ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5994
    Dolar
  • Euro
    34,7662
    Euro
  • Altın
    2.496,640
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Damat dehşeti... Eşini ve kayınpederini öldürdü!
Damat dehşeti... Eşini ve kayınpederini öldürdü!
AK Parti’de Rolex kazası!
AK Parti’de Rolex kazası!
Zorlu Holding binasına silahlı saldırı!
Zorlu Holding binasına silahlı saldırı!
Misilleme geldi... İsrail İran'ı vurdu!
Misilleme geldi... İsrail İran'ı vurdu!
18 Mayıs 2022 Çarşamba - 15:44

Doğayla uyumlu bir fuar mümkün: WE-CYCLE

Geri dönüşüm sektörü, yaşanabilir bir gelecek için fuarizmir’de buluştu. Bu yıl ilk kez düzenlenen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı 28 ülke ve 41 ilden ziyaretçiyi ağırladı.  

Doğayla uyumlu bir fuar mümkün: WE-CYCLE

Geri dönüşüm alanında özel sektör ve yerel yönetimleri buluşturan ilk fuar olan WeCycle’da projelerini tanıtan belediyeler, geri dönüşüm projelerini tanıtarak kentlerin geleceğine ışık tuttu.

Sürdürülebilir ve çevre dostu bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için çalışmalarını sürdürüyor. İzmir ve pek çok belediyenin çevre ve teknolojilerine yönelik projelerinin sergilendiği WeCycle Fuarı, Türkiye’de geri dönüşüm alanında yerel yönetimler ve özel sektör iş birliğinde düzenlenen ilk fuar olarak tarihe geçti. Gelecek nesillere temiz kentler bırakacak proje ve teknolojiler, fuar kapsamında 12-14 Mayıs tarihleri arasında fuarizmir’de sergilendi. 

Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için kentte atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması ve kaynağında dönüştürülmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve EFOR Fuarcılık işbirliğiyle gerçekleştirilen We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı  üç günde 28 ülke ve 41 ilden ziyaretçiyi ağırladı.  

“İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir” 

Doğayla uyumlu bir metropol olabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pek çok çalışma yürüttüğünün altını çizen İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “İZFAŞ olarak Efor Fuarcılık ile birlikte İzmir’e yeni bir fuar kazandırdık. İzmir, geri dönüşüm konusunu ilke edinen bir şehir. Bu fuar Türkiye’de yerel yönetimler ile geri dönüşüm ve çevre konusundaki özel firmaları buluşturan ilk firma olma niteliğini taşıyor. Fuarımız ile birlikte yerel yönetim, kamu ve özel sektör iş birliği sonuçları fuarımızdan çıksın istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de geri dönüşüm alanındaki ürünlerin ve teknolojik çözümlerin yurt dışına bir ihraç kapısı olmasını da arzu ediyoruz. Fuarlarımızın başarısı da konu edindiğimiz sektörler arasında sağladığımız iş birlikleri ve iletişim ile ölçülüyor. Artık Türkiye teknolojileri üretip ihraç eden bir ülke haline geldi. WeCycle, İzmir’in geri dönüşüm ve atık bertarafı konusundaki çalışmalarının vitrine çıktığı bir fuar oldu. Özel sektör sayesinde yeni teknolojileri de bizim kamu kurumlarımız görmüş oluyor ve böylece yeni iş birlikleri oluşuyor. Burada atıkların kaynağında ayrıştırılması en önemli konu... Bunu yapabilirsek aslında çöpü bir kaynak olarak kullanabilmek mümkün” şeklinde konuştu. 

“Bu bir başlangıçtı ve beklenenin çok üstünde bir başarı oldu”

Fuarı beklenenin üstünde bir başarıyla kapatmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZFAŞ ile ortak yürüttüğümüz bu projede  sektörün önde gelen geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, atık su, kirlilik kontrol firmaları gibi birçok şirket fuarımızda yer aldı. Atık yönetimi, sıfır atık projeleri, geri dönüşüm teknolojileri, çevreye duyarlı ürün ve uygulamaları bu fuarda sergilendi. Bu bir başlangıçtı ve beklenenin çok üstünde bir başarı oldu. Verimli işbirliğimiz için emeği geçen herkesi ayrı ayrı kutluyorum. Ortak çabalarımız bizi doğal bir iş zaferine götürdü. Çevre bilinci ve sorumluluğuyla gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonumuz ekonominin gelişmesi için de bir çıkış noktası oldu. Bu alandaki paydaşlarımız tek çatı altında buluşturduğumuz için son derece memnunlar. Firma geri dönüşlerinde edindiğimiz bilgiler sektörün ve İzmir’in böyle bir organizasyona ihtiyacı olduğunu ve yeni iş birliklerine güçlü bir zemin oluşturacağı yönündeydi.  Bu vizyonu kentimize kazandırmamıza destek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum” dedi.

Geri dönüşüme dair her şey

Türkiye’den 18 il ile Almanya ve Romanya’dan toplam 120 katılımcı ile gerçekleşen fuarda geri dönüşüm ve teknolojilerine dair her şey tanıtıldı. Sektörün değerli isimlerini yer aldığı  seminerleri, sergileri, atölyeleri, iklim kurultayı ve geri dönüşüm yarışması ile dolu dolu geçen fuar, üç günde 28 ülke ve 41 ilden ziyaretçiyi ağırladı. Yurt dışından gelen profesyonel ziyaretçiler, İzmir ve Türkiye’nin geri dönüşüm teknolojilerini yerinde görerek ticari anlaşmalara imza attı.  Atık yönetimi, geri dönüşüm ve teknolojilerine yönelik yerel yönetim ve iş dünyasından pek çok projenin tanıtıldığı fuarda sergilenen ürünler de alıcılarını buldu. 

Ne dediler?

WeCycle Fuarı, yerel yönetimlerin geleceğin kentleri için çalışmalarını sergileyip tanıtabildiği özel bir ortama ev sahipliği yaptı. Gelecek kentlerini önemseyen proje ve iş birlikleri ile geri dönüşüm sektörünün karşısına çıkan kamu kuruluşları, fuar süresince ziyaretçilerine değişim ve dönüşümün mümkün olduğunu gösteren projelerini tanıttı. Yerel yönetimlerin iştirak   şirketleri, geri dönüşüm sektörü ve fuara dair şu açıklamalarda bulundu:  

İstanbul’da Bir Kişi Bir Günde 1,2 Kg Çöp Üretiyor

We-Cycle Fuarı’nda atık geri dönüşüm ve kazanımı ile enerji konularının en büyük uygulayıcılarından olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden İSTAÇ büyük ilgi gördü. Çevre yönetimi noktasında öncü kuruluşlardan olan İSTAÇ, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin “Revize İklim Eylem Planı” üzerinde belirttiği gibi 2050 yılında sıfır karbon hedefi için çalışmalarını sürdürüyor. 2030-2050 hedeflerine yönelik yürüttüğü çalışmaları WeCycle Fuarı kapsamında tanıtan İSTAÇ, tesislerinde atık yönetiminin işleyiş sürecine dair bilgiler paylaştı. İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan, “Şu anda İstanbul’da bir kişinin yaklaşık 1,2 kg günlük atığı var. Bu da sadece İstanbul’da yaklaşık 19 bin ton atığın günlük olarak bertaraf edildiğini gösteriyor. İstanbul’da çıkan günlük yaklaşık 19 bin ton evsel atığın bir kısmı ile kompost üretiyoruz. Dönüşüm ve kazanım süreçlerinin dışında kalan kısmını düzenli depolama tesislerimizde bertaraf ediyoruz” dedi.

İSTAÇ, 2022’de 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak

Kompost ve düzenli depolama haricinde evsel atıklardan elektrik üretimi yaptıklarını vurgulayan Demirhan, İstanbul’da çıkan her atığın hammadde kaynağına dönüştüğünü belirterek, “Kaynağında ayrı toplanan organik atıklar Biyometanizasyon Tesisimizde işleniyor. Biyolojik olarak çürüme sağlandıktan sonra metan gazı oluşuyor. Bu metan gazını toplayarak elektriğe çeviriyoruz. Bir de Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ise ilk ve tek Atık Yakma ve Enerji Üretimi Tesisi’ne sahibiz. Yakma tesisimizde günde 3 bin ton evsel atığı termal yöntemlerle bertaraf ederek elektriğe çeviriyoruz. Sonucunda ne olursa olsun her atık bir şekilde enerjiye dönüşüyor. Biz şu anda tesislerimizde ürettiğimiz elektrik ile 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. “İklim, fosil yakıt kullanıldığı sürece değişir. Dünya şu anda hasta… Bunun farkında olmalıyız. Fosil yakıtlar kullanmak yerine yenilenebilir enerjiye dönüştürmek lazım. Eğer ki atığı bir hammadde olarak değerlendirirseniz hem atığın oluşturduğu metanın doğaya karışmasını engellersiniz hem de enerji üretiminde fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kullanmış olursunuz. Türkiye’de bu farkındalığın yaşandığını görüyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu sürecin daha da titizlikle yürütüleceğine inanıyorum. Sürecin devamını sağlamak konusunda hem bakanlıkların, hem belediyelerin hem de vatandaşlarımızın sorumlulukları var. Bizler İSTAÇ ailesi olarak gelecek nesiller için yaşanabilir bir şehir miras bırakmak konusunda kararlıyız. Var gücümüzle çalışıyor ve yaşamın devamı için dönüştürmeye devam ediyoruz” dedi.

İZMAVİ, tüm liman kentlerine örnek olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu; gemi atıklarının toplanması ve bertaraf edilmesi kapsamında büyükşehir belediyesi iştirak şirketlerinden olan İZDOĞA ve İZBETON ile iki özel firmanın ortaklığından doğan İZMAVİ, We-Cycle Fuarı’nda deniz kirliğine çözüm sunacak projeler arasındaki yerini aldı. Deniz kirliliğinin en büyük nedenlerinden olan liman işletmeciliğine büyük oranda çözüm getirecek proje, diğer liman kentlerine de örnek olacak. Tesisin kullanımı ile ilgili bilgileri fuar ziyaretçileri ile paylaşan İZMAVİ Genel Müdürü Güray Baykal, şunları dile getirdi: 

“Fuarda Yerel yönetim ve iş dünyası ortaklığını yaşadık”

''Aliağa bölgesinde kuracağımız tesiste İzmir sınırları dahilinde bütün gemilerin oluşturmuş olduğu atıkları toplayıp tesisimize getireceğiz. Orada susuzlaştırarak bertaraf edeceğiz. Dolayısıyla özellikle körfez bölgesinde gemilerin yaratmış olduğu kirliliğin önüne geçeceğiz. Kuracağımız modüler bir tesis. Ne kadar gemi geliyorsa hepsinin atığını dönüştürecek kapasiteye sahibiz. İzmir liman ve deniz lojistiği olarak ilk sıralarda bir kent... Şu ana kadar limanlar kendi arıtma tesislerini kuruyorlardı. Fakat tek işleri bu olmadığı için yetersiz kalıyordu. Kuracağımız tesis tüm liman kentlerine örnek olacak. Kamu firmaları ve özel sektör ortaklığı ile kurulan bir firmayız. Fuar, tesisimizi tanıtmak için güzel bir mecra oldu, çok güzel geçti. Türkiye’de yapılanların baya üstünde kaliteli güzel bir fuar olmuş. Katılımcılarda heyecan da vardı. Çok fazla katılımcı belediye var. Yerel yönetim iş dünyası ortaklığını yaşadık fuarda. Gelecek kentlerini bu birlikteliklerle inşa etmek mümkün”. 

İZETAŞ’tan 300 milyon liralık enerji tasarrufu

Fuar kapsamında tanıtılan çevre dostu projelerden bir diğeri ise İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden olan İZENERJİ kapsamında geçtiğimiz Ocak ayında açılan elektrik tedarik şirketi İZETAŞ oldu. Artan zamlar ve ekonomik kriz nedeniyle elektrik giderlerinde tasarruf sağlamak amacıyla kurulan İZETAŞ İzmir Elektrik Tedarik Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu ise, şunları söyledi: 

''Geri dönüşüm ve çevre konusunda İzmir çok şanslı çünkü başkanın vizyonuyla karbon nötr yeşil şehir alt yapısı zaten kavram olarak hazırdı. İzmir’in bu konuda Türkiye’nin genelinden daha öncü, daha atak ve daha hazır olduğu biliniyor. Biz de, kendi ön gördüğümüzün de ötesinde bir başarıyla bir ay içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütün kurumları ve iştirak şirketlerine enerji kontrolünü sağladık. Kurumumuzda tasarrufu sağlayacak şekilde bir çalışma başlattık. Bu iş çok ciddi bir finans kaynağı... Aylık 100 milyon lira ciroya ulaştık. Ticari karı masraftan çıkardık. Yılbaşında bu işle ilgili ön görümüz 1 milyar 350 milyon liralık yıllık enerji ihtiyacımızı 1 milyar 50 milyon liraya çözmekti. Böylece 300 milyonluk bir tasarruf sağlamış olacağız. Tasarrufun ötesinde bence çok daha kıymetli bir değer kattık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vizyonunu özetleyen sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planımızda belediyenin bütün elektriğinin yararlı kaynaklara dönüştürülmesi hedefi ortaya konmuştu. Biz bunu hayata geçirdik.  Fuar konsept olarak bütün hükümetlerin gündemine gelen, bir şehrin direnci ile ilgili müthiş bir fuar oldu. Ancak net olarak ifade edebilirim ki iki sene içerisinde insanlar bu fuara kayıt için sıraya girecek”

İzDoğa, İzmir’in döngüsel ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam ediyor

İzDoğa A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Ersagun Yücel ise şu ifadeleri kullandı;

“Gelecek nesillere yaşanacak bir dünya bırakmanın yolu doğamızı korumak, sınırsız sandığımız kaynakları dengeli kullanmak ve atıklarımızı geri dönüştürmekten geçiyor…İzDoğa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in dirençli bir kent oluşturma vizyonundan hareketle gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyor. İzDönüşüm projemiz kapsamında önce belirlediğimiz pilot bölgelerden, sonrasında ise İzmir’in tamamından atık toplamayı hedefliyoruz. Kaynağında toplama işleminin ardından atıkları tesisimizde ayrıştırıp geri dönüşüm tesislerine göndereceğiz. Bu süreçte görev yapacak çalışanlarımız ise sokak toplayıcısı arkadaşlarımız olacak. Böylece istihdam sağladığımız sokak toplayıcısı arkadaşlarımızın çalışma şartlarını iyileştireceğiz. Atıkların geri dönüşüme gönderilme oranını artırmayı hedeflediğimiz İzDönüşüm projemiz ile 4 hedefi aynı anda gerçekleştirmiş olacağız; doğayı korumak, belediyemizin kâr etmesi, istihdam yaratmak ve enerji tasarrufu sağlamak… İzDoğa, İzmir’in döngüsel ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam ediyor”

 
Ege İhracatçı Birlikleri’nde Jak Eskinazi güven tazeledi!
 
İzmir’de eğlence dolu 19 Mayıs programı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege İhracatçı Birlikleri’nde Jak Eskinazi güven tazeledi!
Ege İhracatçı Birlikleri’nde 1 Nisan 2022 tarihinde başlayan genel kurul ...
Benzine bir zam daha geliyor!
Dün litre başına 1,70 TL zam gelen benzine yarından itibaren geçerli olmak ...
Atilla Yeşilada'dan korkutan döviz tahmini!
Merkez Bankası’nın (TCMB) doları tutmak için yeteri kadar rezervi kalmadığına ...
 
Süte dev zam: Bazı markalarda bir litresi 21 lirayı gördü
Üreticinin beklentisini karşılamayan çiğ süt zammı, vatandaşın süt ve ...
Mutfak tüpüne de zam geldi!
LPG'de yaşanan fiyat artışıyla birlikte bugünden itibaren mutfak tüpüne 10 lira zam yapıldı.
Dolar 16 TL'ye dayandı!
Dolar, haftanın ikinci gününde son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkarak ...
 
Çaya dev zam geldi!
Hafta sonu yaş çay alım fiyatlarının açıklanmasının ardından Çaykur, çaya ...
Alkole bir zam daha... İşte yeni fiyatlar!
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Yeni Rakı, Tekirdağ, ...
Kırmızı et fiyatlarına büyük zam!
Ramazan Bayramı'nın bitmesiyle kırmızı et fiyatlarına yeni zam bir zam ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri