ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,5185
    Dolar
  • Euro
    45,3676
    Euro
  • Altın
    4.305,470
    Altın
  • Bist-100
    9.340,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/37°
    ADANA
  • ANKARA
    13/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/34°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/33°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    23/37°
    IZMIR
  • KONYA
    16/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İran'dan İsrail'e yeni füze atışı... ABD savaş jetlerini gönderiyor!
İran'dan İsrail'e yeni füze atışı... ABD savaş jetlerini gönderiyor!
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri 'Dayanışma Platformu' kurdu
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri "Dayanışma Platformu" kurdu
27 Kasım 2023 Pazartesi - 09:21

Dr. Kısacık: Taşkın sıklığında artış var

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Doğan Kısacık kentte yaşanan taşkınların yağmur suyundan kaynaklanmadığını deniz seviyesindeki yükseltiden oluştuğunu belirtti. Dr. Kısacık, “2013’ten beri defalarca yağmur olmadan taşkın yaşandı ancak karasal bir taşkın deniz taşkınlarıyla üst üste geldiği zaman problemi büyütüyor. Taşkın sıklığında bir artış var bunun etkisi küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisi" dedi.

Dr. Kısacık: Taşkın sıklığında artış var

İzmir’de aşırı yağış, hava basıncı ve şiddetli rüzgarın etkisiyle deniz seviyesinin 1 metreden fazla yükselmesiyle uzmanlar iklim krizi ve küresel ısınmanın etkilerinin gözlemlendiğini belirtti. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Doğan Kısacık, uzmanlık alanının deniz seviyelerindeki artış olduğunu belirterek, “Şu an denizdeki ölçümlere baktığımızda basınç değişimi gözleniyor. Alçak basınç 985 milibarlara kadar düştü. Bu da bizim ölçümlerimize göre su seviyesinde 60-70 santimetre civarında su seviyesi yükselmesine sebebiyet veriyor. Buna ek olarak önce güneyli sonra da batılı rüzgarlar Ege Denizi’nde körfezin içerisine doğru sıkıştırıyor. Bu da fırtına kabarması denilen su seviyesi yükselmesine sebebiyet veriyor. Aynı rüzgârlar körfez içerisinde yüksek dalgaların oluşmasına neden oluyor. Bu dalgalar kırılma nedeniyle kıyı çizgisinde kabarmaları meydana getiriyor. 75-95 cm aralığında değişen su seviyesi yükselmesi itibariyle meydana geldi. Hem kuzey hem de güney ile iç körfezde ciddi hasara sebebiyet verdi” dedi.

Olay yağmur taşması değil

Yağmur sularının taşkınları negatif yönde artıracağını ancak yaşanılan durumun yağmurun sonucu olmadığını belirten Dr. Doğan Kısacık, “Deniz taşmasının bir sonucu. 2013’ten beri defalarca yağmur olmadan taşkın yaşandı ancak karasal bir taşkın deniz taşkınlarıyla üst üste geldiği zaman problemi büyütüyor. Taşkın sıklığında bir artış var bunun etkisi küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisi. Körfez korunaklı bir bölge ancak bir metre civarında dalgaların gelme ihtimali var. Kıyı korumaların direnci belirlenirken bu etkenlere bakılarak projelendirme yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Bundan daha kötü senaryolar olabilir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dün de uyarıda bulunduğunu ama taşkını önleyebilecek kalıcı çözümlerin artık hayatımıza girmesi gerektiğini ifade eden Dr. Kısacık, “Hemen çözüm bulabilecek şeyler değil bunun için yapısal değişim gerek. İşin içerisinde bir de gel git durumu var. Bu yaşadığımız kötü bir senaryo değil bundan daha da kötü senaryolar yaşayabiliriz. Yaklaşık 30 cm’de gel git yaşandı. Gelgitin en yoğun olduğu zaman ile fırtınanın en yoğun olduğu zamanın çakışması demek yaklaşık bir metre bir metre 15 cm su seviyesinin artması demek. Bu durum da yaşadığımızın daha da şiddetlisini yaşamamız demek. Ayrıca dalga olarak da bir buçuk metrenin yukarısında kıyı çizgisine yakın yerlerde olma ihtimali var. Hem bu dalgayı hem de 1,15 cm su seviyesi değişimini hesaba katan kıyı koruma yapısını mutlaka hayata geçirmemiz gerek. Bu bahsettiğimiz güncel yaşadığımız taşkınlardan yola çıktığımız hesaplamalar ancak küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin etkilerini hesaba katarsak yaklaşık bunun üzerine en iyi 30 cm su seviyesinde değişimi koymamız gerek. Önümüzdeki 50 ve 100 yılı hesaba katarak düzenlemeleri yapmamız gerek” diye konuştu.

Yaşadığımız olaylar her iki yapının da yetersiz olduğunu bize gösterdi

Büyükşehir Belediyesi’nin ölçüm istasyonlarındaki verilerin çok değerli olduğunun altını çizen Dr. Kısacık, “Önümüzdeki günlerde yapılacak koruma kanunları bu veriler ışığında ortaya çıkar. Bir de körfez koruma kanunu yapmamız gerek. Dik ve eğimli duvar yapısı sahil şeridinde hakim ancak yaşadığımız olaylar her iki yapının da yetersiz olduğunu bize gösterdi. Dalga aşım miktarlarının gelen dalgaların enerjisini azaltma yönünde çalışmalar düzenlenmekte. TUBİTAK ile yaptığımız çalışmalar sonucunda Büyükşehir Belediyesi de bizlere desteklerini sunuyor” diye konuştu.

 
Başkan Karakayalı'dan adaylık kararı!
 
Bekçi dehşeti: Eşini öldürüp intihar etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Karakayalı'dan adaylık kararı!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ...
İzmir'de taşkın mesaisi!
İzmir'in Konak ilçesinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu ...
Acı haber: 3 askerimiz şehit oldu!
MSB, Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca ...
 
Kocasını 2. kattan attı, başında bıçakla bekledi!
Bursa'da G.K., kendisini aldattığı şüphesiyle tartıştığı kocası Y.U.'yu ...
Küçükçekmece'de deniz taştı!
Küçükçekmece'de gece etkili olan fırtınanın ardından dalgalarla taşınan ...
İZSU'dan ''İkinci taşkın riski'' uyarısı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri şehrin kıyı kesimlerinde tahribat ...
 
Seçil Erzan'ın banka kasası açıldı!
Yüksek kar getirili özel ve güvenilir fon vaadiyle aralarında Arda Turan, ...
‘Daltonlar’a ‘Redkit’ operasyonu
Kütahya'da 2 farklı silahlı yaralama olayının ardında 'Daltonlar' suç ...
Şehir Plancıları Odası'ndan "Acil nitelikli kamusal planlama" çağrısı
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir'i vuran sağanak yagışın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri