ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4514
    Dolar
  • Euro
    43,5576
    Euro
  • Altın
    3.987,680
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/23°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/17°
    IZMIR
  • KONYA
    10/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Miting anonsu yapan CHP'li yöneticilere silahlı saldırı
Miting anonsu yapan CHP'li yöneticilere silahlı saldırı
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
İstanbul’da 1 Mayıs gösterilerinde 384 kişi gözaltına alındı!
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Özgür Özel'den 'Kanal İstanbul' tepkisi
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
Erdoğan'ın grup toplantısı için Meclis'e jammer götürüldüğü iddia edildi!
4 Haziran 2021 Cuma - 17:01

Deniz Bilimci profesörden korkutan açıklama: Balığı, yüzmeyi unutun!

Deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, müsilaj tehdidi altındaki Marmara Denizi için "çok kötü durumda, şakası yok” uyarısında bulunarak “Balığı ancak tutabilirseniz yersiniz, balığı unutun" diye konuştu.

Deniz Bilimci profesörden korkutan açıklama: Balığı, yüzmeyi unutun!

Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilaj (salya) sorunu gündemin en önemli maddelerinden biri haline geldi.

Yıllardır Marmara Denizi'ni araştıran deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, çevre felaketi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Prof. Saydam, Marmara Denizi'nin çok kötü durumda olduğunun altını çizerek “Yüzeyde yapılan  temizlik çalışması iğne ile kuyu kazmak gibi. Dipten oluşuyor, gördüğünüz kısım buzdağının görünen kısmı. Marmara Denizi'ni kıyısı olan her kentin arıtma tesislerini verimli şekilde çalıştırması gerek. İSKİ hariç kimse çalıştırmıyor. İSKİ de göz önünde olduğu için çalıştırıyor” dedi.

Saydam, Marmara Denizi'nin ölmediğini ama can çekiştiği vurgulayarak “Bunlar daha iyi günlerimiz. Daha kötü olacak, koku sorunu baş gösterecek” uyarısında bulundu.

“6-7 SENEYE İYİLEŞME”

Saydam, Marmara Denizi'nde tüm arıtma tesislerinin çalıştırmak zorunda olduğunu, ancak bu durumda en az 6-7 seneye bir iyileşme beklenebileceğini vurguladı.

Müsilajın geçtiğimiz senelerde de olduğunu, bu sene Karadeniz'de balıkçıların balık tutmasını engelleyecek noktaya geldiğini anlatan Saydam, “Ama bu yıl Marmara Denizi'ne aşırı girdilerden dolayı olağanüstü çoğaldı. Bunun olacağını öngörüyorduk. ‘Marmara'nın üzerine bu kadar gitmeyin' dedik, kimse dinlemedi, bizim bilgimiz Marmara'nın bu duruma gelmemesi içindi. Bundan sonrasını oturup düşünecekler” diye konuştu.

“İBRET İÇİN CEZALANDIRILMALILAR”

Bu artışı iklim değişikliğine bağlamanın sorunu çözmeyeceğini dile getiren Saydam, “Birbirimizi suçlamanın zamanı değil. Bütün Marmara havzasını tüm Trakya'yı içine alan bir çerçevede bakarsanız çözüm bulabilirsiniz. Tüm bunlar varken bile hala fabrikasından kırmızı boyayı Marmara'ya verenler var. Böyle insanların ibret için acımasızca cezalandırılması lazım. Bilim insanlarına soruyorlar ‘ne yapacağız?' diye. Ama adam gidip atığını hala denize bırakıyor. Böyle devam ederse kısa süre sonra Marmara elimizden gidecek ve fakir bir ülkenin çocukları olacağız” dedi.

“KANAL İSTANBUL MARMARA DENİZİ'Nİ ÖLDÜRÜR”

Kanal İstanbul projesine yaratacağı ekolojik felaket nedeniyle karşı çıkan Saydam “Kanal İstanbul Marmara Denizi'nin öldürür. Marmara Denizi mevcut yükü şu an kaldıramıyor. Kanal İstanbul, ek bir yük ve kaldırması mümkün değil. Kanal İstanbul, ağzına kadar dolu Marmara Denizi'ne bir bardak daha su daha koymaktır. Marmara'nın sistemi kanal yapılmadan patlak verdi. Marmara bu haldeyken Kanal İstanbul'u düşünenler varsa buyursun yapsınlar o zaman, çok farklı noktalardayız demektir bu. Doğa ile böyle oynayamayız. Bilime rağmen hiçbir şey yapamayız” dedi.

“BALIĞI UNUTUN”

Saydam, Marmara'dan çıkan balık yenir mi sorusuna da şu ürkütücü yanıtı verdi:

* Balığı artık unutun. Yakalanabilirse yersiniz. Dalgıçlar, denizin dibinde ağzı açık balıklar görüyor. Eylül'de sezon başladığında, balıkçılar denize açıldığında yakalayana ödül vermek lazım.

* Balıklar şu an göç edemiyor. Marmara'dan geçemiyor balıklar, Karadeniz ve Ege arasındaki bağlantı kesildi. Balıklar göç etmeye alışmış, sistem onun üzerine kurulu. Şimdi sistem bozuldu. Ne olacağını kestiremiyoruz ama bir şeyler olacağını görüyoruz.

* Balık popülasyonu hiç görülmemiş bir şey yaşıyor. 12 bin sene önce Marmara'dan geçiş yokmuş, Karadeniz ile Ege ayrı ayrı denizmiş. Şimdi 12 bin yıl öncesine döndük. Denizler bağlı ama geçişi tıkadık. Ne olacak? Yaşayıp göreceğiz.

"DALGIÇLAR SALYA İLE ÇIKIYOR”

Marmara'da yüzülüp yüzülemeyeceğini ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

* Marmara Denizi'nde yüzecek ilk kişinin deneyimlerini merakla bekliyorum. Marmara denizine girip yüzüp çıktıktan sonraki halini takip etmek gerek.

* Yüzüp yüzemeyeceğini göreceğiz. Ben kesinlikle girmem. Dalgıçlar girip çıktıktan sonra üzerlerinde temizleyemedikleri salyalardan bahsediyorlar. Bakalım insanlar nasıl yüzecek? Geçenlerde uçması gereken ördeğin uçamadığını gördük. İnsan girdiğinde yüzebilecek mi? Göreceğiz.

“UYARDIK, FELAKET TELLALI DEDİLER”

“Zamanında uyardığımızda bize felaket tellalı dediler” diye sitem eden Saydam “Doğayı hafife almanın, ‘ne olacak, atık suyu denizin dibine basın gitsin' anlayışı Marmara'yı bu noktaya getirdi. Eninde sonunda doğa patlak verir. Marmara'ya bırakılan atıklar denizi bu hale getirdi. Ergene Havzası'nın bütün atıkları Marmara'ya verildi. Yana yakıla atıkları Saroz Körfezi'ni götürün dedik. Ne dediğimi bilerek dedim. Çünkü Marmara'nın bunu kaldıramayacağını gördük. Bardağı taşıran damla olur dedik, taştı. Biz bardak taşmadan ne yapılması gerektiğini söyledik” diye konuştu. (SÖZCÜ)

 
Görüntüler infiale neden olmuştu! İşte cezası!
 
Tartıştığı kocasını av tüfeğiyle öldürdü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görüntüler infiale neden olmuştu! İşte cezası!
Sosyal medyada Atatürk'e hakaret eden, Türk bayrağını yırtan ve Özgecan ...
517 camide yağmur duası!
Kars’ta, İl Müftülüğü’ne bağlı 517 camide cuma namazının ardından yağmur duası yapıldı. 
Mahkemeden Torbalı seçimi kararı!
İsmail Uygur'un vefatının ardından Torbalı Belediyesi'nde gerçekleştirilen ...
 
Tire'de yürekler ağızlara geldi!
İzmir'in Tire ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, havadan ve karadan ...
Bizİzmir Dayanışma noktası hizmete açıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi,  İzmir’in dört ayrı noktasında Bizİzmir Dayanışma ...
1700 kişinin katili Bolu'da yakalandı!
Interpol tarafından aranan ve Irak'ta 1700 kişinin öldürüldüğü 'Spyker' ...
 
Bu binada bir Aile Sağlık Merkezi var!
İzmir’de, geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen depremin ardından 'az hasarlı' ...
İzmir'de denizden çıkanlar şaşırttı.. SCOOTER BİLE VAR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma ...
Bakan Koca duyurdu! 30 milyon dozu aştı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün itibari ile Türkiye'de uygulanan koronavirüs ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri