ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5350
    Dolar
  • Euro
    34,8608
    Euro
  • Altın
    2.440,970
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
18 Ocak 2024 Perşembe - 13:23

Ege'den 2023'te 1 milyar 330 milyon dolar ihracat...

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılı değerlendirmesini yaparken 2024 hedeflerini de açıkladı. Uçak, birlik olarak Türkiye ihracatının yüzde 23'üne imza attıklarını belirterek, "İhracatımızı 1 milyar 330 milyon dolara çıkarmayı başardık ve 2023'te 12 birliğimiz arasında 4. sıraya çıktık. 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

Ege den 2023 te 1 milyar 330 milyon dolar ihracat...

SONKALEİZMİR-Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Kordon'da bir restoranda düzenlenen basın toplantısında Uçak, 2023 yılı değerlendirmesini yaparken, 2024 hedeflerine de değindi. 



"2024'E HIZLI BAŞLADIK"

2023'ün kendileri için çok özel bir yıl olduğuna dikkat çeken Uçak şunları söyledi:

"Hep birlikte Cumhuriyetimizin 100.yılını büyük bir coşkuyla kutladık. Böylesi önemli bir yılda ihracatımızı yüzde 7 oranında artırmak, birçok üründe ihracat rekorları kırmak… Yönetim Kurulumuz, tüm üyelerimiz ve çalışanlarımız için gurur kaynağı oldu. 2023 yılında, ihracatımızı  805 değerli üyemizin katkılarıyla, 1 milyar 330 milyon dolara çıkarmayı başardık ve 2023 yılında 12 birliğimiz arasında 4.sıraya çıktık. Sizlere; 2024 yılına da hızlı bir başlangıç yaptığımızı ve güncel rakamlar itibariyle 3.sıraya yerleştiğimizi belirtmek istiyorum.  2018 yılında göreve geldiğimiz dönemden bu yana her yılın sonunda yeni bir ihracat rekoruna imza attık. 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse yaklaşık 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik. Bu dönemde birliğimizin Türkiye ihracatındaki payını da %23 seviyelerine çıkardığımızı söylemek isterim."

"KURU DOMATES 160 MİLYON DOLAR"

İhracatta ön plana çıkan ürünlerle ilgili bilgi veren Uçak şöyle devam etti:

"Ön plana çıkan ürünlerimiz ise; 160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşuları, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu.  Bu ürünlerin birçoğunda yılı ihracat rekorları ile tamamladık. 
Ülkelere göre ihracatımızda ise toplam 128 ülke ve bölgeye ihracat yaptığımızı görüyoruz. İhracatımızda ilk 3 sırayı; 220 milyon dolarla Almanya, 181 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve 118 milyon dolarla Rusya almıştır. İngiltere, Hollanda, İtalya, Polonya, Romanya, Kanada ve Fransa ilk 10 ülke içinde yer alan diğer pazarlar olmuştur. 2023 yılında ihracatımızın artmasını sağlayan birçok projeyi başarıyla yürüttük. Yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında toplam 32 üye firmamızın katılımıyla yürüttüğümüz ve Ticaret Bakanlığımızın %75 oranında desteklediği 2 Urge Projemizi, Endonezya ve Singapur ticaret heyetleri ile sonlandırdık. Vakit kaybetmeden yeni bir Urge projemiz için kolları sıvadık ve bu ay itibariyle 39 firma ile yeni Urge programımıza start veriyoruz. "

2024 HEDEFİ 1 MİLYAR 450 MİLYON DOLAR"

Uçak sözlerini şöyle tamamladı:

"Yine yurtdışı fuar katılımlarında Almanya, Rusya, İngiltere, İspanya, ve Hong Kong’da fuar katılımlarımız oldu, bu fuarlarda bölgemiz ihraç ürünlerinin tanıtımını yaparak yeni talepler topladık. 2024 yılında da rotamızı biraz daha uzak pazarlara çevirerek Singapur, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda tanıtım faaliyetlerimize devam edeceğiz. 2023 yılında Antalya’da gerçekleşen ve Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarı olma özelliği olan, Interfresh fuarına birlikler olarak çatı stand ile katılım sağladık. Interfresh fuarının İzmir’de yapılması için ciddi girişimlerde bulunduk, İzmir ve İzmir’li ihracatçıların önemini anlattık.  Fuar 2024 yılında ilk kez İzmir’de yapılacak. Bunun için ayrı bir heyecan duyuyor ve Fuarın İzmir’de yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 26-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Interfresh İzmir fuarı için de önümüzdeki dönemde yine geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı yapmayı planlıyoruz. Bakanlığımız tarafından 2028 yılsonu için konulan 400 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için, Bakanlığımız tarafından destek verilen ve ihracata katkıları son derece önemli olan Turquality Projelerine 2024 yılında başlayacağız. Turquality projelerimizin önümüzdeki dönemde büyük ses getireceğini ve ülkemiz ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Diğer tarım birliklerimizin de destekleriyle İzmir, Aydın ve Muğla illerinde toplam 17.500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağını ve Manisa ilimizde 50.000 sirke sineği tuzağını üreticilerimizin kullanımına sunduk. 2024 yılını Ümit Yılı olarak ilan etmiştik, elbette bu yıl biz ihracatçıları zorlu bir yıl beklediğinin farkındayız. Ancak, Birlik olarak tüm zorlukların üstesinden geleceğimize ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum."

 
MSB'den sınır ötesi kara harekatı açıklaması!
 
Fabrika yangınından bir acı haber daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısa vadeli dış borçta rekor!
Vadesine 1 yıl veya daha az kalan kısa vadeli dış borç stoku kasım ayında ...
LPG'ye zam geldi... İşte yeni fiyatlar!
LPG'nin litre fiyatına 40 kuruş zam geldi. Litre fiyatı 20 liranın üzerine çıktı. 
LPG'ye zam geliyor!
Otogaza Perşembe gününden itibaren geçerli olmak üzere 37 kuruşluk bir artış beklendiği duyuruldu.
 
Sürdürülebilir bir dünya için ESİAD’da buluştular
ESİAD, UN Global Compact Türkiye İzmir toplantısına ev sahipliği yaptı. ...
Emekliye ek zam oranı belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ...
İzmir için işbirliği yapacaklar...
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Esnaf ...
 
Araç fiyatlarına zam yolda!
Yeni yılda otomobil fiyatlarının değişiklik gösterip göstermeyeceği merak ...
AK Parti'den emekliye zam açıklaması!
Emeklilerin merakla beklediği yeni zamlarla ilgili AK Parti'den açıklama ...
FAST sistemi çöktü: Para transferi yapılamıyor!
Bankalararası anlık transfer (FAST) sisteminde haftanın ilk işlem gününde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri