ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5687
    Dolar
  • Euro
    43,6369
    Euro
  • Altın
    4.018,460
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    10/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    14/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    8/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/24°
    IZMIR
  • KONYA
    8/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Garanti Bankası’ndan yeni açıklama: Şubeler cumartesi 17.00’ye kadar açık
Garanti Bankası’ndan yeni açıklama: Şubeler cumartesi 17.00’ye kadar açık
'Taksim' yasaklı 1 Mayıs sonrası bilanço: 13 kişi tutuklandı
'Taksim' yasaklı 1 Mayıs sonrası bilanço: 13 kişi tutuklandı
İmamoğlu: İBB’yi kazıdılar, altından liyakat çıktı
İmamoğlu: İBB’yi kazıdılar, altından liyakat çıktı
Özgür Özel'den Konya mitingine çağrı: Bu topraklara adalet gelene kadar durmayacağız!
Özgür Özel'den Konya mitingine çağrı: Bu topraklara adalet gelene kadar durmayacağız!
27 Eylül 2021 Pazartesi - 10:24

Dolar yeni zirveyle haftaya başladı!

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararıyla yükselişe geçen dolar/TL, yeni haftaya 8,89'luk yeni zirveyle başladı. Karar sonrası yabancı çıkışı yaşanırken, yerlilerin kâr amaçlı döviz satışı kurda artışı kısmen frenledi.

Dolar yeni zirveyle haftaya başladı!

Dolar/TL, bankacıların iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indiriminin ardından 8.8995 ile yeni tarihi zirvesini görürken, piyasalar faiz indirimlerinin ne hızda devam edeceğine odaklanmış durumda.

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine geçen hafta 100 baz puan ile başladı. Ekonomistler politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyordu.

Dolar/TL TCMB’nin faiz kararı öncesi işlem gördüğü 8.65 civarından bugün 8.8995’e kadar yükseldi ve 2 Haziran’da test edilen 8.88 zirvesini aştı.

Dolar/TL’deki yükseliş ise esasen ay başında 8.3 seviyesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine başlanacağı yönündeki TCMB’nin yatırımcılara verdiği ilk mesajla başlamıştı.

YABANCI KAÇTI, YERLİ KÂR SATIŞI YAPTI

Yabancılar zaten oldukça düşük seviyelerdeki Türkiye yatırımlarını daha da azaltma yönünde tüm TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış yönlü işlem yaptılar. Lokaller ise 265 milyar dolar civarındaki döviz birikimlerinden kâr realizasyonu yada nakit TL ihtiyacı için 2 milyar dolara yakın seviyede döviz bozdurdular.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri Cuma günü gördüğü 3.5 ayın zirvesinden de yükselişini sürdürerek 421/426 baz puan seviyesinden kapandı.

TCMB’nin faiz indirimi kararı sonrasında TL varlıklardaki satış baskısı BIST-100’de özellikle bankacılık endeksinde tahvil piyasasında CDS’lerde yani tüm Türkiye varlıklarında görüldü.

KAVCIOĞLU SALI GÜNÜ KONUŞACAK

Bu hafta piyasalar TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Salı günü Finansın Geleceği toplantısında yapacağı konuşmaya odaklandı.

Piyasalar TCMB ve siyasilerin yapacağı konuşmalardan önümüzdeki aylarda da “politika hatası” olarak görülen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışacaklar.

YENİ İNDİRİM VE RİSKLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR

TCMB’nin siyasilerin de etkisinde kalarak tek bir faiz indirimi ile yetinmeyeceğini düşünen ekonomistler indirim beklentilerini öne çekti.

 

Ancak ekonomistler bu revizyonlarla birlikte TL’nin değer kaybı nedeniyle Türkiye ekonomisine yönelik risklerin arttığını da belirtiyorlar. Enflasyon beklentileri önümüzdeki yıl için yukarı revize edilirken, bankacılara göre en önemli risk ise TL’nin değer kaybı.

JPMorgan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 15.5’ten yüzde 16.7’ye ve 2022 yıl sonu tahminini daha keskin bir şekilde yüzde 11.5’ten yüzde 14.5’e revize etti. Yarkın Cebeci, “Gevşeme döngüsünün ne kadar hızlı ve sert gerçekleşeceğine olacağına bağlı olarak bu tahminlerde yukarı yönlü riskler olabilir” dedi.

Birçok bankacı faiz indirimlerinin devam etmesi halinde kısa sürede yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulacağını düşünüyorlar. Ancak siyasi gerekçelerle TCMB’nin bir artış yapma kabiliyetinin zayıf olduğu endişesi TL’deki değer kaybının daha hızlı olmasına neden oluyor.

Erken faiz indirimi endişeleri TCMB’nin ay başındaki yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdüne atıf yapmaması sonrası oluşmaya başladı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyona odaklanacağını açıklaması ise yatırımcı toplantısından bir hafta sonra gerçekleşti.

Bankacıların dikkat çektiği bir diğer unsur ise TCMB’nin indirim kararı ile tahvil getirilerini yukarı yönlü etkilemesi oldu. Bankacılar tahvil getirilerinin faiz indirimine rağmen yukarı hareket etmesinin kısa vadeli faizlerin TCMB kontrolünden çıkma olasılığını endişe ile izliyorlar. 

 
İspanyol gazetecilerden İzmir'e övgü!
 
İstanbul Filarmoni Derneği’nde taciz depremi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mandalinalar ihtiyaç sahipleri için hasat edildi!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ...
5 büyük markete fahiş fiyat incelemesi!
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 5 büyük zincir markette fahiş ...
Kripto paralarda Çin depremi!
Çin Merkez Bankası, kripto paralarla ilgili tüm işlemlerin yasak olduğunu ...
 
1.8 milyar Euro’luk köprüye 2.8 milyarlık garanti!
Geçiş ücreti 15 Euro’ya endekslenen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti ...
Çinli Evergrande ödemesini yapamadı!
Piyasaların endişeyle takip ettiği Çinli emlak devi Evergrande, dolar ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika ...
 
Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti belli oldu!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ...
Evergrande’den kafa karıştıran ödeme duyurusu!
İflas riski tüm dünyayı kaygılandıran Çinli emlak devi Evergrande, yarınki ...
Bitcoin’de dalgalı seyir sürüyor
Kripto para piyasalarında Çinli emlak devi Evergrande'nin yaşadığı borç ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
10 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
11 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
12 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
13 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri