ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3943
    Dolar
  • Euro
    34,7877
    Euro
  • Altın
    2.396,980
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
7 Eylül 2021 Salı - 17:36

Çeşme, Plastik Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı'nı açıkladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2019’da WWF’in, “Plastik Atıksız Şehirler Ağına katılma kararı alarak, şehrin plastik atıklarının 2030’a dek kademeli olarak doğaya karışmayacağını taahhüt etmişti. Çeşme ilçesi de geçen yıl, WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) protokolü kapsamında pilot ilçe oldu.

Çeşme, Plastik Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı nı açıkladı!

Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çekmek için yola çıkan WWF’in Blue Panda yelkenlisinin Çeşme ziyareti sırasında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’nin Eylem Planının ana hatlarını açıkladı.

WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda Yelkenlisi, Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek için yola çıktığı “Akdeniz’in Hazinelerini Korumak” başlıklı yolculuğunda Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na pilot ilçe olarak katılan Çeşme’yi ziyaret etti. Bu ziyaret kapsamında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme Plastik Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı’nın ana hatlarını açıklayarak, tüm Çeşme halkını ve ilçedeki işletmeleri öncülük ettikleri eylemlere katkıda bulunmaya çağırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında, plastik kirliliğini önleme konusunda önemli bir adım atarak WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), “Doğada Plastiğe İzin Yok” kampanyasına tam uyum vaadinde bulunmuştu. WWF’in “Plastik Atıksız Şehirler Ağı”na katılma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle İzmir’in en geç 2030 yılına dek kademeli olarak plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olacağını duyurmuştu.

Sahillerinin doğal güzelliğini korumak için gerekli adımları atacağını duyuran Çeşme ilçesi de geçen yıl, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) protokolü kapsamında pilot ilçe oldu. Çeşme, önümüzdeki iki yıl içinde plastik kirliliğini % 30 azaltmayı taahhüt ediyor.

Çeşme’de yapılacak çalışmalar dönüşüm potansiyeli taşıyor

Çeşme’de yapılan hane ve hane dışı atık analizi çalışmaları, toplam atığın içerisinde %27,60 oranında geri dönüştürülebilir atık olduğunu gösteriyor. Malzeme bazlı dağılıma bakıldığında, plastik atıklar bu oranın %23’ünü oluşturuyor. Ayrıca, İzmir’de oluşan atıkların %7,36’sı plastik iken, Çeşme’de bu oranın %11,62’ye yükseldiği tespit edilmiştir. Bu, Çeşme’de yapılacak çalışmaların büyük bir dönüşüm potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Yapılan kapsamlı atık analizi çalışmaları, periyodik olarak devam ediyor ve yıllık değişiklikler düzenli olarak izleniyor.

İklim krizinin kaynağında insan faaliyetleri yer alıyor

İklim krizinin kaynağında insan faaliyetleri olduğunu, üretim modellerimizin, tüketim alışkanlıklarımızı derhal gözden geçirmediğimiz takdirde çok daha kötü sonuçlara hızla yaklaştığımızı dile getiren Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Geçtiğimiz yıl Alaçatı’da ilk defa hortum felaketi yaşadık. Rize’de, Sinop’ta sel felaketleri yaşanırken, 28 Temmuz’dan bugüne çıkan 225 yangında 200 bin hektardan fazla ormanımız küle döndü. Amerika, Rusya, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi bir çok ülke Temmuz ayında orman yangınlarıyla mücadele etti. Sibirya’da yaklaşık bir aydır süren yangınlarda Fransa’nın 5 katı büyüklüğünde bir alan yanarak yok oldu. Orman yangınlarında yaşanan kayıplara yaklaşımımız bile insanoğlunun konuya bakış açısının yanlışlığını ortaya koyuyor. Orman altı ürünlerin, karbon salınımına etkilerinin, su kaynaklarına verdiği zararların, kısacası geleceğimizin yanarak kül olduğunun, yüz yıllık ormanların fidanlar dikilerek yeniden orman vasfı alıncaya kadar geçecek sürecin küresel etkileri yeteri kadar konuşulmuyor” dedi.

“Pandemi sonrasında okyanuslarda 1.6 milyar maske birikti”

Yakın zamanda yaşanan orman yangınlarına değinen Oran, “Yüreğimiz parçalanarak, üzüntü ve endişeyle takip ettiğimiz, gücümüzün yettiğince destek verdiğimiz orman yangınları sıcak gündemimiz olduğu için konuyu orman yangınları merkezinde irdelesek de OceansAsia’nın yaptığı açıklamada pandemi sonrası okyanuslarda 1.6 milyar maske biriktiğini ve bunun doğadan yok olması için gereken sürenin 450 yıl olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamalar bu felaketler zincirinin artarak devam edeceği, insanoğlunun su ve gıda ihtiyaçları nedeniyle yüz milyonlarca insanın göçmen konumuna düşeceğini belirtiyor” diye konuştu.

Çeşme Belediyesi Eylem Planında neler var?

“Peki bizler ne yapacağız?” diyerek ‘Plastik Atıksız Şehirler’ kapsamında Eylem Planını açıklayan Oran, şu şekilde konuştu:

“Tarım alanlarımızı, atalık tohumlarımızı koruma altına alacağız. Ormanlarımızı, sulak alanlarımızı koruyacağız. Toplumsal bilinci artıracak, çocuklarımızı çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştireceğiz. Üretim biçimlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı değiştireceğiz.  Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehir olması için çıktığımız bu yolda, Toplumsal bilinci artıracak, çocuklarımızı çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştireceğiz. Üretim biçimlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı değiştireceğiz.  WWF Türkiye ile imzaladığımız protokol çerçevesinde taahhüt ettiğimiz gibi Çeşme’yi Plastik Atıksız Şehir haline getireceğiz. Temizlik İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, gönüllü çevre dostlarımızla ormanlık alanlarda çöp toplama etkinlikleri düzenleyerek, toplumsal duyarlılığı artırıyor, insanlarımızın çevre konusunda daha dikkatli olmaları için çağrılarımızı yapıyoruz. Çeşme’de her sektörden çevre konusunda hassas esnaflarımızın da plastiksiz daha temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için bizimle birlikte yürüyeceklerini biliyorum. ''

 
Nazlıaka'dan Selvi'ye sert sözler!
 
Kripto para piyasasında deprem!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altınyol'da çalışmalar tamamlandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 Şubat’taki sel felaketinde sular altında ...
Öğrenci servislerine sıkı denetim!
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte ...
Narlıdere'de kültür sanat kursları başlıyor!
Narlıdere Belediyesi, pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı, kültür- ...
 
Çiğli'de 99. yıl etkinlikleri!
Çiğli Belediyesi, İzmir’in kurtuluşunun 99. yıl dönümünü düzenleyeceği etkinliklerle kutlayacak. 
Başkan Karakayalı'dan zabıta personeline plaket!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Zabıta Teşkilatı'nın kuruluşunun ...
Başkan Kılıç’tan, Soyer’e metro teşekkürü!
Buca’ya ulaşımda çağ atlatacak metro projesinde son aşama ihale de tamamlanırken, ...
 
İEF’de renkli geceler!
Yüz binlerce kişiyi 12 Eylül’e kadar ağırlayacak 90. İzmir Enternasyonal ...
Seferihisar standına yoğun ilgi!
Bu yıl 90. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Seferihisar rüzgarı esiyor.  
Konak Belediyesi standı sürprizlerle dolu
Konak Belediyesi, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alan standında birbirinden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri