ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5261
    Dolar
  • Euro
    34,8838
    Euro
  • Altın
    2.431,490
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    15/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
19 Aralık 2023 Salı - 11:48

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 4.5 yılını anlattı...

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, hayata geçirdikleri projeler ve hedeflerle ilgili değerlendirme yaptı. Vaatlerin yüzde 93'ünü gerçekleştirdiklerini belirten Gümrükçü, mali durumla ilgili "Ekonomik devrim öyküsüdür bu. Çiğli Belediyesi 2022'de gelirini 506 milyon 600 liraya çıkarmış. Belediyenin gelirinin nüfusa oranı ile Çiğli Belediyesi İzmir'de metropol birincisidir" dedi. Gümrükçü, büyükşehirde Tunç Soyer'in yeniden adaylığı ve ikinci dönemi ile ilgili de dikkat çeken mesajlar verdi.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 4.5 yılını anlattı...

SONKALEİZMİR-Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Akvaryum Kafe Restoran'da gazetecilere "Çiğli'de 1700 gün" konulu sunum yaptı. Başkan Yardımcısı Deniz Çıtak, meclis üyeleri Barbaros Kiriş, Hüseyin Çetin ve Ali Gül'ün yanı sıra belediye bürokratlarının da katıldığı  toplatıda hayata geçirdikleri projeleri anlatan Başkan Gümrükçü, Çiğli Belediyesi'nin mali durumu ile ilgili de dikkat çeken açıklamalar yaptı. 



"PROJELERİN YÜZDE 93'Ü TAMAM"

Gümrükçü, belediyedeki ekonomik atılımları "Ekonomik devrim öyküsü" diye  tanımlarken, 2019 Yerel Seçimleri öncesi seçim beyannamelerinde yer alan öncelikli hedeflerin yüzde 93'ünü hayata geçirdiklerini vurguladı. Gümrükçü şöyle konuştu:

"Anneler işe çocuklar kreşe noktasında eksik kaldığımızın altını çizmek istiyorum. Eğitim yerel yönetimlerin görevi değil, eğitim ulusal düzeyde planlanması gereken, içerikleri devlet eliyle hazırlanması gereken bir dal.. Türkiye'de yerel yönetimlerin eğitime katkı koymak zorunda olduğu da gerçek. 'Çiğli'de dönüşüm zamanı' demiştik. Bu sloganla yola çıkmıştık. Belediyenin güçlü olması için ekonominin güçlü olması lazım dedik. Ekonomik devrim öyküsüdür bu. 2023 bitmediği için yaklaşık rakam sunacağım. 166 milyon 682 lira 2018 yılında kasaya giren para var. Çiğli Belediyesi 2022 yılında gelirini 506 milyon 600 liraya çıkarmış. 3 kat  artmış. Diğer belediyelerin gelirleri 2 buçuk kat artmış. Komşu belediyelerimiz Karşıyaka 569 milyon, Bayraklı 467 milyon gelir elde etmiş. Çiğli Belediyesi gelir toplamada başarılı olmuş. Kendisinden büyük nüfusa sahip Bayraklı'yı geçmişiz. 820-840 milyon bandında kapatacağız bu yıl. 2018'den bu yana geliri 5 kat artırmışız. Belediyenin gelirinin nüfusa oranı ile Çiğli Belediyesi İzmir'de metropol birincisidir. 
Artan enflasyon, altı ayda bir yapılan asgari ücret ve memur zamları. Personel giderleri artıyor. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon lira personel maaşı ödüyorduk. Bugün 36 milyon lira. Gelir 5 kat artarken personel gideri 6 kat arttı. Aradaki dengeyi kurmakta zorlanıyoruz. İyi çalışan belediyeye İller Bankası'ndan pay gelir. Memur işçi maaşları ödenir. Kasada paranan para vatandaşa hizmet olarak döner. 6 milyon maaş öderken İller Bankası'ndan 2 milyon geliyordu. 36 öderken 15-18 milyon lira pay geliyor. Eskiden 4 milyonluk açığı kapatmaya çalışırken şimdi 15-20 milyonu kapatmaya çalışıyoruz."



"GELİRE BORCUN ORANI DÜŞTÜ"

Çiğli Belediyesi'nin mali durumu ile ilgili bilgiler vermeye devam eden Başkan Gümrükçü şöyle devam etti:
 

"'Kasada para ile devrettim' diyen arkadaşlar vardır. 'Ben borcu olmayan belediye verdim' denilir ya... 10 milyon 500 bin dolar bir önceki dönemden gelen... Çarptık mı 300 milyonu buluruz. Geçmişten borç almışız ve ödemişiz. Rahmetli Ensari Bulut'tan, hala yaşayan arkadaşlarımızdan kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış, onu bitirdik. 'Niye borçlandılar?' demiyorum. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan. Bütün belediyelerin borcu var. Gelire borcun oranı yüzde 92'ymiş belediyeyi devraldığımızda. Şimdi en borçlu belediye deniyor ya.. Şimdi yüzde 69.39'a düşmüş. 540 milyon borcu var Çiğli Belediyesi'nin.. Yapılandırma yapılmış hali... Borcun yapılandırılmamış hali 800 milyon TL."

"ÇİĞLİ'DE 7 BİN 800 MÜLTECİ YAŞIYOR"

Hizmetlerle paralel olarak personel sayısının arttığına dikkat çeken Başkan Gümrükçü, ilçede kadınlara, çocuklara, gençlere, öğrencilere, yaş almış bireylere ve sokak hayvanlarına dönük projeleri anlattı. İlçedeki 5 bin esnaf ile yaşlılar ve engellilere, kadınlara bizzat giderek isteklerini sorduklarını belirten Gümrükçü, devlet verilerine göre bin 800 mülteciye de ulaştıklarını belirtti. Gümrükçü, gayriresmi verilere göre Çiğli'de 7 bin 800 yabancı uyruklu kişinin yaşadığını söyledi. 

Başkan Gümrükçü'nün sunumundan dikkat çeken mesajlar şöyle:

** Çiğli'nin ilk havuzunu, Evka 2'de ilk taziyeevini açtık. Çiğli Atatürk Stadı'nı 2-3 milyon TL yatırımla yeniledik. Büyükşehir Belediyesi'nin 755 bin TL katkısı oldu. Kadın Yaşam Merkezi'miz çok cüzzi bir rakamla kiralık ancak içerisinde 6 milyon civarı yatırımımız var. Selçuk Yaşar Tesisleri'nin karşısında matematik ve bilim kampüsü yapıyoruz. 

MEYVE KURUTMA MERKEZİ KURULDU

** Harmandalı'da cemevi inşaatımız sürüyor. Kaklıç'ta meyve kurutma merkezi yaptık. Dondurarak kurutma diye bir şey var. Makinaları aldık, merkezi kurduk, 30 kadınımız orada çalışacak. Flamingo Kooperatifi üzerinden satışı yapacağız. 
** 9 yerde imar problemimiz vardı. Bunlardan biri Balatçık. Köyiçi Mahallesi için yaptık. Revize ederek imzaladık, büyükşehir gündeminde. Ova Kesim'i tamamladık. Harmandalı İmar Planı'nı yaptık, kabul oldu, mahkeme bozdu. Bir daha yaptık, yine askıya çıktı. Sasalı imar planı çalışması bitti. Güzeltepe kentsel dönüşümü uzlaşma aşamasında. Sadece Esentepe kaldı.

 
5 YILDA 300 BİN METREKARE YOL YAPILDI

**121 parkımız 361 milyon lira maliyetle hizmete hazır hale getirildi. Asfalt çalışmasını büyükşehir ile yaptığımız için rakamlara yer vermiyorum. Büyükşehir'le yaptığımız parke taşı imalatlarını kapsam dışı bırakıyorum. 2014-2018 arası 95 bin 500 metrekare yol yapılmış. Çiğli Belediyesi son 5 yılda yaklaşık 300 bin metrekare parke taş yol yapmış. Bir önceki dönemin 3 katı. Toplam maliyeti de 218 milyon TL. Çiğli'nin açılmamış yol sorununu bitirdik. Sasalı hariç merkezde açılmamış yol sorunu kalmadı. 30 küsür yıldır Maltepe yol bekliyordu, onu da çözdük. 26 mahallenin tamamına doğalgaz geldi. Bu sorunu bitirdik. Doğalgaz olmayan mahalle yok. 
** İmar planı yaptık, belediyeye arsa kazandırdık. Çiğli Belediyesi'nin artık kız yurdu arsası var. 115 bin metrekare arsayı Çiğli Belediyesi'ne kazandırdık. 805 milyonluk tapu Çiğli Belediyesi'ne geçmiş durumda. Borç 800 milyondu. 16 futbol sahası yapıyor bu arsalar.


GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI 

Başkan Gümrükçü detaylı sunumunun ardından gazetecilerin de sorularını yanıtladı. İkinci dönem adaylığı ve Çiğli'deki durumu yorumlayan Başkan Gümrükçü şöyle konuştu:

"Çiğli kentleşmesi devam eden dinamik bir şehir. Bu siyasetine de yansıyor. Kongreleri gerilimli olur. Herkes merak eder. Her dönem aday olan arkadaşlar vardır. Bu sene aday ihraç etmeye başladık. Bu bir durum tespiti. Problem olduğu için söylemiyorum. Foça, Dikili ve Kınık'ta bile Çiğli'de siyaset yapmış arkadaşlar aday oluyor. İstanbul'da, Urla'da, Torbalı'da aday olmuş arkadaşlar Çiğli'ye geliyor. Demokratik haktır. Eleştirilebilir. İsimleri değil de yöntemi konuşmamız lazım. 2019 27 Ocak'ta açıkladım. Belediyenin yanında tören alanı var, yatırım yaptık, güzel oldu. Orada bir konuşma yaptım. İlk resmi adaylık konuşmamdı. 'Benim siyasi hedefim 2 dönem üst üste başkanlık yapmak' Ben Tunç Soyer'in yanındayım diyen arkadaşların büyükşehire aday olduğunu gördüm. Bana aday olacak diyorlardı ben olmadım. Tunç Soyer ne olur sorusunun cevabını genel merkez bilir. Mevcut başkanlarla ilgili anket yapılır. Anket kriter midir? Tartışılır. Benim adım Utku Gümrükçü, Tunç Soyer değil. Tunç Soyer'den sonraki başkan yine Tunç Soyer olur demiştim. Onun vizyonunu, misyonunu devam ettirecek bir arkadaş olur. Onu da CHP Genel Merkezi takdir eder. Anket olmuş Çiğli'de yüzde 54 oy almış Utku Gümrükçü. 3-6 aylık periyotlarla yaptırdığımız anketler var. Yüzde 58-63 oranında memnuniyet gördük. Cumhurbaşkanlığında yüzde 75 demiştim. Sayın Kılıçdaroğlu'nun 73 oyla çıkmasına katkısı olmuş bir siyasetçiyim. Anketlerden yana sorunumuz olmaz. Ben önseçimden belediye başkanı olmak istiyorum. Bizim geleneğimizde önseçim var. Çiğli'nin geleneğinde var. Çok fazla aday çıkıyor. Şunu söyleyeyim bizi kimse belediyecilikten eleyemez."

"KONGREDE YAŞANANLAR SEÇİMİ ETKİLEMEZ"

Başkan Gümrükçü, CHP İzmir İl Kongresi'nde yaşanan tartışmaların hatırlatılması ve ikinci dönem adaylığı ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi:

"İkinci dönem için 256 başlığımız var. Bunları umuyorum adaylık açıklansa da açıklanmasa da yılbaşından sonra Çiğli halkının önüne hedef olarak koymak istiyorum. İzmir kongresinde sayın genel başkan aleyhinde slogan atan, konuşturmamaya çalışan arkadaşlar vardı. Onlar Çiğlili değildi. İsteyene videolarıyla gösterebilirim. Aralarında Çiğlili varsa da bana yakın değildi. Bu tartışmalar kongrelerde yaşanır ve orada biter. Bu tartışmalar kurultaydan sonra devam etmez. Bunlar yerel seçim sürecini etkilemez diye düşünüyorum. "


 

 
Firari hükümlüler İzmir'de yakalandı!
 
Bayraklı'nın spor kursları 4,5 yılda 25 bin kişiyi ağırladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes Selçuk'ta istihdama katkı!
Meslek Fabrikası Projesi kapsamında Efes Selçuk’ta ilk kez düzenlenen ...
Menemen'de battı çıktı projesi hızla ilerliyor!
Günlük 50 binin üstünde araç trafiğiyle İzmir'in kuzey aksında çok önemli ...
Konak Belediyesi’nin iklim projesi start aldı!
Konak Belediyesi’nin Almanya Hamm Belediyesi, İtalya Saluzzo Belediyesi ...
 
Kemeraltı’nın asırlık işletmelerine onur plaketi!
90 yılı aşkın bir süredir Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda esnaflık yapan ...
Bornova Belediyesi’nden zeytinciliğin gelişimine katkı!
Bornova Belediyesi tarımsal üretime verdiği destekleri, zeytin yetiştiriciliği ...
Seferihisar Belediyesi'nden sabah çorbası!
Seferihisar Belediyesi, soğuk havalarda vatandaşların içini ısıtacak bir ...
 
İzmir İtalya ilişkileri geliştirilecek!
Görevine yeni başlayan İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi, İzmir ...
Kemeraltı’nın yeni yüzyılı başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, altyapısından üstyapısına baştan sona yenileme ...
Kuşadası'nda asfalt seferberliği sürüyor!
Başkan Ömer Günel’in göreve gelmesinin ardından kente 4 buçuk yılda 1 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri