ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/20°
    IZMIR
  • KONYA
    10/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bakan Şimşek'ten enflasyon itirafı
Bakan Şimşek'ten enflasyon itirafı
Yolda yürüyen kadına dehşeti yaşattı... Tekme, yumruk, kafa!
Yolda yürüyen kadına dehşeti yaşattı... Tekme, yumruk, kafa!
Trafik cezalarında patlama...
Trafik cezalarında patlama...
PKK firarisi atlara tecavüz ederken yakalandı!
PKK firarisi atlara tecavüz ederken yakalandı!
23 Kasım 2021 Salı - 09:55

Depremzedelerin 'Kredi' isyanı...

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, Erdoğan'ın 26 Kasım'da 750 depremzede konutunu teslim edeceği tören öncesi 'kredi' çağrısı yaptı. Özkan, "79 bin hane krediyi bekliyor. Depremin üzerinden 13 ay geçti. Artık bıçak kemiğe dayandı. Belediyeler emsal artışı ile kendilerini gösterdi. Devletimiz de kentsel dönüşüm kredisini 400 bin TL'ye çıkarıp sıfır faizli, 2 yıl ötelemeli yaparsa el atmış olacak. Yoksa ya evlerimizin olduğu yerde çadır kuracağız ya Ankara'ya yürüyeceğiz ya da göç edeceğiz" dedi.

Depremzedelerin  Kredi  isyanı...

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - İzmir'de 117 yurttaşın yaşamını yitirdiği, 1400'ü aşkın binanın ise ağır ve orta hasar gördüğü 30 Ekim depreminin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçti. TOKİ'nin proje alanındaki 750 konutluk inşaatı tamamlandı ve anahtar teslim seviyesine getirildi ancak proje alanı dışındaki binlerce konutun yeniden inşaasındaki finansal belirsizlik çözülemedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cuma günü (26 Kasım) İzmir'e gelip anahtar teslim törenine katılacağı TOKİ'nin yaptığı konutlara ilişkin, "24 ay ödemesiz, 20 yıl vadeli olacak. Aylık ödemeler 2+1 konutlarda 740 liradan, 3+1 konutlarda 1020 liradan başlayacak. İzmirli depremzedeler 160 bin lira ile 260 bin lira arasında, maliyetlerin çok altında fiyatlara ev sahibi olacak" açıklaması, evleri proje alanı dışında kalan binlerce depremzedede beklenti yarattı.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, proje alanındaki TOKİ'nin inşa ettiği konutların teslimi için İzmir'e gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Sıfır faizli kredi" çağrısı yaptı.

ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME TALEP ETTİLER

SONKALE'ye konuşan Haydar Özkan, İzmir'de proje alanındaki ağır hasarlı konutların haricinde 79 bin hane olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kentsel dönüşüm kredisi adı altında verilen kredinin depremzedelere özel sıfır faizli, iki yıl geri ödemesiz 20 yıl şeklinde olmasını bekliyoruz. Bir konutun yeniden yapımı için 500 bin TL'nin üzerinde fiyatlar isteniyor. Bu fiyatların aldığımız emsal artışı ile birlikte bize geri dönüşü 400 bin TL. Bunun için 200 bin lira kentsel dönüşüm kredisi, 200 bin liralık da konut kredisi çekmemiz lazım. Kentsel dönüşüm kredisinin aylık ödemesi 3 bin 500 lira. Konut kredisini de koyunca aylık ödeme miktarı 7 bin, 7 bin 500 TL civarına gelecek. Bin 800 ile 3 bin 500 lira arasında emekli maaşı olan insanların bu fiyatları ödeyebilecek gücü yok. Cumhurbaşkanımızın kredi ile ilgili konudan haberi olduğunu düşünmüyoruz. Haberi olsa el atardı. 26 Kasım'daki İzmir ziyareti öncesi kendisinden görüşme talebimiz oldu. AK Parti İl Başkanlığı ve milletvekilleri aracılığıyla görüşmek istediğimizi ilettik. Görüşmede söylemek istediğimiz konu bu. Bizi duyarsa bu zamana kadar gösterdiği iyilikler karşısında bizim de bu konuda çözüm için sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum."



"BELEDİYELER KENDİSİ GÖSTERDİ, SIRA DEVLETİMİZDE"

Deprem sonrası 13 aylık süreçte emsal artışı ve kredi konusunda bürokratik işlemlerle uğraştıklarını dile getiren Özkan şöyle devam etti:

"Emsali kimin vereceğini, krediyi kimden alabileceğimizi araştırdık. Bürokrasinin arasında eridik. 11 ay sonunda emsal artışı ile sevindik. Son iki aydır ekonomik krizden dolayı aldığımız emsal artışı yüzde 50'den fazla eridi. Kentsel dönüşüm kredisinin depremzedeyi destekleyici şekilde verilmesini istiyoruz. İzmir depremzedeleri olarak 'Evimizi yapıp versinler' demiyoruz. Sadece 'Lütfen bizi destekleyin' diyoruz. Evler yapılırken imara açılışı ve ruhsatların verilişi sırasında Çevre Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerin ortada olduğunu biliyoruz. Biz istiyoruz ki yalnız kalmayalım. Belediyeler emsal artışı ile kendilerini gösterdi. Devletimiz de kentsel dönüşüm kredisini 400 bin liraya çıkarıp sıfır faizli iki yıl ötelemeli verirse devletimiz de el atmış olacak. Evlerimiz yıkıldığından beri 13 aydır kira ödüyoruz. Şu an müteahhitlerle anlaşsak bile evlerin yapımı 24 ay. Bu nedenle iki yıl öteleme istiyoruz. Cumhurbaşkanımızla görüşebileceğimiz ile ilgili olumlu dönüşler var. AK Parti İl Başkanlığı kanadından, sayın Hamza Dağ'dan da rica etmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuyu çözeceği düşüncesindeyiz."

"İZMİR'DE 450 BİN DEPREMZEDE YARDIMA MUHTAÇ"

"Depremzedeler için artık bıçak kemiğe dayandı" diyen Özkan sözlerini şöyle tamamladı:

"13 aylık bir süre geçti. Herkesin evi barkı yuvası dağıldı. Hiç kimse bulunduğu yerde oturmuyor, bazıları memleketlerine göç ettiler. Şu an ev kirası ödeyemeyecek durumda olanlar var. Gelip derneğimizden yardım isteyenler oluyor. Bizim yardım yapabilecek gücümüz yok, zaten biz muhtacız. İzmir'de 450 bin kişi yardıma muhtaç. 79 bin hane depremzedeler için alınacak kararı, verilecek krediyi bekliyor. Bu kredi bizim için olmazsa olmaz. Bu saatten sonra yapabilecek bir şeyimiz yok. Ya evlerimizin olduğu yerde çadır kuracağız, ya Ankara'ya yürüyeceğiz ya da göç edeceğiz. Kredi sorunu çözülürse eğer çocuklarımızı sağlıklı yuvalarına döndürebileceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Lütfen bizi dinleyin, anlayın. Biz depremzedelere has sıfır faizli 20 yıllık kredi istiyoruz."

İZMİR BÜYÜKŞEHİR, EMSAL ARTIŞI YAPMIŞTI

İzmir'de depremzedelerin en büyük sorunlarından biri olan emsal artışı konusunda geçen ay önemli bir adım atılmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyaretinde yaptığı "depremzedeler için emsal artışını verin" açıklaması sonrası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi harekete geçmişti. Bayraklı Belediyesi'nin önerisi üzerine, İzmir Büyükşehir, parsel bazında yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 emsal artışı kararı almıştı. Bu artışın sadece depremin en çok vurduğu Bayraklı’yı kapsaması öngörülmüş, önerge CHP ve İYİ Partililerin oylarıyla oy çokluğuyla meclisten geçmişti. Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, emsal artışını tüm ilçeleri kapsayacak şekilde genişlettiklerini açıklamıştı.

 
Gala Sokak yeni çehresine kavuştu!
 
Göztepe deplasmanda daha iyi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saint Joseph 75 Mezunlarının 50. Yılı!
İzmir Saint Joseph Lisesi 1975 mezunları okula girişlerinin 50. yılını hep birlikte kutladı.  
İzmir'de dönercide kanlı kavga!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde, dönerci dükkanında işletmeciler ile müşteriler ...
İzmir merkezli FETÖ operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 22 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ...
 
193 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid-19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son 24 ...
Erdoğan'dan deprem konutları açıklaması!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası İzmir'de ...
Beydağ’a modern pazaryeri ve düğün salonu
Beydağ Belediyesi’nin yenileyip daha modern bir hale getireceği Cumhuriyet ...
 
Türk Lirası'nın durumuyla dalga geçtiler!
Amerika’nın ünlü ekonomi gazetesi The Wall Street Journal, Cumhurbaşkanı ...
SOCAR Türkiye'den Karabağ şehitleri anısına hatıra ormanı!
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek ...
33 gün sonra acı haber!
İzmir'in Foça ilçesinde, kavşakta otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri