ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    42,9027
    Dolar
  • Euro
    50,5598
    Euro
  • Altın
    6.250,520
    Altın
  • Bist-100
    11.294,00
    Bist-100
  • ADANA
    8/14°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/3°
    ANKARA
  • ANTALYA
    9/14°
    ANTALYA
  • BURSA
    3/6°
    BURSA
  • ISTANBUL
    5/7°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    2/9°
    IZMIR
  • KONYA
    -2/4°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Tutuklu Buğra Gökce'nin annesi Şeyma Gökce: 'Adalet benim Ankara’daki komşumun adı kaldı'
Tutuklu Buğra Gökce'nin annesi Şeyma Gökce: 'Adalet benim Ankara’daki komşumun adı kaldı'
Mert Hakan Yandaş'tan mektup: Fenerbahçe ismine leke getirecek hiçbir eylemde bulunmadım
Mert Hakan Yandaş'tan mektup: Fenerbahçe ismine leke getirecek hiçbir eylemde bulunmadım
İşçileri taşıyan otobüs şarampole yuvarlandı: 2 kişi öldü, 9 kişi yaralandı
İşçileri taşıyan otobüs şarampole yuvarlandı: 2 kişi öldü, 9 kişi yaralandı
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar: 3 kişiye tahliye
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar: 3 kişiye tahliye
24 Aralık 2025 Çarşamba - 17:13

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar ortaya çıktı!

Libya Genel Kurmay Başkanını taşıyan jetin düşmesi gündemdeki yerini koruyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'nın Haymana ilçesinde Libya heyetini taşıyan uçağın kaza kırıma uğramasından önce Esenboğa Hava Trafik Kontrol Merkezi ile Kaptan ve Yardımcı Pilot arasında geçen konuşmaları paylaştı

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar ortaya çıktı!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu'nun davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret eden Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan özel uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan havalandıktan kısa süre sonra düştü.

Düşüşünün kesin nedeni henüz bilinmeyen uçakta bulunan Al Haddad dahil 8 kişi hayatını kaybettiği açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'nın Haymana ilçesinde Libya heyetini taşıyan uçağın kaza kırıma uğramasından önce Esenboğa Hava Trafik Kontrol Merkezi ile Kaptan ve Yardımcı Pilot arasında geçen konuşmaları paylaştı.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu'nun paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Dün akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Libya Trablus Mitiga Havalimanı’na gitmek üzere lokal saat 20.17’de havalanan 9H-DFS kuyruk numaralı Malta Sivil Havacılığı’na kayıtlı Falcon 50 tipi özel uçak maalesef kaza kırıma uğramıştır.

Uçağın kaza kırıma uğramasından önce Esenboğa Hava Trafik Kontrol Merkezi ile Kaptan ve Yardımcı Pilot arasında aşağıdaki konuşmalar gerçekleşmiştir:

23.12.2025 tarihli HMJ185 Çağrı Adlı Hava Aracı Kaza/Kırım Hadisesine İlişkin;

· Lokal saat 20:17’de Esenboğa Havalimanı’ndan Libya Mitiga (Trablus) Havalimanı için; HMJ185 çağrı adlı uçak standart usullere göre kalkışını gerçekleştirmiştir. Kalkışı müteakip Esenboğa Kuleden uygun ve olağan prosedürler doğrultusunda Hava Trafik Kontrol Merkezi’mizdeki “Yaklaşma Kontrol Ünitesi” ile, akabinde “Saha Kontrol Ünitesi”ne devredilmiştir.

Bu doğrultuda ilgili uçuşun kademeli olarak talep ettiği irtifalara yükselmesine müsaade edilmiş;

· Lokal saat 20:25’de en son 34.000 feet irtifaya tırmanarak seyrine izin verilmiştir.

· Lokal saat 20:31’de söz konusu uçak yaklaşık 32.000 feet irtifadayken PAN-PAN, PAN-PAN, PAN-PAN (uçuşta en riskli aciliyet kodu olan MAY DAY ikazının bir alt seviyesi) deklare etmiş, Genel Elektrik Arızası olduğunu söylemiş ve Ankara’ya geri dönmek için radar vektörü (uçuş rotası) istemiştir.

· Lokal saat 20:32’de Hava Trafik Kontrolörü talimatıyla uçağa Esenboğa Havalimanına geri dönüş için uçuş başı ve alçalacağı seviye bildirilmiştir.

· Lokal saat 20:33’de Uçaktaki pilot tarafından 7700 acil durum kodu (uçuşta en riskli aciliyet kodu) aktif edilmiştir. Hava Trafik Kontrolörü tarafından problemin tekrar teyidine müteakip radarda söz konusu uçağın irtifa bilgisi takip edilememeye başlamıştır.

· Lokal saat 20:34’te Pilot-Kontrolör Muhaberesindeki parazitlenmelerden dolayı Hava Trafik Kontrolörü ses seviyesi kontrolü için pilotla teyitleşme gerçekleştirmiştir.

· Lokal saat 20:34’te Uçak, Esenboğa Havalimanına acil geri dönüş için Saha Kontrol Ünitesince geçtiği seviye pilottan teyit edilerek, Yaklaşma Kontrol Ünitesine devredilmiştir.

"20.36'DA PİLOTUN SESİ ZOR DUYULUR HALE GELDİ"

- · Lokal saat 20:35’de Uçak, PAN-PAN, PAN-PAN, PAN-PAN deklare ederek Yaklaşma Kontrol Ünitesiyle Esenboğa Havalimanına geri dönüş için temas etmiş, radar vektörü ve alçalacağı seviyeler kendisine verilmiştir.

· Lokal saat 20:36’da Pilot-Kontrolör Muhaberesindeki anlaşılabilirlik kaybolmuş ve pilotun sesi zor duyulur hale gelmiştir. Bununla birlikte radar ekranında uçuş bilgilerine ilişkin kısmi kayıplar yaşanmıştır.

· Lokal saat 20:38’de Radar ekranında Hava Trafik Kontrolörünce uçağın tamamen görülemediği müşahede edilmiştir.

· Lokal saat 20:38’de Hava Trafik Kontrolörü tarafından söz konusu uçağa yapılan çağrılara cevap alınamamış ve sonrasında yaklaşık 5 dakika boyunca değişik frekanslardan da uçağa ulaşılmaya çalışılmıştır, fakat cevap alınamamıştır. Bunun üzerine süratle görevli personelimiz tarafından arama ve kurtarma çalışmalarının başlatılması için ilgili birimler haberdar edilmiştir.

Ayrıca bu süreçte ilgili uçağın yeri tespit edilemediğinden söz konusu uçağın acil iniş gerçekleştirme ihtimaline karşı Esenboğa Havalimanı'nda inişler ve kalkışlar hava seyrüsefer emniyeti açısından geçici olarak durdurularak Esenboğa Havalimanı'nda tüm tedbirler azami seviyede alınmıştır.

Yine uçağın kaza kırıma uğrama ihtimaline karşı ilgili makamlarca arama kurtarma faaliyetleri havadan ve karadan ivedilikle başlatılmıştır.

Hava Kuvvetleri Hava Savunma Bildirim Merkezince ilgili trafiğin Haymana ilçesi Kesikkavak Köyü yakınlarında Kaza ve Kırıma uğradığı teyit edilmiştir.

Olayın ilk anından itibaren ilgili kurumlarla koordineli olarak kaza kırım sonrası Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı olay yerine yönlendirilmiştir.

Enkaz alanında yapılan inceleme neticesinde uçağın ses kayıt cihazı (Cockpit Voice Recorder-CVR) ve veri kayıt cihazı (Flight Data Recorder-FDR) bulunmuştur.

Ön rapor çalışması başlatılmış olup ses kayıt cihazı (Cockpit Voice Recorder-CVR) ve veri kayıt cihazı (Flight Data Recorder-FDR) yapılacak ilk incelemenin ardından uçağın düşüş nedeninin belirlenmesi için ses kayıt cihazı ve uçuş veri kayıt cihazının incelenmesi tarafsız bir ülkede gerçekleştirilecektir.

Yapılacak incelemenin ardından olay tüm şeffaflığı ile milletimiz ve tüm dünya ile paylaşılacaktır.

Yaşanan bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dost ve kardeş ülke Libya devletine ve halkına başsağlığı diliyoruz."

 
İki siyasi parti resmen kapatıldı!
 
Anne ve oğlu, 1 gün arayla aynı balkondan düşerek öldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki siyasi parti resmen kapatıldı!
Anayasa Mahkemesi (AYM), Vatanseverler Partisi ve Ayyıldız Partisi’nin ...
Motosiklet ile kamyonet çarpıştı! O anlar güvenlik kamerasında...
İzmir'in Kiraz ilçesinde kamyonet ile motosikletin çarpıştığı trafik kazası ...
İzmir'de hırsızlıktan 28 yıl 5 ay 3 gün hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, hırsızlık suçundan hakkında kesinleşmiş ...
 
Erdoğan'dan uçak kazası açıklaması: Tahkikat başlatıldı
Erdoğan, uçak kazası sonrası, "Kardeş Libya halkına, Libya Silahlı Kuvvetlerine, ...
Uyuşturucu test sonucu pozitif çıkan Sadettin Saran yeniden test yaptırdı
Uyuşturucu soruşturması kapsamında, Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen Fenerbahçe ...
Güllü'nün kızına cezaevinde dayak!
Yalova'daki evinin 6. kattaki penceresinden 26 Eylül'de düşen sanatçı ...
 
İYİ Partili Başkan'a iftira cezası!
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel hakkında sosyal medya hesabından ...
CHP İzmir İl Başkanlığı'ndan ilkokulda ‘bozkurt’ işareti tepkisi
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Ülkü Ocakları İzmir İl Başkanlığı’nın ...
İzmir Körfezi'nin misafirleri: Tepeli pelikanlar
İzmir Körfezi’nde binlerce yılda şekillenen Gediz Deltası, sahip olduğu ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 17 13 3 1 39 12 27 42
2 Fenerbahçe 17 11 6 0 39 14 25 39
3 Trabzonspor 17 10 5 2 33 20 13 35
4 Göztepe 17 9 5 3 21 9 12 32
5 Beşiktaş 17 8 5 4 30 22 8 29
6 Samsunspor 17 6 7 4 22 20 2 25
7 Rams Başakşehir 17 6 5 6 27 18 9 23
8 Kocaelispor 17 6 5 6 15 17 -2 23
9 Gaziantep FK 17 6 5 6 24 30 -6 23
10 Corendon Alanyaspor 17 4 9 4 16 15 1 21
11 Gençlerbirliği 17 5 3 9 21 24 -3 18
12 Çaykur Rizespor 17 4 6 7 20 24 -4 18
13 Tümosan Konyaspor 17 4 5 8 21 29 -8 17
14 Kasımpaşa 17 3 6 8 14 24 -10 15
15 Hesap.com Antalyaspor 17 4 3 10 16 31 -15 15
16 Zecorner Kayserispor 17 2 9 6 16 33 -17 15
17 ikas Eyüpspor 17 3 4 10 10 24 -14 13
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 17 2 3 12 14 32 -18 9
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri