ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/23°
    ADANA
  • ANKARA
    7/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/22°
    IZMIR
  • KONYA
    6/11°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Suriye'nin kuzeyinde 4 terörist öldürüldü!
Suriye'nin kuzeyinde 4 terörist öldürüldü!
Sel faciası: 55 ölü, 76 kayıp!
Sel faciası: 55 ölü, 76 kayıp!
Otobüsler alev alev yandı!
Otobüsler alev alev yandı!
Göçmen kaçakçılarına operasyon!
Göçmen kaçakçılarına operasyon!
8 Kasım 2020 Pazar - 11:56

Deprem uzmanı; bu tsunami 6.6 ile olmaz!

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İzmir’de Seferihisar açıklarında meydana gelen depremi değerlendirdi.   Dr. Gündoğdu, depremin büyüklüğüyle ilgili olarak "AFAD; 6.6’da ısrar ediyor. Bence Kandilli’nin değerlendirmesi doğru. Önce 6.8 dediler, sonra 6.9’a yükselttiler. Her zaman Kandilli ile AFAD arasında fark olurdu. Bu farklı bir durum. Meydana gelen hasar ve tsunami var. Bu tsunami, 6.6. büyüklüğünde bir depremde olmaz" dedi.

Deprem uzmanı; bu tsunami 6.6 ile olmaz!

Dünya çapında örgütlü Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Türkiye Hibe Fonu'na hak kazanan ‘Afete Dirençli Toplum’ konulu sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki ücretsiz, sertifikalı, ‘On-line Afet Kültürü Eğitimi’ programı sonunda katılımcılar için sertifika töreni yapıldı. JCI İstanbul Sosyal Sorumluluk Proje Direktörü ve Moderatör İlknur Doruker’in sorusu üzerine eğitmenler arasında yer alan Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, 30 Ekim'de meydana gelen depremi değerlendirdi.

Dr. Gündoğdu, İzmir açıklarındaki depremin büyüklüğüne ilişkin dünyadaki önde gelen merkezlerin 7’den düşük değer vermediğine dikkat çekerek şöyle dedi:

“AFAD; 6.6’da ısrar ediyor. Bence Kandilli’nin değerlendirmesi doğru. Önce 6.8 dediler, sonra 6.9’a yükselttiler. Her zaman Kandilli ile AFAD arasında fark olurdu. Bu farklı bir durum. Meydana gelen hasar ve tsunami var. Bu tsunami, 6.6. büyüklüğünde bir depremde olmaz.  Depremin oluşum mekanizmasını düşey bir fay olarak nitelendirdiler. Bu depremlerde bir blok aşağı düşer diğeri yükselir. Tsunami olması da bunun ispatıdır. Düşey faylarda tsunamiyi görürüz.  Ege’de uzun süredir ne büyük deprem, ne tsunami oldu. Bölgedeki İzmir fayında hiç kıpırtı yok. Tetiklenip- tetiklenmediğini bilmiyoruz. Sadece şüphelendiğim bir şey var.  5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. O artçı değil. Denizde oldu ama İzmir fayının tekrar tetiklendiğini gösterir. Oradaki deprem sayısının da artmaya başladığını görüyoruz.”

MARMARA’YI TETİKLER Mİ?

Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde doğru atımlı Kuzey Anadolu fay hattı bulunduğunu hatırlatırken şunları söyledi:

“Doğru atımlı faylarda tsunami az oluyor. 1999 depreminde gördüğümüz su hareketleri depremin büyüklüğünün açıklanandan daha fazla olduğunu gösteriyor. Yaptığımız momentum hesaplamalarında deprem 7.4’ten daha yüksek görünüyor. 100 bin yapı hasar aldı, 17 bin kişi öldü. Ben 7.4 hesaplamasının nasıl yapıldığını biliyorum ama bunun sırası değil. Faylanmanın bittiği yerde enerji fazladır.  Marmara’daki Kuzey Anadolu; doğru atımlı bir fay hattı. İzmir’deki düşey hareketli bir deprem. Düşey hareketli bir bir depremin doğru atımlı bir depremi bu kadar uzaklıktan etkilemesi imkansız gibi bir şey. Marmara için saat ilerliyor. 1999 depreminde tetikleneceği kadar tetiklendi. Hepimiz depremi bekleyen insanlarız.”

Eğitmenler arasındaki Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAGDER) İstanbul İl ikinci Başkanı Özden Işık da, İzmir depreminde merkezi yönetimin yanı sıra yerel birimlerin, Emniyet, sağlık ve arama kurtarma ekiplerinin başarılı sınavlar verdiğini ancak, afetler öncesi risk yönetimine ve kentsel dönüşümün öne çıkarılması gerektiğini söyledi. On-line belge töreninde İzmir depreminde yaşamlarını yitiren 114 kişi anıldı. Eğitmenler son depremi ele aldıkları konular kapsamında değerlendirirken, özellikle İzmir’den katılan öğrenciler programının çok doğru bir zamanda verildiğini söyledi.

380 KATILIMCIYA 8 EĞİTMENDEN 8 AYRI DERS

JCI İstanbul Şubesi, MAG-DER ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği’nin (DOHAD) işbirliği ile düzenlenen afete karşı hazırlık eğitim programına katılan 380 kişiye Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık, Öğretim Görevlisi Afet Mishal, sivil savunma uzmanı İbrahim Berber, AFAD eğitmeni Fitnat Ünal, Psikolog Nuray Gergerlioğlu ve Afet, Acil Durum ve I?letis?im Uzmanı Doç.Dr. Selma Koç Akgül on-line 8 ayrı ders verdi.

 
Karademir'in 2007'deki deprem soruları ve bugün!
 
Deprem çadırında traş ve kişisel bakım! Alkışlar İzmirli berber ve kuaförlere!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karademir'in 2007'deki deprem soruları ve bugün!
İzmir'de 2005 yılında meydana gelen depremler zincirinin ardından dönemin ...
Adı Şans, kendisi şanslı
Kaybolan ve bu süreçte trafik kazası sonucu yaralanan Şans isimli yavru ...
O kareleri çeken fotoğrafçı konuştu!
İzmir'de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde mucizeler de meydana geldi. ...
 
Çapkın 8 gün sonra sahibiyle buluştu!
Hasarlı binadaki muhabbet kuşunu itfaiye ekipleri kurtardı
Prof. Dr. Ercan gelecek 100 yılın olası depremlerini sıraladı
Tutarlı deprem tahminleriyle tanınan Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. ...
Yıkılan bina önünde eşya nöbeti sürüyor!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan ve depremden sonra bir kısmı yıkılan ...
 
Depremzedeler için 'Sosyal market'
İzmir'de yıkıma neden olan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye'nin ...
81 can kaybı, 2 bin 483 yeni hasta
Sağlık Bakanlığı, güncel koronavirüs tablosunu paylaştı. 7 Kasım Cumartesi ...
İZMİR'DE UTANDIRAN GÖRÜNTÜLER! Enkaz alanında polis müdahalesi!
İzmir polisi, 114 insanın yaşamını yitirdiği depremin ardından Halkevleri ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri