ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4511
    Dolar
  • Euro
    34,4869
    Euro
  • Altın
    2.472,460
    Altın
  • Bist-100
    9.603,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/28°
    IZMIR
  • KONYA
    10/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Boşanmak isteyen eşini öldürüp intihar etti!
Boşanmak isteyen eşini öldürüp intihar etti!
Elon Musk'tan X hamlesi... Paralı oluyor!
Elon Musk'tan X hamlesi... Paralı oluyor!
Balkondan düştüler... Sağlık memuru öldü, doktor yaralı!
Balkondan düştüler... Sağlık memuru öldü, doktor yaralı!
Otomobil dereye uçtu: 4 ölü!
Otomobil dereye uçtu: 4 ölü!
7 Haziran 2023 Çarşamba - 09:30

Dolar kurunda artış sürüyor!

Dolar kurunda seçim sonrası hızlanan artış bu sabah günlük yüzde 7'yi aştı. Dün günü 21,50 seviyesinden kapatan dolar/TL bu sabah 23,15'i aştı.

Dolar kurunda artış sürüyor!

Seçim öncesinde hükümetin rezervleri kullanarak yükselmesini önlediği döviz kurları, bu sabah adeta patladı. Seçim sonrası yükselişe geçen dolar/TL’de bu sabah artış hızlandı. Dün günü 21,50 seviyesinden kapatan dolar/TL bu sabah 23,16 seviyesini gördü. Kurda günlük yükseliş yüzde 7’yi aştı.

Dün günü 23 seviyesinden kapatan Euro/TL’de de bu sabah 24,93 seviyesi görüldü. Dolar kuru, seçimlerin ilk turunun olduğu 14 Mayıs’ta 19,60 seviyesindeydi. O günden bu güne kurda artış, yüzde 18 oldu. Döviz kurlarında bu sabahki seviyede sert hareketler en son Aralık 2021’de görülmüştü.

KURLARDA NORMALLEŞME!

Dolar/TL kamu kontrollü bir yapı ile seçim öncesindeki dar bantta işlem gördüğü yatay seyirden tamamen uzaklaşırken, TL bugün dolar karşısında güne yüzde 6’ya yakın değer kaybı ile başladı.

Bankacılar, kamunun yön belirleyici olduğu ve rezervler ile seçim öncesi olması gerekenden daha değerli tutulan TL’nin normalleşme sinyalleri ile değer kaybettiğini, değer kayıplarının devam edebileceğini belirtiyorlar.

Kamunun yön belirleyici olmadığı ülkenin risk priminde ise TL’deki “normalleşme sinyalleri içeren” değer kayıplarına rağmen belirgin düşüşler yaşanıyor. Piyasalar önce ekonomi kadroları atamalarını ardından ise uygulanacak politikaların netleşmesi süreçlerini bekliyorlar.

AK Parti kadrolarında uzun yıllar ekonomi yönetiminde görev alan Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması uluslararası yatırımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

YATIRIMCILAR UMUTLU

Son yıllardaki politikalarla Türkiye piyasalarındaki varlıklarını belirgin azaltan uluslararası yatırımcılar, “saygı duydukları” bir isim olan Şimşek’in atanmasının ülkeyi finansal uçurumdan da uzaklaştıracağını umuyorlar.

Yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilen Tayyip Erdoğan, enflasyonun kalıcı hale gelmesi ve milyarlarca dolar döviz rezervinin erimesinden kaynaklanan ekonomik sorunlarla mücadele etmek için Şimşek’i atadı.

Bankaları ucuz kredi vermeye teşvik etmenin yanı sıra uygulanan politikalar bir çok yabancı yatırımcının da Türkiye’den çıkmasına sebep oldu. Bu süreç piyasaya göre Şimşek’e çözmesi gereken karmaşık bir sorun da bıraktı. Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmadığını” söylemişti.

YENİ ATANACAK İSİMLER BEKLENİYOR

Piyasalar bu açıklamaları ekonomi politikalarında sürdürülemez olarak eleştirilen bir yapıdan normalleşmeye geçişin ilk sinyalleri olarak yorumlandı. Ardından ise piyasalar TCMB başta olmak üzere bankacılık ve sermaye piyasaları düzenleme kurumları, Türkiye Varlık Fonu ve kamu bankaları yönetimlerindeki değişiklikleri beklemeye başladı.

Piyasalar atamaların ardından ise uygulanacak politikaların detaylarını izleyecek. Bu kapsamda Şimşek’in çalışmaya başladıklarını söylediği orta vadeli programı öne çıkması beklenen metinler arasında yer alacak.

Amundi varlık yöneticisi Hakan Aksoy, “Şimşek’in ilk açıklaması şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uyum getirmek amaçlıydı” dedi ve bu açıklamanın “politikada ileriye dönük bir değişiklik için iyimserliği” kuvvetlendirdiğine dikkat çekti.

‘DAHA FAZLASI GEREKLİ’

Ancak analistlere göre yükselen enflasyona rağmen faizleri düşürmek gibi yıllardır sürdürülen geleneksel olmayan politikaların beraberinde getirdiği sorunları çözmek ve çeşitli piyasa çalkantılarından defalarca olumsuz etkilenmiş yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için Şimşek’in atanmasından daha fazlası da gerekli.

İşlevsel bir piyasayı ve yurtiçinde ve yurtdışında yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için çok önemli bir unsur olan para politikası seyrinin netleşmesi piyasalar hala belirsiz. Erdoğan’ın, 22 Haziran’da yapılacak ilk bir sonraki para politikası toplantısı öncesinde Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanını da belirlemesi bekleniyor.

Enflasyonun eleştirilen TÜİK ölçümlerine göre yüzde 40’ın hafif altında bulunması ve politika faizinin yüzde 8,5 seviyesinde olması, Türkiye’nin dünya genelindeki büyük ekonomiler arasında açık ara en düşük “reel” faiz oranına sahip olduğu anlamına geliyor. TL’nin ihtiyatsız bir şekilde yönetilmesi döviz rezervlerinin on milyarca dolar düşmesine sebep oldu.

East Capital varlık yöneticisi Emre Akçamak, “Uzun vadeli stratejik yatırımcıların geri dönmesi çok kolay olmayacak. Muhtemelen aylar, hatta yıllar alacak” dedi.

Bankacılar 23 seviyesine yaklaşan dolar/TL’deki kademeli yükselişin bir süre daha devam etmesinin ‘daha sağlıklı piyasa koşulları’na işaret edeceğini belirtiyor.

‘DEĞER KAYBI BİR SÜRE DAHA SÜRECEK’

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Son değer kayıpları ile seçimden önce dolar/TL’nin olması gerekenden oldukça aşağıda tutulması uygulamasında büyük bir değişim görüyoruz. Bu rezerv kayıplarının ana kaynağı haline gelmişti. TL’nin rezervler ile savunulması gerekmeyecek seviyelerde işlem görmeye her gün yaklaşıyor. Değer kayıplarının bir süre daha devam etmesini bekliyorum ancak bugünkü gibi yüzde 5 üzeri kayıplar beklenen seviyelerin de gittikçe yaklaştığını gösteriyor” dedi.

Dolar/TL’de yeni zirve bu sabah görülen 22.85 oldu. Bu verilere göre TL dolar karşısında dünkü kapanışa göre yüzde 5,8, seçimlerin ilk turu öncesine göre yüzde 14.3 değer kaybederken, yılbaşından bugüne ise yüzde 18,1 kayıp yaşadı. TL’nin son beş yıllık kaybı ise yüzde 81’i aşmış durumda.

Hükümetin “istikrarlı TL”, piyasanın ise kamu kontrollü olarak nitelediği TL, uzun süredir günlük yüzde 0,1-0,2 gibi sınırlı değer kayıpları kaydediyordu.

TL’deki değer kaybına rağmen kamunun yön belirleyici olmadığı CDS’te ve eurobond getirilerinde belirgin düşüşler görülüyor. Seçimler döneminde 700 baz puana yaklaşan Türkiye’nin kredi iflas takası primi (CDS) Pazartesi günü 485/495 baz puanın altına geriledi.

Hükümetin, 2021 Eylül’de başlayan keskin faiz indirimleriyle fiiliyata geçen düşük faiz, yatırım odaklı kredi ve cari fazla politikası, cari fazlaya yol açmadığı gibi enflasyonu 24 yılın zirvesine çıkardı, alım gücünün ve döviz rezervlerinin keskin bir şekilde düşmesine sebep oldu. Bankacılar TCMB öncü verilerinden seçimler döneminde sert gerileyen net ve brüt rezervlerdeki düşüşün geçen hafta itibarıyla durduğunu hesaplıyor.

Erdoğan’ın alışılagelmiş ekonomi politikalarına daha önce de yöneldiği ancak hızlı bir şekilde karar değiştirdiğine de dikkat çeken analistler bu kapsamda Şimşek’e ne kadar bağımsızlık tanınacağına ve görevde kalacağı sürenin de önemine vurgu yapıyorlar.

 
Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel hayatını kaybetti!
 
İzmir'de hareketli gece... Döner bıçağıyla saldırdı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD bu kez de Coinbase'e dava açtı!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Binance’ın ardından kripto ...
THY 600 yeni uçak siparişi verecek!
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Boeing ve ...
Gram altında yeni rekor!
Gram altın fiyatları, dolar/TL'deki sert yükselişin etkisiyle yeni tarihi zirvesini gördü.
 
Motorine dev zam geliyor!
Motorin fiyatlarına bu gece zam geliyor. Petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki ...
Türkiye’nin kredi risk primi kritik değerin altına indi
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık bir ay aranın ardından ...
Egeli ihracatçılardan hükümete 4 talep!
Yıllık 254 milyar dolarlık ihracat performansıyla Türk ekonomisinin can ...
 
Sigaraya yüzde 15 zam!
Bugün itibarıyla bir sigara grubunda 5 TL'lik zam geçişi yapıldı. Buna ...
Enflasyon rakamları açıklandı!
TÜİK'e göre mayısta tüketici enflasyonu aylık yüzde 0,04, yıllık yüzde ...
Gözler enflasyon verisinde!
TÜİK, mayıs ayı tüketici ve yurt içi üretici fiyatları enflasyonunu saat ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri