ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5687
    Dolar
  • Euro
    43,6369
    Euro
  • Altın
    4.018,460
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    9/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    8/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İmamoğlu, CHP mitingine mesaj gönderdi: Umudu diri tutun; bu toprakları yeniden hukuk ve adaletle buluşturacağımız güne kadar birlikte yürüyelim!
İmamoğlu, CHP mitingine mesaj gönderdi: Umudu diri tutun; bu toprakları yeniden hukuk ve adaletle buluşturacağımız güne kadar birlikte yürüyelim!
Ceviz büyüklüğünde yağdı... Aracı olanlar dışarı koştu!
Ceviz büyüklüğünde yağdı... Aracı olanlar dışarı koştu!
Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a telef yanıtı
Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a telef yanıtı
Tapuya yüzde 200'ye varan yeni zam!
Tapuya yüzde 200'ye varan yeni zam!
13 Ağustos 2022 Cumartesi - 15:44

Efes Tarlası Yaşam Köyü'nde Su Çalıştayı!

KEÇİ Derneği tarafından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen Su Çalıştayı'nda Küçük Menderes Havzası’nda su kaynaklarının durumu, iklim krizine bağlı olarak su krizi ve çözüm önerileri konuşuldu. Çalıştay öncesinde katılımcılar Küçük Menderes Nehri çevresine düzenlenen alan gezisi ile nehir ile alakalı yerinde incelemelerde bulundu.

Efes Tarlası Yaşam Köyü nde Su Çalıştayı!

Kuyu Kurumadan başlığı ile KEÇİ Derneği  (Kültür Ekoloji, Çevre ve İletişim) tarafından Gediz ve Küçük Menderes Havzaları üzerinde bulunan beş ilçede düzenlenmesi planlanan Su Çalıştaylarının ikinci durağı Efes Selçuk oldu.

YAŞAMIN DA DOĞAYLA UYUMLU HALE GELMESİ GEREKİYOR
Çalıştayın moderatörlüğü KEÇİ Derneği’nden Baha Okar tarafından yapıldı. Baha Okar’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 2019 Yılından itibaren Küçük Menderes’in çığlığına dikkat çektiklerini belirterek; “Kurumlarda o dönemden beri ciddi bir efor var. İşin içine bakanlıkların, işin içine başka kurumların girmesi, ciddi yatırımların yapılması, ciddi denetim mekanizmalarının kullanılması gerekiyor. Pandemi döneminde bu konuyla ilgili olarak valiliğimizin başkanlığında toplandık ve bürokratik krizlerin bir an önce çözülmesi için adımla atıldı. Galiba resmin, çerçevenin en genişinden bakmak lazım. Gerçekten doğayla uyumlu tarım yapma tekniklerinin uygulanması ve yaşamın da doğayla uyumlu hale gelmesi için mücadele etmek gerekir. Umudum o ki o büyük resmi görecek olan zamana geldiğimizde, CHP iktidarında bütün her şeyin düzeleceği noktada olacağımızdır” dedi.

KÜÇÜK MENDERES TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNU
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına Su Çalıştayına katılan Helil İnay Kınay, çevre mühendisliğinin insan faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü etkinliğin planlanması ve yönetilmesi olduğunu belirterek; “Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 70’inden fazlasının kirli olduğunu bakanlık raporlarına bağlı olarak söyleyebiliriz. Kendi yöremize baktığımız zaman bu kirlilikten üzerimize düşen payı alıyoruz. Yıllardır yapılmayan çalışmalar, planlanmayan süreçler ve yapılmayan denetimlerin sonunu biz bugün görüyoruz” dedi.

Küçük Menderes’in temizlenmesi ile ilgili 2016 yılında başlayan acil eylem planına değinen Helil İnay Kınay; “Çevre sorunu ile ilgili süreçte en önemli konulardan biri çevre adaleti meselesi. Su bunun en güzel örneği. Yaşam kaynağımız olması gereken su bugün Küçük Menderes’te hâlihazırdaki mevcut durumuyla kirli akıyor. Ve bizler iklim değişikliğinden bahsediyoruz. Yapılan araştırmalar mevcut yüzeysel su kütlelerinde ciddi bir azalma olduğunu ortaya koymuş durumda. Yüzey suyunu besleyen yer altı sularımızda kontrolsüz çekilmelerden dolayı ciddi azalmalar var. Ve tüketim mevcut kaynağın çok üzerinde tüm bunları doğru yönetemezsek ve planlayamazsak çok daha olumsuz sonuçlarla karşılaşacağız. Küçük Menderes’in çığlığını çok acil bir şekilde duymak ve artık bunları konuşmak yerine çözüm önerilerini yerine getirmek gerekiyor. Bu sadece Selçuk’un, İzmir’in değil Türkiye’nin genel sorunu, yaşamın genel sorunudur” dedi.

2019’DAN BU YANA SU KAYIPLARINDA %30 AZALMA
Su Çalıştayında Küçük Menderes ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla ilgili teknik bilgiler veren İZSU Küçük Menderes Arıtma Şube Müdürlüğü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan; “İzmir genelinde 1658 adet sondaj kuyumuz mevcut olup bu kuyulardan %60’ı Küçük Menderes bölgemizde bulunuyor. Bu bölgede ciddi kayıp kaçak çalışmaları yürüttük. 2019’dan bu yana kayıp kaçak oranlarında %30 azalma tespit ettik. 2019 yılında Selçuk, Menderes, Tire, Bayındır ve Torbalı’da mevcut içme suyu şebeke hatlarını yeniledik. Belevi’de içme suyu hatlarında yenileme çalışması bulunmaktadır. İdare olarak aynı zamanda alternatif su kaynakları üretmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili ciddi anlamla bütçesel sıkıntılar da yaşıyoruz. Projeler yapılıyor, sunuluyor ama ilgili bakanlıklar sebebiyle bu süreçler çok uzun sürüyor. Selçuk’ta yaptığımız iletim hattı çalışmalarında 2019’da %19 olan kayıp kaçak oranını 2021 yılında %6’ya kadar düşürdük. 2022 yılında yapacağımız çalışmalarla bu oranın %3’e kadar düşeceğini umuyoruz. Biz Küçük Menderes Havzası’nı kurtaracağımıza inanıyoruz. Evsel nitelikli atık suları kurtarma ve geri kazanım konusunda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Endüstriyel atık sularla da ilgili bakanlıkların da bu konuda bir uygulama hayata geçirmesi ve denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz” dedi.

SU KULLANIMDA BÜYÜK PAY TARIMIN
Su çalıştayının bir diğer katılımcısı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kılıç yıl içerisinde su kullanımının tarım, turizm ve sanayi sektörlerinde farklılık gösterdiğini belirterek  “Dünya genelinde kullanılan tatlı su kaynaklarını %11’ini evsel kullanım, %18’in, sanayi kullanımı, %71’ini de tarımsal kullanım oluşturuyor. Türkiye’de ise evsel kullanım %16, sanayi %11, tarım %73. Dolayısıyla tarımsal su kullanımında iyi bir planlama şart. Tarım sektöründe ortalama %53’ü yüzeysel su kaynakları, %38’i yer altı sularından elde ediliyor” dedi.

Üç temel sulama yöntemine dikkat çeken Doç. Dr. Murat Kılıç randımanı en düşük olan yüzeysel sulamada  %82, yağmurlama sulama %16, randımanı en yüksek olan damlama sulama ise %2 oranında kullanılıyor.  Hangi yöntemle sulama yapılacağı, ne zaman ve ne kadar su kullanılacağı ne kadar doğru bir şekilde belirlenirse biz suyumuzu o kadar etkin bir şekilde kullanmış oluruz. Tekniğine uygun şekilde yapılan sulu tarım uygulamaları ile %40’a varan verim artışı sağlanmaktadır” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI ETKİLİYOR

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı suyun tarımı sınırlandıran temel faktör olduğunun altını çizerek; “Biz iklim değişikliği ve su kıtlığı nedeniyle birçok üründe verim kaybı yaşıyoruz. Biz bunu yakın dönemde yurt dışından ithal edilen buğday, ay çiçeği gemilerini bekleyerek deneyimledik. Birçoğumuz bunu dövizdeki değişime yorumlasa da aslında olan tarım yapmanın gittikçe zorlaşmasıdır. Bunun en önemli faktörlerinden biri de iklim değişikliğidir. İklim değişikliğine dair önlemler alınmalı, her havzanın kendi tarım deseni yeniden oluşturulmalıdır. Tarım iklim değişikliğinden mağdur olmanın yanı sıra kullanılan endüstriyel yöntemlerle tarım, bu değişikliğin faili de olmaktadır'' dedi.

WWF ve Anadolu Meraları Onarıcı Tarım ve Yağmur Hasadı Proje Danışmanı Edwin Clarke ise yağmur suyu hasadına değinerek; “Tarımın sulamada %74 gibi bir pay tutması çok düşündürücü.  Dünyadaki tatlı su miktarı çok büyük bir değişikliğe uğramasa da bunun bölgesel ve dönemsel dağılımı değişti. Yağmur suyu hasadı ile amaç bu dağılım değişikliği olabildiğince tamponlanmaktır aslında. Yağmur suyu hasadı aslında küçük ölçekli alanlarda rahatlıkla uygulanabilecek bir yaklaşım” dedi.

 

 
Seferihisar'da Kaleiçi söyleşileri... Başkan Yetişkin: "Medya özgür olsa festivaller iptal edilmezdi"
 
Yunanistan silahlanıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da Kaleiçi söyleşileri... Başkan Yetişkin: "Medya özgür olsa festivaller iptal edilmezdi"
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin her hafta siyaset, sanat ...
Kitap kampanyasına büyük destek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyası ...
İzmir'de toplu ulaşıma zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde toplu ulaşıma zam kararı alındı. ...
 
Başkan Sandal, Körfez Mahallesi'nde yurttaşlarla buluştu
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediye çalışmalarını yerinde ...
Karşıyaka'da ''Djital Torun'' Projesi başlatılıyor
Karşıyaka Belediyesi, ilçe nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan yaş almış ...
Devrim Mahallesi'nde sıcak buluşma
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Devrim Mahallesi'ndeki ...
 
Bayındır'da aşure ikramı...
Bayındır Belediyesi tarafından Muharrem Ayı münasebetiyle Bayındır Cumhuriyet ...
Milli Eğitim'de ''Atakent Lisesi'' zirvesi...
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Meclis Eğitim Komisyonunun ...
Çiğli Belediyesi’nden vatandaşlara aşure ikramı!
Çiğli Belediyesi, Muharrem orucunun sona ermesiyle birlikte Kasaplar Meydanı’nda ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
10 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
11 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
12 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
13 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri