ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2420
    Dolar
  • Euro
    34,7987
    Euro
  • Altın
    2.439,070
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 09:43

Doların ateşi sönmüyor!

Dolar/TL bu sabah 16,20'ye yaklaşırken, uzmanlar Merkez Bankası'nın döviz satışlarının hızlandığına ve rezervlerdeki kaybın kritik seviyelere geldiğine işaret ediyor.

Doların ateşi sönmüyor!

Dolar/TL, iki haftadan uzun süredir devam eden yükselişle 15’in altından 16.1950’ye kadar yükselirken bankacılar kamu kontrollü olarak niteledikleri kurda yeni döviz kaynağı olmadan dengenin nasıl sağlanacağını sorguluyor.

TL ay başından beri dolar karşısında yüzde 8’in üzerinde değer kaybı yaşarken yılbaşından beri kayıp ise yüzde 19’a yaklaştı.

Euro/TL’de de bugün bu sabah 17,35 seviyesi görüldü.

REZERVLER ERİYOR
Öncü verilerden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre TCMB’nin Mayıs ayında piyasaya rezervlerinden yaptığı döviz arzı yılın ilk 4 ayına göre belirgin bir artış eğiliminde.

Dolayısıyla TCMB’nin zaten negatifte olan kendi ait döviz rezervleri mevcut kur politikasında her geçen gün daha çok eriyor.

TCMB’nin toplam rezervi 13 Mayıs itibarıyla 102 milyar doların altına, uluslararası net rezervler ise 11.5 milyar dolara geriledi. Swap hariç rezervler ise aynı dönemde eksi 52 milyar dolara kadar gerileyerek daha önce büyük siyasi ve ekonomik değişimleri beraberinde getiren eksi 60 milyar dolara bir kez daha yaklaştı.

Bankacıların hesaplamalarına göre bu hafta açıklanacak net rezervin 11.5 milyar dolardan 10 milyar dolara veya bir miktar altına gerilemesi bekleniyor.

NET REZERV BİR AYDA 7,6 MİLYAR DOLAR AZALDI
TCMB ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40’ını, hizmet ihracatı döviz gelirlerinin bir kısmını ve KKM uygulamasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor.


Hatta bu döviz gelirlerine rağmen net rezervler son 4 haftada 7.6 milyar dolar eridi. Aradaki fark, kurda hükümetin tanımıyla “istikrar” için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak nitelendiriyor.

MERKEZ’İN DÖVİZ SATIŞI 30 MİLYAR DOLARI AŞTI
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin döviz satışlarının “Ocak-Nisan döneminde 30 milyar doları aştığını tahmin ediyoruz. Satışların Mayıs ayında daha da yoğunlaştığı günlük analitik bilanço verilerinden hareketle söylenebiliyor… Nitekim, banka swapları ile düzeltilmiş net uluslararası rezerv büyüklüğünün Mayıs ayı ilk 20 günü sonunda 7.7 milyar dolar daha gerilediğini hesaplamaktayız” dedi.

Reuters’ın görüşlerine başvurduğu birçok döviz işlemcisi de benzer şekilde Mayıs ayı başından beri TCMB’nin döviz satışlarına hız verdiğini ve günlük net 0.5 milyar dolar üzerinde rezerv kaybına neden olacak döviz satışı yapıldığını ve bunun da geçtiğimiz aylara göre satışların arttığı anlamına geldiğini belirtiyorlar.

‘YENİ BİR DÖVİZ KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR’
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Turizm iyi geçecek, kış enerji ithalatı azalacak bunlar pozitif. Ancak KKM girişleri zayıfladı, rezervler ise her gün daha çok zayıflıyor. Eğer kur politikasının sürmesi isteniyorsa bu dengeyi değiştirecek yeni bir gelişmeye, yeni bir döviz kaynağına ihtiyaç var. Burada bireylerin 139 milyar dolarlık birikimleri çekebilecek bir tahvil ihracı ya da Suudi Arabistan vb kaynaklı yeni bir döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağını takip edeceğiz” dedi.

Bu kapsamda piyasalarda kısa vadeli yüksek getirili bir bono, enflasyona endeksli tahvil gibi adımlarla dövize olan talebin düşürülüp düşürülemeyeceği ve yurtdışından kamuya yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı takip ediliyor.

İFLAS RİSK PRİMİ 14 YILIN ZİRVESİNDE
Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler dün 730 puan ile Refinitiv verilerine göre 2008 yılındaki küresel finansal krizden bu yana rekor seviyeye çıktı. CDS dün günü 724/734 seviyesinden tamamladı. Bankacılar CDS yükselişinin Hazine’nin dolar borçlanma maliyetlerini çift haneye yaklaştırdığına dikakt çekiyorlar.

Bugün takip edilecek veri bulunmazken bu hafta TCMB faiz kararı, Moody’s Türkiye olası not değerlendirmesi, Davos zirvesi ve Türkiye’nin batı ile ilişkileri izlenecek ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.

 
Başkan İduğ, mezun olduğu okulu ziyaret etti
 
İzmir Kent Konseyleri Birliği Karabağlar'da buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi iflas riskinde rekor!
Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri 730 puanla 2008 finansal krizinden bu ...
Dolar yeniden 16 lirayı aştı!
Dün enflasyona endeksli tahvil beklentileriyle gerileyen döviz kurları, ...
Altın fiyatlarında yükseliş
Altın fiyatları, gerileyen doların destek sağlamasıyla yükselerek mayıs ...
 
Merkez Bankası açıkladı... İşte dolar beklentisi!
Merkez Bankası anketinde piyasanın dolar ve enflasyon beklentisinde sert artış dikkat çekti.
Euro 17 lirayı aştı, TL'de değer kaybı sürüyor!
TL'de değer kaybı sürüyor. Euro bugün 17 liranın üzerini görürken, dolar da 16 liraya yaklaştı.
Türkiye, dünyaca ünlü jet firmasını satın alıyor!
TUSAŞ ve Türk iş adamlarından oluşan bir grup ABD’li iş jeti üreticisi ...
 
1 trilyon dolar piyasadan silindi!
Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, nisan başında 2.1 trilyon ...
Borç üçe katlandı!
Dört yıl önce cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinde 970 milyar ...
Fıstıkta rekor zam!
İç Antep fıstığının toptan fiyatı, bazı stokçu tüccarların uyguladığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri