ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3700
    Dolar
  • Euro
    35,0122
    Euro
  • Altın
    2.325,000
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
31 Ekim 2022 Pazartesi - 17:21

Danıştay'dan YHT kararı!

"Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi" olarak tanımlanan, 2 milyar 163 milyon Euro'ya ERG İnşaat'e verilen Ankara-İzmir hızlı tren projesinin "usulsüzlük" "hukuka aykırılık" gerekçeleri ile itiraz edilen ihalesine Danıştaydan onay çıktı.

Danıştay dan YHT kararı!

Oda Tv'den Eneshan Solmaz'ın haberine göre, Danıştay 13. Dairesi, yerel mahkemenin kararına uyarak, ihalenin iptal şartlarının oluşmadığına karar verdi. Davayı kazanan ERG İnşaat dövizdeki dalgalanmayı öne sürerek yüzde 65 oranında ihale ücretine zam istedi. Ulaştırma Bakanlığı onay verirse, beraberinde 1,5 milyar dolarlık ek bir maliyet gelecek. Odatv’ye konuşan davacı firma KMB’nin sahibi Faruk Akkum, “Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağı, gerekirse en üst yargı organına kadar gideceğiz” dedi.

Ankara-İzmir YHT yolu ihalesi 14 Ekim 2020'de "pazarlık usulüyle" 2 milyar 163 milyon Euro bedelle ERG İnşaata verildi. Dış finansmanlı proje kapsamındaki iş için, İngiltere ile 2.3 milyar  dolarlık finansman kredi anlaşması imzalandı.  Bu krediyi veren banka ise adı "kara para" aklamaları ile gündemden düşmeyen İsviçreli Credit Suisse 'den başkası değildi. 

USULSÜZLÜK VE HUKUKA AYKIRILIK İDDİALARI 
"Dünyanın en büyük ihalesi" olarak tanımlanan Ankara İzmir hızlı tren projesi 2020'deki ihale tarihinden itibaren hiç gündemden düşmedi.  Uluslararası finansmanlı işlerde Avrupa Birliği Dış Yardım Sözleşme Usulleri Uygulama Kılavuzu(PRAG) kurallarına göre hazırlanması gerekirken bu kurallara uyulmadığı öne sürüldü.  Dış finansmanlı ve 5 milyon Euronun üzerindeki her ihalenin "açık ihale" usulüyle yapılması gerekirken ERG İnşaata verilen ihale "pazarlık" usulüyle yapılmıştı. İhalede teknik yeterlilik kriterleri de görmezden gelinmişti.  

YARGIYA TAŞINAN İHALE
Tüm bu gerekçelerle ihalenin usule aykırı olduğu öne sürülerek Ankara 15.İdare Mahkemesine dava açıldı. Mahkeme ise ihaleye onay verdi.  Bunun üzerine KMB inşaat şirketi, temyiz sürecini işleterek davayı Danıştay'a taşıdı. 

SAYIŞTAY: İHALE SONUCU KAMUOYUNDAN SAKLANDI
Danıştay'a yapılan başvuruda, ihalenin temel ilkelerinden olan "rekabet ve şeffaflık" ilkelerinin ihlal edildiğini, ihalenin "davet" usulüyle yapıldığını, "usul" ve "esasın" tamamen hiçe sayıldığını öne sürdü. 

Gerçekten de dava süreci sırasında Sayıştay'ın raporunda ortaya çıktı ki; Ulaştırma Bakanlığı  tarafından verilen 9 dev ihalenin sonucu kamuyorundan saklanmıştı. Saklanan ihalelerin bedeli 93 milyar 895 milyon Türk lirasıydı. Saklanan ihalelerden biri de, 2 milyar 163 milyon Euro bedelli Ankara-İzmir hızlı tren yolu ihalesiydi. 

İhaleyi alan firma ERG İnşaat şirketiydi. Daha önce de 4 milyar TL değerindeki "Yap-İşlet-Devret" modelli Adana-Pozantı karayolu ihalesi ile gündeme gelmişti. CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu ihalede 156 milyon Euroluk kamu zararı olduğunu öne sürmüştü.

DANIŞTAY ONAY VERDİ 
Hiç gündemden düşmeyen İzmir Ankara hızlı tren yolu ihalesine son noktayı ise geçen hafta Danıştay 13. Dairesi koydu. 

Başkan Nevzat Özgür, üyeler Süleyman Hilmi Aydın, Dr.Hasan Gül, İlker Sert, Fatih Mert Alkış, oy birliği ile Ankara 15.İdare Mahkemesinin kararını yerinde bularak, ihaleyi "bozma" nedenlerinin bulunmadığına karar verdi.

1,5 MİLYAR DOLARLIK EK MALİYET
Odatv'nin edindiği bilgilere göre, davayı kazanan ERG İnşaat, dövizdeki dalgalanmayı öne sürerek yüzde 65 oranında ihale ücretine zam istedi. Bu da yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yeni ek bir maliyeti beraberinde getirecek. 

ERG İnşaat şirketinin ek zam talebinin bu hafta içinde Ulaştırma Bakanlığı tarafından görüşülerek bir karara bağlanacağı belirtiliyor. 

EN ÜST YARGIYA TAŞIYACAĞIZ
İhalenin iptali için Danıştay’a giden KMB firmasının sahibi Faruk Akkum, gerekçeli kararın henüz ellerine ulaşmadığın belirterek, “Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız, gerekirse en üst yargı organına kadar gideceğiz. Bu ihalenin usulü, keşfi her şey hatalı” dedi.

ERG İnşşatının ek zam talebi istediğine ilişkin durumu değerlendiren Faruk Akkum, “Bu durumdan haberim yok. Ancak zaten dövizle yapılmış bir ihale. Avrupa Merkez Bankası’na göre en yüzde 9.75’tir ve bunun üzerine çıkamazlar” ifadesini kullandı.  

 
2,5 milyonluk iPhone!
 
Instagram’da neler oluyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2,5 milyonluk iPhone!
Türkiye'de de fiyatı oldukça konuşulan iPhone 14 Pro Max'in lüks tasarımlı ...
EBSO yönetiminden Soyer'e ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kısa süre önce yapılan genel ...
Tele 1'de sürpriz ayrılık... Enver Aysever veda etti!
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yaptığı paylaşımla ayrılık haberini duyurdu.
 
Deniz Baykal'ın kızı CHP'den istifa etti!
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın kızı Prof. ...
Randevusuna gelmeyene 2 hafta yasak!
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, çeşitli sebeplerden dolayı ...
Elon Musk’ın Twitter planları belli oldu!
Nisan ayında sunduğu teklifin ardından çeşitli anlaşmazlıklar yüzünden ...
 
Kent Konseyi'nden Başkan Soyer'e ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçen hafta yapılan İzmir ...
Tuncay Özkan: "Geçen yıl 2.5 TL olan simit bu yıl 5 TL. Millet seçimi bekliyor"
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, İzmir'de aylık periyotlarla ...
Polis Akademisi'ndeki öğrencilerin yüzde 98'i FETÖ'cü çıktı
15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Polis Koleji ve Polis Akademisi’nde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri