ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4774
    Dolar
  • Euro
    35,0075
    Euro
  • Altın
    2.328,740
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
24 Aralık 2021 Cuma - 09:33

Depremin vurduğu İzmir'de müteahhitler proje üretmek istemiyor!

İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ekim depremiyle birlikte riskli yapı sayısının arttığı kentte müteahhitlerin proje üretmek istemediklerini belirterek, "Vatandaşlar müteahhitlerle sözleşme yaptı. Bugün müteahhitler bu sözleşmeleri, tazminat ödeyip feshediyor. Metrekare maliyeti 2 bin 2 bin 500 lira iken bugün 5 bin liraların üzerine çıktı. Böyle bir zararı müteahhitlerin kaldırması mümkün değil. Bir ay önce demir 6 liraydı bugün 14 lira. Maliyet hesabı yapamıyoruz" dedi

Depremin vurduğu İzmir de müteahhitler proje üretmek istemiyor!

SONKALEİZMİR-Dövizdeki hareketlilik ve ekonomik sıkıntılar İzmir'de inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. 117 yurttaşın hayatını kaybettiği 30 Ekim 2020 Depremi sonrası riskli yapı sayısının arttığı kentte artan maliyetler nedeniyle proje üretmek istemeyen müteahhitler, deprem bölgesi Bayraklı'da geçmişte yapılan sözleşmeleri de tazminat ödeyerek feshetmeye başladı.

(İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman)

"ZAMLAR KUR DALGALANMASI İLE PİK YAPTI"

SONKALE'ye konuşan İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, inşaat malzemelerindeki yüksek zamların sektöre büyük zarar verdiğini söyledi. Eylül ayında fahiş fiyatlar nedeniyle müteahhitler olarak Türkiye genelinde inşaatları durdurma kararı aldıklarını anımsatan Kahraman şöyle konuştu:

"Çimentoya yüzde 300, demire yüzde 150 gibi zamlar vardı. İnşaat malzemelerinin diğer kalemlerinde de buna benzer zamlar söz konusuydu. Bu fiyatlar bugün bütün sektörlerde var ama o gün sadece inşaat malzemelerinde bu farkı tespit etmiştik. Müdahale olmasını istemiştik. Çünkü kabul edilemez zamlardı. Dünyada tedarik zincirinin kırılmasından dolayı bazı sıkıntılar var. Bunu biliyoruz ama o dönem her alanda zamlar yüzde 30-40-50 iken inşaatta yüzde 300'dü. Bunu kabul etmemiştik. Bakanlığa başvurumuz sonrası çimento, sunta, mdf gibi ürünlerin ihracatına kısıtlama getirildi ancak bu da olumlu sonuç getirmedi. Bugün geldiğimiz noktada kastettiğimiz o günkü fiyatların üstünde bir artış var. Kur dalgalanması ile de pik yaptı."

"VATANDAŞA FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ"

İzmir'de inşaat sektörünün yüzde durma noktasına geldiğini söyleyen Kahraman şunları kaydetti: 

"İzmir'de hiçbir müteahhit proje üretmek istemiyor, hamle yapmıyor. İzmir bir deprem geçirdi. Dönüşümü acil yapılması gereken binalar var. Vatandaşlarımız müteahhitlerle anlaşıp sözleşme yaptı. Bugün bu sözleşmeler iptal ediliyor. Müteahhitler, tazminatını ödeyip sözleşmeleri iptal ediyor. Sözleşme yaptığında metrekare maliyeti 2 bin-2 bin 500 lira iken bugün 5 bin liraların üzerine çıktı. Böyle bir zararı müteahhitlerin kaldırması mümkün değil. İnşaat sektörüne sahip çıkılması gerekiyor. Ülkemizin yüzde 65-70'i riskli yapılardan oluşuyor. Bu riskli yapı stoğunu ivedilikle yenilememiz gerekiyor. Devletimizden kentsel dönüşüm projelerine ve yeni yapılacak binalara farklı destekler yapmasını bekliyoruz. Bunlar vatandaşa faizsiz krediler ve müteahhite tamamlama olabilir. İzmir'de sahada faaliyet gösteren 10 bin müteahhit var. Büyük bir bölümü proje üretmiyor. Belediyeden projesini onaylatmış olup bekleyenler bile var. Başlayamıyorlar. Bir ay önce demir 6 liraydı bugün 14 lira oldu. Maliyet hesabı yapamıyoruz. Maliyet hesabı olmadığı yerde üretilecek konutların da elde kalma endişesini yaşıyoruz. Kurdaki aşağı yönlü hareket inşaat malzemelerine de yansırsa biraz hareket olabilir."

"PROJE YOK, KONUT FİYATLARI ARTIYOR"

İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen konut fiyatlarındaki artışın sürdüğünü belirten İsmail Kahraman, "İnsanlar güvenli binalara geçmek istiyor. Üretimde problem olduğu için konut ihtiyacı artarak devam ediyor. Ancak proje olmadığı için de piyasanın darlığından dolayı fiyatlar artıyor. Okulların açılması ile ikinci el piyasasında ve kiralarda da artış var. Bunların önüne geçilmesinin tek yolu sektörün desteklenmesidir" diye konuştu.

 
Katar ve ABD sondaja başladı!
 
İşte yeni mevduatın detayları!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katar ve ABD sondaja başladı!
Türkiye ile AB arasında gerilime sebep olan doğalgaz gerilimini tırmandıracak ...
Mafyaya ‘Tırpan’ operasyonu!
Aralarında İzmir'in de olduğu 27 kentte mafya tipi organize suç örgütleri ...
İzmir'de yayanın korkunç sonu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin ...
 
Kaçak elektrikli zehir serası!
İzmir'in Menemen ilçesinde, kaçak elektrik kullanılan evde uyuşturucu ...
İzmir'deki cinayetlerin sanıkları hakkında karar!
İzmir'de Torbalı İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Park ile bir doktorun eşinin ...
İzmir'de 47 göçmen kurtarıldı!
İzmir'in Çeşme ilçesinde Yunanistan unsurlarınca denize atılan ve geri ...
 
168 can kaybı daha
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
Boynunu verdi, boyun eğmedi
Muzaffer Ayhan Kara yazdı
Erdoğan'dan İzmir eleştirisi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Partili başkanlarla yaptığı toplantıda ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri