ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3584
    Dolar
  • Euro
    34,8015
    Euro
  • Altın
    2.394,720
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
9 Ağustos 2021 Pazartesi - 12:02

DEÜ kontenjanın yarısını yabancı öğrencilere ayırdı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2021- 2022 eğitim- öğretim yılı için belirlenen 21 bin 260 kişilik yeni öğrenci kontenjanının 10 bin 115'ini yabancı uyruklulara ayırdı. Yabancı uyrukluların 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında değişen ücretlerle kaydedileceği açıklandı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Üniversitesi’nin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı 1 yılda yüzde 1 buçuktan yüzde 47’ye çıktı. DEÜ rant elde ediyor. Bu resmen kendi öğrencilerimize ihanet" dedi.

DEÜ kontenjanın yarısını yabancı öğrencilere ayırdı!

SONKALEİZMİR-AK Parti İzmir eski milletvekili Nükhet Hotar'ın rektörlüğünü yaptığı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, yeni öğretim yılı öncesi tepki çeken bir karara imza attı. Üniversite yönetimi, 2021-2022 sezonu için yabancı uyruklu öğrenci kabulü kontenjan sayısını 10 bin 115 olarak açıkladı. Yabancı uyruklulara lisans bölümleri için için 6 bin 225, ön lisans için ise 3 bin 890 kişilik kontenjan açılırken, öğrenciler istedikleri bölüme 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında değişen ücretlerle girebilecek.



ARAPÇA İLAHİYAT İÇİN 330 KİŞİLİK KONTENJAN

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre geçen yıl toplam 65 bin 141 öğrenci sayısı olan üniversite, 10 bin 115 kişilik yeni kontenjanla ortalama 5 bin TL'den hesaplandığında 62 milyon 775 bin TL gelir elde edecek.

Üniversiteden yayınlanan broşürde yer alan bilgilere göre hukuk fakültesi için 250, yüzde 30 Arapça eğitimli ilahiyat fakültesi için ise 330 kişilik kontenjan verildiği görüldü. 70 kontenjan verilen tıp fakültesine giriş için ise 54 bin TL fiyat belirlenmesi dikkat çekti.

"DEÜ RANT ELDE EDİYOR"

CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu ise konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanının bir yılda yüzde 1 buçuktan yüzde 47'ye çıktığını belirten Purçu açıklamasında şunları kaydetti:

"YÖK’ün son yayımladığı verilere göre 2019-2020 öğretim yılında üniversitenin toplam öğrenci sayısı 65 bin 234’ken, burada eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı sadece 992’ydi. DEÜ tarafından açıklanan kontenjan ve yıllık öğrenim ücretleri tablosunda, ücretlerin 2 yıllık bölümler için 2 bin 800 ile 4 bin 600 TL, eğitim, fen ve edebiyat fakülteleri 5 bin ile 7 bin 300 TL mühendislik ve hukuk fakülteleri 7 bin 300 ile 14 bin 500 TL, tıp fakültesinin ise 54 bin 500 TL olduğu bilinmektedir. Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor."

"İKTİDAR, ÜNİVERSİTELERİ PARTİLİ REKTÖRLERİN OYUNCAĞI YAPTI"

Yabancı uyruklu öğrencilerin göstermelik kolay bir sınava tabi tutulduğunu öne süren Purçu şöyle devam etti:

"Öğrencilerimiz zorluk seviyesi oldukça yüksek TYT ve AYT sınavlarına girerek alın teri döktüler. Her şey ortadayken sırf kendisi veya ailesi Türkiye’ye dışarıdan geldiği için bir yabancı öğrencinin yıllık 5-10 bin lira ücret ödeyerek hiçbir efor sarf etmeden, YÖS gibi göstermelik bir sınavla ellerini kollarını sallayarak bu bölümlere girebilmesi kabul edilemez. Bu durum başlı başına eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durumdur. Bu resmen kendi öğrencimize yapılmış kabul edilemez bir ihanettir. İlim yuvası olan değerli üniversitelerimizi partili rektörlerin oyuncağı yapan iktidarın karşlısıda T.C. vatandaşı olan öğrencilerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız.”

(CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan)

CHP İZMİR GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI: SURİYELİLER YARARLANACAK

CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan da partisinin üniversite örgütünün gündemi getirdiği kontenjanlara tepki gösterdi. SONKALE'ye konuşan Kotan şunları şöyledi:

"Üniversitelerde, amfilerde, sınıflarda yaklaşık 500-600 kişilik gruplardan bahsediyoruz. Bu üniversitenin hem eğitim kalitesini düşürüyor hem de bizim arkadaşlarımız açısından adaletsizlik olmuş oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesinin üniversiteler arasında çok fazla borca sahip olduğunu görüyoruz ve aklımıza 'Üniversiteler bir rant kaynağına mı dönüştürülüyor?' Sorusu geliyor. Ülkemizin parsel parsel satıldığı bugünlerde üniversitelerin eğitimin ranta, para kaynağı olarak aksettirilmesi bizim için tepki gösterilmesi gereken bir durum. Ülkemize Suriyelilerin, Afganların geldiğini ve yoğun yaşadığını görüyoruz. Bu yabancı uyruklu kavramı her ne kadar Almanı, İngiliz’i kapsasa da bundan en fazla Suriyeliler yararlanacak. Yararlanmalarında belki bir mahsur yok ama Suriyeliler'e verilen imkanlar neden Türk vatandaşına verilmiyor. Neden Türk vatandaşındansa Suriyeli bir adım öne geçiyor. Bu inanılmaz."

ÖZDAĞ: YETER ARTIK

Ayyıldız Hareketi lideri ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, DEÜ'nün kararına tepki gösterdi. Özdağ, "Türk çocukları üniversiteye giremiyor çünkü yerlerini yabancılar işgal ediyor. Yeter artık" dedi.

 

 

 
Çok konuşulacak Burhan Kuzu iddiası!
 
11 ilçede tiyatro rüzgarı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çok konuşulacak Burhan Kuzu iddiası!
Sedat Peker'in, eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu ile ilgili ...
Kadın resmine bıyık çizdiler!
Antalya'da turizm noktalarından tarihi Kaleiçi sokaklarında, terk edilmiş ...
13 terörist etkisiz hale getirildi!
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Kaplan harekat bölgesinde 13 teröristin ...
 
Pikniğe giden 3 kız çocuğundan haber yok!
İstanbul'da evden piknik yapmak için çıkan 2'si kardeş 3 kız çocuğu kayıplara ...
Ormanda parçalanmış cesedi bulundu!
Osmangazi ilçesi Demirtaş Barbaros Mahallesi’nde hayvan otlatmaya giden ...
Tepkilerin ardından özür videosu çekti!
Afgan ‘gazeteci’ Sunatullah Saadat olduğu iddia edilen kişi hem Türk milletine ...
 
Tekirdağ'da korkunç kaza: 2 ölü 4 yaralı!
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde fabrika işçilerini taşıyan servis ...
Afgan gencin skandal sözleri ortalığı karıştırdı!
Sosyal medyada Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a tepki gösterip Türklere ...
TOKİ 60 milyona yaptı, 32 milyona satıyor!
Karabük'te üniversite öğrencileri için TOKİ tarafından 60 milyon TL'ye ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri