ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,2169
    Dolar
  • Euro
    45,2700
    Euro
  • Altın
    4.328,410
    Altın
  • Bist-100
    9.312,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/33°
    ADANA
  • ANKARA
    13/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/25°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/32°
    IZMIR
  • KONYA
    13/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İran'dan İngiliz savaş gemisine müdahale
İran'dan İngiliz savaş gemisine müdahale
İsrail yeniden vurdu, İran'dan misilleme geldi!
İsrail yeniden vurdu, İran'dan misilleme geldi!
Çaya yüzde 15 zam geldi
Çaya yüzde 15 zam geldi
Mansur Yavaş: İktidar değişecek korkusuyla bu operasyonlara başladılar
Mansur Yavaş: İktidar değişecek korkusuyla bu operasyonlara başladılar
24 Nisan 2025 Perşembe - 13:10

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: Öcalan'ın koşullarıyla ilgili bazı gelişmeler görebiliriz

DEM Parti heyeti, yeni çözüm süreci kapsamında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan yer aldı. Gülistan Kılıç Koçyiğit, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Sayın Öcalan’ın çalışma koşullarının en önemli başlık olduğunu Sayın Bakan’a ifade ettik. Bu konuda önümüzdeki dönemde bazı gelişmeler görme şansımız da olacak diye düşünüyoruz" dedi

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: Öcalan ın koşullarıyla ilgili bazı gelişmeler görebiliriz

TBMM Başkan Vekili ve DEM Parti İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder'in kalp krizi geçirmesi nedeniyle ertelenen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile DEM Parti heyetinin görüşmesi bugün gerçekleşti. DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç KoçyiğitSezai Temelli ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, saat 10.30'da bakanlığa geldi. Görüşme, yaklaşık 2 saat sürdü.

DEM Parti heyetinden açıklama

Görüşme sonrasında DEM Parti heyeti adına Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, basın mensuplarına açıklamada bulundu. "Bu görüşme İmralı heyetimizin aslında Sayın Cumhurbaşkanı'yla yaptığı görüşmeden sonra planlanmıştı" diyen Koçyiğit, şöyle devam etti:

"Ama ne yazık ki İmralı heyet üyemiz ve Meclis Başkan Vekilimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder'in hastalığı nedeniyle erteledik ve bugün de onlar olmadan bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Bu vesileyle bir kez daha umutlu bekleyişimizi sürdürdüğümüzü ve yatağında hastalığına direnen Sırrı Süreyya Önder arkadaşımıza, Meclis Başkan Vekilimize, İmralı heyet üyemize geçmiş olsun dileklerimizi buradan bir kez daha iletmek istiyoruz."

"Öcalan'ın koşullarıyla ilgili bazı gelişmeler görebiliriz"

Görüşmeye ilişkin olarak, "Ekim'den beri başlayan tartışmalar vesilesiyle, bunun sürece yapacağı katkıları, yasal düzenlemeleri geniş bir zeminde konuşma fırsatı bulduk" ifadelerini kullanan Koçyiğit, "Öncelikli konuşma başlığımızın İmralı'da bulunan ve 27 Şubat çağrısıyla da Türkiye'de yeni bir dönemin kapısını aralayan, Kürt sorununun demokratik çözümünde yeni bir eşik atlamamızı sağlayan Sayın Öcalan'ın çalışma koşulları, sağlık koşullarının olduğunu ifade etmek isterim" dedi. 

Koçyiğit, şunları söyledi:

"Bu konuda Sayın Bakan'a tecrit koşullarında bu sürece Sayın Öcalan'ın katkı sunamayacağını, sürecin ilerletilmesi açısından Sayın Öcalan'ın koşullarının en önemli başlık olduğunu ve derhal, bir an önce artık bu koşulların amasız, fakatsız düzeltilmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik. Bu konuda sanırım önümüzdeki dönemde bazı gelişmeler görme şansımız da olacak diye düşünüyoruz.

Bunun dışında oraya farklı heyetlerin gitmesi, farklı milletvekillerinin, farklı siyasi partilerin, aydınların, yazarların, gazetecilerin gitmesi ve yine Sayın Öcalan'ın görmek istediği, görüşmek istediği bazı aydınların, yazarların, gazetecilerin adaya gitmesi, onunla temasta bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdik. Bu anlamıyla, bu konuda da bakanlığın hızla adım atması gerektiğini ifade ettik."

Hasta tutuklular ve infaz kanunu

Görüşmede hasta tutuklular ve infaz kanunu konusunun da gündeme geldiğini aktaran Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de adalet sistemiyle ilgili çok geniş sorunlar var. Bunları da kapsamlı bir şekilde, ele alma şansımız oldu.

Bizim için en önemli temel başlıklardan birisi halihazırda cezaevinde bulunan hasta mahpuslar başlığı. Gerçek anlamda bunun ne insani, ne vicdani ne de hukuki olmadığını her birimiz biliyoruz. O anlamıyla hasta mahpuslar açısından hızla bir düzenleme yapılması, halihazırda adli tıp raporları alanların hızla cezaevinden salıverilmesi konusunda da görüş ve düşüncelerimizi kendilerine yine ifade ettik.

Bu konudaki taleplerimizi kendilerine ilettik. Yine kamuoyunda 'Covid Yasası' olarak bilinen, aslında Covid pandemi döneminde cezaevinden şartlı salıverme koşullarını düzenleyen ama onun içerisinde örgütlü suçları istisna tutan yasal, yasal düzenlemede, biliyorsunuz bir infaz paketi düzenlemesi var.

Oradaki bu örgütlü suçları istisna tutan meselenin ortadan kaldırılması ve gerçek anlamda herkesi kapsayan, eşitlikçi bir yaklaşımın gözetilmesi gerektiğini de kendilerine ifade ettik.

Yine özellikle bu önümüze gelecek olan infaz paketinde biliyorsunuz Anayasa Mahkemesi'nin daha önce de iptal ettiği örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme, maddesi vardı.

Anayasa Mahkemesi bunu iade etmişti ama ne yazık ki Meclis'ten geldiği gibi aynı şekilde düzenlendi, geçti. Şimdi yeniden, pakete konulmasına dair bazı bilgiler aldık. Bunun mutlaka amasız, fakatsız ortadan kaldırılması, asla kabul edilemediği, bu anlamıyla Anayasa Mahkemesi'nin kararına uygun bir düzenleme yapma beklentimizi yine kendilerine ifade etmiş olduk.

Bu anlamıyla özellikle yine en büyük sorunlardan birisi olan cezaevindeki mahpusların cezalarını yatmış olmalarına rağmen İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla tamamen sübjektif, tamamen keyfe keder gerekçelerle insanların cezalarını çekmiş olmalarına rağmen cezaevinde kalmalarını sağlayan bu meselenin, bu idari gözlem kurullarının reforme edilmesi, gözden geçirilmesi, bu kurulların demokratikleştirilmesi ama bununla beraber de bütün bu gözlem kurulu kararlarının kriterlere, yani objektif kriterlere göre karar vermesi gerektiğini kendilerine ifade ettik ve bu anlamıyla gelecek ilk pakette de idari gözlem kurullarının bu keyfe keder, gerçek anlamda aslında ikinci bir cezalandırma mekanizması olan bu kurulun demokratikleşmesi, yapısının demokratikleşmesi, kararlarının da, objektif kritere göre vermesi gerektiğine dair bir düzenlemenin hızla gelecek ilk yasal pakete, ilk pakete konulması gerektiğini, ifade etmiş olalım."

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışıyla başlayan ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte yönelik "silah bırakma" ve "kendini fesih" çağrısıyla ivme kazanan yeni çözüm sürecinde, geçtiğimiz günlerde DEM Parti İmralı heyeti ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya gelmişti. DEM Parti heyeti, süreçle ilgili yasal düzenlemeleri değerlendirmek üzere Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yapılacak görüşmeye hazırlanırken, MHP lideri Devlet Bahçeli, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, "PKK’nın kongresini toplayıp 27 Şubat İmralı çağrısına binaen örgütsel fesih işlemini tamamlaması, silahları da Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etmesi akla ve adalete en uygun seçenektir" demişti.

 
CHP’li Bakan ‘Bombacı Mülayim’i cezaevinde ziyaret etti
 
Altay'da Başkan Özkaral bırakıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den Valiliğin yasak kararına yanıt: CHP, kurduğu Meclis'i yaşatmak için kimseden izin almaz, yürüyeceğiz!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Valiliğinin yürüyüş yasaklama kararına ...
CHP'den 23 Nisan Raporu: Çocuklar aç, iş cinayetlerinde ölüyor, adliyelerde yargılanıyor!
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
CHP’li Nalbantoğlu: Yoksulluk en çok çocukları vuruyor
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, ...
 
DEVA Partili Ösen partisinden istifa etti
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, partisinden istifa etti
CHP'de kurultay soruşturması... Başkan Tugay ifade verdi
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Büyükşehir ...
CHP İzmir'den İmamoğlu'na ziyaret... Aslanoğlu: ''Halkın çığlığı Ekrem başkanı kurtaracak''
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Silivri Marmara Kapalı Cezaevi’nde ...
 
Başkan Tugay'dan Aslanoğlu ve milletvekillerine sitem!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZSU'nun Menemen'i sağlıklı ...
Ak Parti'li Şamil Tayyar'dan dikkat çeken çıkış
Cumhur İttifakı’nda bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendiğini dile ...
CHP'li Aslanoğlu'ndan Ankara'da 'Özel' ziyaret: İl yönetimi Silivri'ye gidiyor
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu Ankara’da CHP ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri