ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/20°
    ADANA
  • ANKARA
    7/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    6/9°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
4 Nisan 2023 Salı - 11:41

ESİAD’dan dijital dönüşüm için yol haritası

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, uluslararası alanda rekabet edebilmek için firmaların dijital dönüşümü strateji olarak benimsemesi gerektiğini söyledi.

ESİAD’dan dijital dönüşüm için yol haritası

ESİAD Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla hazırlanan “Dijital Dönüşüm: İş Dünyasının Geleceği” başlıklı projenin son toplantısı, “Yol Haritamı Nasıl Hazırlarım” başlığıyla gerçekleştirildi. ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy’un moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ana konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda Cevher Group COO’su Oğuz Özmen, Dikkan Group Strateji Dijitalleşme Müdürü Erman Yetimoğlu ve Albaksan Alaşımlı Bakır Fabrika Müdürü Tamer Hergül, dijitalleşme yolundaki deneyimlerini paylaştı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, dijital dönüşümü uluslararası rekabet edilebilirliğin anahtarı olarak gördüklerini belirterek, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, dijital dönüşüm için firmaların öncelikle bunu bir strateji olarak benimsemeleri ve insan kaynaklarına yatırım yapmaları gerektiği net olarak anlaşıldı. Dijital dönüşüm ile ilgili serimizi ‘Yol Haritamı Nasıl Tamamlarım’ toplantısıyla tamamlıyoruz. Bir sonraki adım ise Ege Genç İş İnsanları Derneği ile birlikte düzenleyeceğimiz Dijital Dönüşüm Zirvesi olacak” dedi.

ÜÇÜZ DÖNÜŞÜM

Avrupa Birliği’nin 2050 iklim nötr hedefini ve Avrupa Yeşil Mutabakatını açıklayarak yeşil dönüşümü yeni büyüme stratejisi olarak ilan ettiğini hatırlatan Zorlu, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği, yeşil dönüşümle eş zamanlı olarak dijital dönüşüm hedefini de ortaya koydu ve bunu ikiz dönüşüm olarak adlandırdı. Hem yeşil, hem de dijital dönüşümün başarılı olabilmesi ise toplumsal bir dönüşümden geçiyor. Bu gerçekten hareketle iş dünyası olarak üçüz dönüşümü destekliyoruz. Bu projenin, firmaların olgunluk seviyesini ölçmeleri, yol haritalarını hazırlamaları, gerekli alt yapıyı oluşturmaları ve teknoloji tabanlı uygulamaları kullanmaları açısından ufuk açıcı olacağına inanıyorum.”

MİLLİ GELİRİMİZ 30 BİN DOLARA ÇIKABİLİR

Aynı zamanda TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi olan ESİAD Başkan Vekili Perihan İnci de Türkiye’nin dijital dönüşümü odağına alması ve politikalarını buna göre şekillendirmesi gerektiğini belirterek, “TÜSİAD bünyesinde 2022 yılında ‘Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar’ isimli bir rapor yayınlandı. Burada şöyle bir saptama var: Günümüzde refahın asıl belirleyicisi ne yeraltı kaynakları ne fiziksel sermaye ne de vasıfsız iş gücüdür. Günümüzde refahın en önemli belirleyicisi maddi olmayan kaynaklardır. Gelişmiş ülkelerde kalkınmanın olmazsa olmazı üç temel unsurun birincisi insani gelişme ve yetkinleşme; ikincisi bilim, teknoloji ve inovasyon; üçüncüsü de siyasal, ekonomik toplumsal kurumlar ve kurallardır. Bu temeller üzerine kurulmuş yeni kalkınma anlayışıyla 21. Yüzyılın ikinci çeyreğinde Türkiye’nin kişi başı geliri 3 katına yükselebilir. Türkiye bugün 9 bin dolar seviyesinden 2040 yılında 30 bin dolar seviyesine çıkarak zengin ülkeler sınıfına girebilir” dedi.

EN ÜST DÜZEYDE SAHİPLENİLMELİ

ESİAD olarak her fırsatta sanayinin ve iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veren mesleki ve teknik eğitimin önemini vurguladıklarını söyleyen Perihan İnci, “yeterli sayıda ve uluslararası standartta yazılımcı yetiştirilmesini dijital ekonominin temel unsuru olarak görüyoruz. 2019 hesaplamalarına göre 2023 itibariyle Türkiye’nin 500 bin yazılımcıya ihtiyacı var deniliyordu. Şimdi bu rakam daha da artmıştır. Dolayısıyla dijital dönüşümden bahsedebilmek için her şeyden önce insan kaynağı ihtiyacımızın karşılanması gerekiyor. Ya bunu yapacağız ya da yok olacağız. Bu kadar önemli bir konunun, şirketlerde en üst düzeyde, hissedarlık ve yönetim kurulu düzeyinde ele alınması, sahiplenilmesi şart. Aksi halde ne yeteri kadar hızlı ne de etkin olabiliriz” diye konuştu.

İNSAN KAYNAĞI ŞART

Dijital dönüşümün yapı taşlarını anlatan Dikkan Group Strateji ve Dijitalleşme Müdürü Erman Yetimoğlu, yetkin ve beceri sahibi insan kaynağı olmadan dönüşümün sağlanamayacağını belirtti. Yetimoğlu, “Biz de Dikkan Akademi çatısı altında birçok gelişim kursları, mentor ve menti programları, kurum içi ve dışı kaynaklı eğitimler, üniversite sanayi iş birlikleri ve staj programları geliştiriyoruz. İnsan kaynağı çok kritik öneme sahip. İnsan kaynağına erişim zorluğu, ücret çarpanı ve buradaki dijital ürünü kullanırken yaşadığımız lisans maliyeti en önemli zorluklardan bazıları” dedi.

DÖNÜŞMEYEN YOK OLACAK

Cevher Group COO’su Oğuz Özmen de şirketlerinin dijitalleşme yolculuğunu şöyle anlattı: “Dijitalleşme maceramız 2018’in sonlarında başladı. Almanya’nın önde gelen bir araştırma enstitüsü ile yol haritamızı oluşturduk. Yaklaşık 1.5 yıl boyunca belli dönemlerde danışmanlık hizmeti alma şansımız oldu ve bu süreçleri onlardan öğrendik. Dijital dönüşüm yolculuğuna başlayacaklara 10 adımlı bir yol haritası öneriyoruz. Burada çok önemli bir konu var. Bütün planı, stratejiyi mükemmel yapsanız dahi eğer şirket kültüründe bir değişimi gerçekleştiremezsiniz bütün bir stratejiniz çok hızlı bir şekilde çökmeye mahkum. Burada kültür dönüşümünü gerçekleştirmek ancak etkili bir iletişim ve projenin sahiplenilmesiyle mümkün olabilir. Şirketler bu dönüşümü ya yapacak ya da belli bir vadede ne yazık ki piyasadan silinecekler.”

DÖNÜŞÜM İHTİYAÇ OLDU

Albaksan Alaşımlı Bakır Fabrika Müdürü Taner Hergül, dijitalleşme kararının hangi ihtiyaçtan çıktığını ve bu kararı aldıktan sonra nasıl bir yol izlendiğini katılımcılarla paylaştı. Hergül, “şirketimizin 2000’lı yıllarda çok büyük avantajları vardı. Hitap ettiğimiz sektörler özel gruplar. Üretim gruplarımız da dünyada limitli üretilen, çok üreticisinin olmadığı, genel itibarıyle know how içeren ürünler. Çok deneyimli mühendis kadromuz var. Ancak dünyadaki gelişmeler, müşteri beklentileri, maliyetler nedeniyle dijital dönüşüme ihtiyaç duymaya başladık. Sonunda bir danışman firmayla anlaştık ve tüm departmanlarımızla birlikte 1.5 yıllık yol haritamızı hazırladık”dedi.



 

 
İstinyepark'tan tarım cennetine GES hamlesi...
 
Bakanlıktan İzmir'de 314 milyonluk satış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine zam geliyor!
Benzin fiyatları bu geceden itibaren zamlanacak. Petrol fiyatlarında dün ...
Memur maaşlarına zam açıklaması
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, maaşların enflasyon ...
Enflasyon rakamları açıklandı!
TÜİK'e göre martta aylık enflasyon yüzde 2,29, yıllık enflasyon yüzde ...
 
Bittrex'ten flaş karar... Platformu kapatıyor!
Kripto borsası Bittrex, dokuz yıllık faaliyetinin ardından 30 Nisan'da ...
İzmir-Fransa seferleri başladı...
İzmir Limanı ile Fransa'daki Sete Limanı arasında başlatılan Ro-Ro seferleri ...
Ege'den İsveç'e 500 milyon dolar ihracat hedefi...
Türkiye’de ihracatçı birlikleri arasında katma değeri en yüksek ihracat ...
 
Standard Poor's Türkiye’nin kredi not görünümünü düşürdü!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's (SP), Türkiye'nin ...
KKM’de yeni düzenleme!
Döviz yükümlülüğü olan tüzel kişilerin döviz veya Türk Lirası cinsinden ...
Temmuz ayında asgari ücrete ara zam var!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında asgari ücrete ara zam geleceğini açıkladı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri