...
Çöpe giden gıdalarla 840 milyon kişi doyar
BM tarafından hazırlanan 'Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre; Türkiye'de ...
Koronavirüs hastaları anlatıyor: Yatmaktan kaslarım eridi!
İzmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığı nedeniyle ağabeyini kaybeden, ...
 
Azerbaycan'a kimlikle seyahat başlıyor
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Azerbaycan yurttaşlarının, 1 Nisan itibarıyla ...
Ali İsmail Korkmaz'ın eşyaları 8 yıl sonra ailesine teslim edildi
Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiğinde üzerinde olan giysileri ölümünden ...
153 kişi yaşamını yitirdi!
Sağlık Bakanlığı, 28 Mart 2021 son koronavirüs tablosunu paylaştı. Tabloya ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri