ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,5300
    Dolar
  • Euro
    45,5224
    Euro
  • Altın
    4.282,580
    Altın
  • Bist-100
    9.196,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/35°
    ADANA
  • ANKARA
    16/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/35°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/33°
    BURSA
  • ISTANBUL
    20/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/38°
    IZMIR
  • KONYA
    16/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
DEM Parti'den TBMM Başkanı Kurtulmuş'a ziyaret
DEM Parti'den TBMM Başkanı Kurtulmuş'a ziyaret
Erdoğan: Özel ve CHP yönetimi etkin pişmanlıktan yararlansın
Erdoğan: Özel ve CHP yönetimi etkin pişmanlıktan yararlansın
Trump'tan tansiyonu yükseltecek tehdit: ABD müdahale edecek mi?
Trump'tan tansiyonu yükseltecek tehdit: ABD müdahale edecek mi?
Özgür Özel: Muharrem İnce'yi baba ocağına davet ettik
Özgür Özel: Muharrem İnce'yi baba ocağına davet ettik
23 Ağustos 2019 Cuma - 15:41

Doğa ananın çığlığı duyulmalı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği bir çevre deklarasyonu yayınlayarak, “Zaman artık doğa ananın çığlığını duyma ve harekete geçme zamanıdır. Doğayı korumak, gelecek kuşaklarımıza, torunlarımıza olan en büyük borç ve vazifemizdir” görüşünü aktardı.

Doğa ananın çığlığı duyulmalı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği, İzmir Karabağlar’dan başlayarak, Seferihisar ile Menderes ilçelerine yayılan orman yangını ile Kaz Dağları’nda yapılan maden arama çalışmalarının değerlendirildiği bir bildiri yayınladı.

Yüreğimiz yanıyor

İzmir tarihinde meydana gelen en büyük orman yangınlarından birinin yaşandığına dikkat çekilen bildiride, Ege ve Akdeniz’in zengin doğasına, geniş orman alanlarına işaret edilerek, “Resmi açıklamalara göre 500 hektar alan yandı. Ancak anlaşılıyor ki, zarar gören alan çok daha büyük. Bu büyük bir felakettir. İzmir’in ciğerleri yandı, bizim yüreğimiz ise hâlâ yanıyor. Afetler olduktan sonra değil, olmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Ve elbette afetlerle mücadele için araç ve gereçlerin, tam bir şekilde hazır tutulması adına gerekli kontroller zamanında yapılmalı, belediyeler ve hükümetin ilgili birimleri koordineli çalışmalı, kriz merkezleri oluşturulmalıdır” denildi.

Bölgenin hızla ağaçlandırılması ve korunması adına herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin belirtildiği bildiride, birliğe bağlı tüm başkanların sorumluluklarını bildikleri ve görev hazır olduklarını da vurgulandı. Bildiride, “Kıyı Ege, sahil şeridimiz olarak her yaz tüm Türkiye’den vatandaşlarımızı ağırlıyor. Birliğimize bağlı belediyelerimizin başkanları, hem bölgelerinin sahip olduğu doğal zenginliğin bilincindedir hem de onu korumak ve geliştirmek için çabalamaktadır” ifadelerine yer verildi.

 

Yaşananlar kabul edilemez

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın oksijen diyarı olarak kabul edilen Kaz Dağları’nda yaşananların çok üzücü ve kabul edilemez olduğuna işaret edilen bildiride uzmanlara göre bir ormanın oluşumunun en az 500 yıl sürdüğüne dikkat çekilerek “Ki bu ormanın tam manasıyla oluşana kadar yine bir felakete kurban gitmeyeceğinin de garantisi de yok. Oysa bugün iklim değişikliği, erozyon gibi akut ve çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız ve bizim 500 yıl değil bir yıl bile bekleyecek vaktimiz yok. En iyi çözüm ormanların korunmasıdır. Kaz Dağları’nı ve benzer tüm coğrafyamızı daha iyi korumalı ve orman varlığımızı artırmalıyız. Yeni fidanlar dikmeli, ağaçlandırmayı özendirecek kampanyalara el ele can vermeliyiz. Geleceğimize hep birlikte ancak böyle sahip çıkabiliriz” denildi.

Çocuklarımız da görsün

Bildiride, maden arama ruhsatı verilebilecek bölgelere ilişkin hazırlanan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarında daha duyarlı olunması gerektiğinin de altı çizilerek, şöyle devam edildi:

“Bizler dünya üzerindeki yaşamı, binlerce canlıyla paylaştığımızı unutmamalıyız. Doğa onların da evi. İnsanoğlunun kendi eliyle doğaya verdiği zararı gidermek de kendi elinde. Zaman artık doğa ananın çığlığını duyma ve harekete geçme zamanıdır. Doğayı korumak gelecek kuşaklarımıza, torunlarımıza vazifemizdir. Çocuklarımız da güneşin, yeşilin üzerine doğduğunu görmeli. Biz nasıl ki topraklarımızı kahramanlarımızdan emanet aldıysak, onu en kıymetli hazinemiz, mirasımız olarak korumayı da bilmeliyiz.”

 
Masal Evi açıldı
 
Santrayla bir dakika sessizlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Masal Evi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçim vaatlerinden birini ...
Bayraklı Belediyesi'nde dinleme cihazı bulundu
31 Mart 2019 yerel seçimleriyle birlikte belediye başkanlığı değişen ilçelerden ...
Seferihisar'da Halk Market ucuzluğu
Seferihisar Belediyesi örnek bir projeye imza atarak vatandaşların daha ...
 
Çiğli'de "Mikropsuz Bir Hayat"
Çiğli Belediyesi sıcak yaz akşamlarını düzenlenen aktivitelerle eğlenceli ...
Bornova’da atıklara ikinci hayat
Bornova Belediyesi’nin yürüttüğü ve Avrupa Komisyonunca finanse edilen ...
Urla'da 'Sarı' festival
Urla Belediyesi tarafından Nohutalan Köyü’nde yarın 6'ncısı düzenlenecek ...
 
Karşıyaka'da gönüllü zabıta dönemi
Karşıyaka Belediyesi, kentlilik bilincini güçlendirmek ve yerel yönetim ...
Arslan ailesi yeni yaşama başladı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 2 aydır parkta yaşayan, 8 kişilik Arslan ...
İzmir ve deprem gerçeği
Bayraklı Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü'ne bağlı Deprem Etüt Merkezi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri