ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,2905
    Dolar
  • Euro
    53,7995
    Euro
  • Altın
    6.450,960
    Altın
  • Bist-100
    14.493,09
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/32°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/32°
    BURSA
  • ISTANBUL
    20/27°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/35°
    IZMIR
  • KONYA
    17/30°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
ABD-İran anlaşmasının 14 maddesi belli oldu
ABD-İran anlaşmasının 14 maddesi belli oldu
Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem
Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem
Telegram'daki 'infaz grubu'nda kiralık tetikçi pazarlığı: 200 bin liraya vurmuş
Telegram'daki 'infaz grubu'nda kiralık tetikçi pazarlığı: 200 bin liraya vurmuş
Özgür Özel'den açlık grevindeki öğretmenlere destek ziyareti: Bahçeli'ye çağrıda bulundu
Özgür Özel'den açlık grevindeki öğretmenlere destek ziyareti: Bahçeli'ye çağrıda bulundu
14 Aralık 2025 Pazar - 10:14

Ebru sanatı ile fizik öğreniyorlar

İzmir'in Buca ilçesindeki Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, ebru sanatını fizik dersinin kavramlarıyla birleştirerek hem geleneksel sanatı deneyimliyor hem de TÜBİTAK 4006-B projesine hazırlanıyor. Lisede fizik öğretmeni Dilek Hasırcı, "Ebru sanatının içinde adezyon ve kohezyon kuvveti, kılcallık, yüzey gerilimi gibi birçok fizik kavramı var" dedi.

Ebru sanatı ile fizik öğreniyorlar

Buca Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde fizik öğretmeni Dilek Hasırcı ve öğrencileri, ebru sanatçısı Nebahat Türkyılmaz eşliğinde, somut olmayan kültürel miras ebru sanatını bilimle buluşturuyor. Adezyon, kohezyon, kılcallık ve yüzey gerilimi gibi fizik kavramlarının ebru sanatındaki yansımalarını uygulamalı olarak öğrenen öğrenciler hem geleneksel sanatı deneyimlerken hem de bilimin temel prensiplerini pratikte öğreniyor. Aynı zamanda nisan ayında düzenlenecek olan TÜBİTAK 4006 B projesine hazırlanan öğrenciler, ebru sanatıyla kitap kapakları, ayraç ve hat eserleri gibi farklı ebru türleri çalışmaları yürüterek sanatı daha ilgi çekici hale getiriyor. Öğretmen Hasırcı, "Ebru sanatının içinde adezyon ve kohezyon kuvveti, kılcallık, yüzey gerilimi gibi birçok fizik kavramı var. Örneğin su içine boya damlacıkları bırakıldığında yüzey geriliminin etkisiyle birbiri içinde açılıyor" diye konuştu.

'SANAT İLE BİLİMİN İÇ İÇE OLDUĞUNU ÖĞRENMİŞ OLUYORLAR'

Dilek Hasırcı, öğrencilerinin 3 aydır birçok ebru sanatı türünü yaptığını belirtip, "Kitap ayraçları, kitap kapları, ebrunun üzerine hat sanatları gibi ilgi çekici hale getirdikleri tablolar da yapıp hazırlığımızı tamamlayacağız. Öğrencilerim hem sanatı icra ederken hem de her aşamasında bilimi de görmüş oluyorlar. Deneyimleyerek, sanat ile bilimin iç içe olduğunu da öğrenmiş oluyorlar. İkisi bir arada olduğunda disiplinler arası çok daha güzel şeyler ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

'SANATIN HER YERDE OLDUĞUNU DE BİR KEZ DAHA GÖRMÜŞ OLUYORUZ'

Ebru sanatçısı Nebahat Türkyılmaz da ebru sanatını tanıtmak için birçok davet aldığını belirtip, "Bunlardan biri de öğrencilerimizi hem geleneksel sanat ile tanıtmak hem de sanatın içinde yer alan bilimi anlatmak adına buraya gelmek oldu. Öğrencilerin ebru sanatının içindeki fizik kurallarını deneyimleyerek öğrenmeleri, bilgilerini daha kalıcı hale getiriyor. Çocukların gözlerinde görmüş olduğum ışıltı ve sanata olan merak ve ilgilileri beni çok mutlu etti. Böylelikle aslında sanatın her yerde olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz" dedi.

'ÖĞRETMENİMİZİN ANLATTIĞI ŞEYLERİ DENEYİMLEMEK ÇOK HEYECANLI'

Buca Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Zeynep Artemur, "Suyun üzerine sanat eseri çıkarmak ve bunu deneyimlemek benim için farklı bir deneyim. Boyların karıştığını görmek hem çok heyecan verici oluyor hem de iyi hissettiriyor. Fizik dersinde öğretmenimizin anlattığı şeyleri deneyimleyerek öğrenmek ve şahit olmak çok heyecanlı. Derste dinlediklerimizin gerçekleşmesini görmekte gerçekten çok heyecan verici. Hem fiziği daha iyi kavradım hem de ebru sanatını öğrenmiş oldum. Bilim ile sanatı birleştirdiğimiz projemiz ile TÜBİTAK 4006 B'ye hazırlanıyoruz. Bu da elbette beni çok heyecanlandıran bir şey" diye konuştu.

Aynı okulda 12'nci sınıf öğrencisi olan Abdullah Abdullah da "Dersi öğrenmemize çok katkı sağlamasının yanı sıra ebru sanatını öğrenmiş olduk. Ebru sanatını yapmak insanın içini ferahlatıyor ve stresini azaltıyor. Bir de doğanın renklerinin şekil alması bilimle bağdaşınca daha bir anlamlı oldu benim için" dedi.

 
IBAN'a para transferinde yeni zorunluluk
 
İzmir'de sanat dolu hafta... İşte program!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriyeliler için de ücretli olacak!
Türkiye'de geçici koruma statüsünde bulunan yabancılarla ilgili sağlık ...
Mehmet Akif Ersoy geri vites yaptı
Tutuklandıktan sonra yaptığı 'siyasi operasyon' çıkışı, özellikle iktidara ...
Başkan Durbay'ın hayati riski sürüyor!
Manisa'da kolon kanserine yakalandığı için hastaneye kaldırılan Şehzadeler ...
 
Habertürk'te sular durulmuyor... İşine son verildi!
Mehmet Akif Ersoy'un görevden uzaklaştırılmasının ardından TMSF'nin Habertürk ...
Mehmet Akif Ersoy soruşturması sonrası istifa geldi!
Mehmet Akif Ersoy’un tutuklanmasının ardından, bugün çıkan haberlerde ...
Adalet Bakanı: Cezalar artırılacak
Tunç, bu suçlarla mücadelede hukuki ve idari altyapının güçlendirilmesi, ...
 
Şamil Tayyar’dan ‘Ölüsüne sahip çıkmıyorlar’ söylemine sert darbe: Sorumluluk Büyükşehir’de algı operasyonu boşa düştü
Son günlerde özellikle CHP’li ilçe belediyeleri üzerinden yürütülen “ölüsüne ...
Atatürk portresine tüküren kurye yakalandı
İstanbul'da Atatürk'ün portresine tükürdüğü belirlenen kurye yakalandı
İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
İzmir'in Buca ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri