ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2658
    Dolar
  • Euro
    35,0661
    Euro
  • Altın
    2.469,710
    Altın
  • Bist-100
    10.320,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    10/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/30°
    IZMIR
  • KONYA
    13/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kobani Davası'nda karar çıktı... Demirtaş'ın cezası belli oldu!
Kobani Davası'nda karar çıktı... Demirtaş'ın cezası belli oldu!
Özel'den nepotizm ikazı: Üst düzey dikkat bekliyoruz
Özel'den nepotizm ikazı: Üst düzey dikkat bekliyoruz
Havalimanında 42 kişi zehirlendi!
Havalimanında 42 kişi zehirlendi!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
22 Aralık 2020 Salı - 14:11

Cennete balık işletme tesisine yargı freni!

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasında kurulu balık işletme tesisinin kapasite artırımı için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı mahkemeden döndü. İptal kararı, yıllardır sanayi tesisinin iki köyün arasından kaldırılması gerektiğini savunan çevrecileri ve yurttaşları sevindirdi. Urla köylüleri, tesisin yaydığı kötü koku, sinek ve çevreye verdiği zarar nedeniyle eylemler yapıyordu.

Cennete balık işletme tesisine yargı freni!

SONKALEİZMİR- İzmir 2. İdare Mahkemesi, tarım arazilerine ve çevreye ciddi ölçüde zarar veren, yurttaşların tepkisini çeken Urla'nın Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasında kurulu balık işleme tesisine ilave "balık silajı, balık yağı ve balık unu üretim tesisi" için İzmir Valiliği'nin verdiği "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesini durdurdu. Böylece, 2009 yılında sadece iki parselde faaliyet yürütmesi onaylanan ve mevzi imar planına dayanarak çalıştırılmaya başlayan tesisin büyütülmesi planına "dur" denilmiş oldu. Çevreye yaydığı kötü koku, sinek ve denize dökülen dereyi kirlettiği eleştirilerine hedef olan tesise ilişkin karar Urla köylüsünü sevindirdi.

EMSAL OLSUN, ÇİFTLİKLERE DE ÇED OLUMLU VERMESİNLER

Tesise yönelik hukuki mücadeleyi başlatan Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği'nin avukatı Şehrazat Mercan, karar öncesinde keşfe katılan bilirkişilerin projeyi inceleyerek çevreye olumsuz etkilerini ve eksiklikleri detaylı bir raporla ortaya koyduğunu anlattı. Çevreci Avukat Mercan, "Bu durumda, mevcut ve çalışan tesisin de ne derece kirletici olduğu da ortaya çıkmıştır.
Urla’nın ve Yarımada’nın gelişimi, kırsal turizm ve tarıma bağlıdır. Endüstriyel ve kirletici tesisler ile kalkınma hedefi yoktur. Bu nedenle, denizlerimizde orkinos ve balık çiftliklerine, kıyılarımızda ve karada bunların işleneceği ya da işlenmekte olduğu tesislere asla ÇED Gerekli Değildir, ÇED Olumlu veya plan izin onay işlemleri verilmemelidir. Bu açıdan Zeytinler ve Uzunkuyu balık tesisine karşı davada alınan bilirkişi raporu ve yürütmenin durdurulması kararı değerli bir tespittir" dedi.

URLA YARIMADASI İÇİN ÖNEMLİ KARAR

Zeytinler ve Uzunkuyu'nun tarım arazileri, havası, yeraltı suları ve dereleri bakımından son derece önemli köyler olduğunu vurgulayan Mercan, "Buraları geliştirecek olan tarımdır. Tarım ürünlerinin değerlendirilmesine ve turizme yönelik tesislerdir. Her iki köyün güney aksında bulunan Köstem Zeytin ve Zeytinyağ Müzesi, Şarap Tesisleri, kır restoranları bu köylerimizi turizme kazandırmada öncüdür. Bu sebeple, Zeytinler ve Uzunkuyu Köyleri yurttaşlarının, Batı Urla Köyleri Çevre Koruma, Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği’nin bu hukuk mücadelesinde alınan ilk başarı önemlidir. Urla için, Yarımada için de önemlidir. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

İKİ KÖYÜN ARASINDA 

Batı Urla Köyleri Derneği Başkanı Aşkın Yaka, "Tesis iki köyün tam ortasında bulunuyor. Zamanında zaten uygunsuz bir şekilde verilen bir kararla, bu sanayi tesisi köylerimizin, yaşam alanlarımızın ortasına konuşlandırılmış. Bu akıl alır gibi değil. Yaydığı, kötü koku ve kirliliğin yanı sıra konutların arasından her gün onlarca mal getirip götüren kamyon geçiyor. Bu akla aykırı bir durum. Mahkeme en azından tesisin büyütülmesine izin vermemiş. Sevindirici bir karar. Hukuken haklılığımızın görülmesi güzel" dedi.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Urla Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Meltem Bodrumlu ise "Yurttaşlar haber vermese bu tesisin büyütülmesi kararını ruhumuz bile duymayacaktı. Sessiz sedasız buraya o tesisi kuracaklardı. Tesis, koku ve çevreye verdiği rahatsızlığının yanı sıra halk sağlığı açısından da ciddi sorunlar yaratıyor. Çünkü burası bir ova, çökelti yani... Tesisten yayılan koku tamamen ovaya çöküyor. Ayrıca hemen yakınında 152 çocuğun eğitim gördüğü Uzunkuyu Köyü İlköğretim Okulu var. Gelip geçen kamyonlar büyük risk teşkil ediyor. İptal kararıyla sevindik ama daha yolun başındayız. Bu tür girişimlere karşı duracağız" ifadelerini kullandı.

(Çevreciler ve yurttaşlar geçen ocak ayında tesise yönelik eylem yapmıştı)

ASİTLE PARÇALAYACAKLARDI

Geçen yıl Urla köylülerinin eylem yapıp tepkisini dile getirdiği "balık atığı işleme, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi"nde günde 60 ton, yılda 18 bin ton balık atığı işlenmesi planlanıyordu. Projenin tanıtım dosyasında, balık atıklarına asit ilave edilerek balığın sıvılaştırılmasının sağlanacağı bilgisi yer alıyordu. Slaj yapımında ise organik asit kullanılacağı, bunun için de formik asitin tercih edileceği belirtiliyordu. Tesisten çıkacak günlük 32 metreküp atıksuyun ise arıtıldıktan sonra DSİ’nin onay vereceği en yakın dere yatağına bırakılacağı ileri sürülüyordu.

 
Depremzedelere eşya desteği sürüyor
 
Türk sporunun örnek annesi Göksu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adnan Oktar: Bine yakın kız arkadaşım var!
Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik 76'sı tutuklu 238 sanığın yargılanması ...
Başkan Soyer'e çağrı yaptılar... KÜLTÜRPARK İÇİN YAPILAŞMA UYARISI!
Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark ...
Ağrı'dan gelen 9 yaşındaki çocuk İzmir'de şifa buldu
Ağrı’da yaşayan 9 yaşındaki Berkay Akkurt’un dünya tıp literatüründe eşine ...
 
Çiğli'yi heyelan vurdu... 33 EV YIKILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA!
İzmir Çiğli Güzeltepe ve Şirintepe mahalleleri sınırında yağıştan kaynaklı ...
Çin aşısının sonuçları belli oldu
Türkiye'nin de 50 milyon doz satın aldığı Çin aşısı CoronaVac'ın Brezilya'daki ...
Hemşire 7 ayda 2 kez koronaya yakalandı! Yurttaşları uyardı...
İzmir'de 7 ayda 2 kez koronavirüse yakalanıp uygulanan tedavilerle sağlığına ...
 
Online dersler için hapis uyarısı!
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Candide Şentürk, ...
Bir FETÖ gitti, bin FETÖ' geliyor diyen Dekan, görevinden alındı!
Geçen 15 Temmuz’da TRT’de “Bir FETÖ gitti, bin FETÖ geliyor” diyen Marmara ...
Moral bozan deprem açıklaması
Türkiye'de 2020 yılında 6 büyük deprem yaşadığını vurgulayan Jeofizik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri