ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3377
    Dolar
  • Euro
    35,1323
    Euro
  • Altın
    2.305,740
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
10 Eylül 2022 Cumartesi - 14:42

Ekmeğe enerji zammı geliyor!

Son bir yılda enerji fiyatlarına yapılan zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatını ikiye katlarken sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50.8, doğalgaza ise yüzde 49.5 zam geldi. Dev enerji zamları sonrası meredeyse iki ayda bir zamlanan ekmek fiyatına maliyet zammının yolda olduğu belirtildi.

Ekmeğe enerji zammı geliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ise yine sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam yaptı. EPDK ve BOTAŞ yaptıkları açıklamalarda, salgının etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşının başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirdiğini belirtti. Yapılan zamlara küresel şartlar gerekçe gösterilirken, maliyeti artan sanayici ve üretici de zor durumda kaldı.

Karar'dan Sacide Demir'in haberine göre; enerji zamlarının otomobilden giyime kadar birçok sektörde etiketlere zam olarak yansıması beklenirken, bir haber de temel gıdalardan olan ekmek fiyatları için geldi. Halihazırda İstanbul’da 4 liradan satışa sunulan 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5 lira 70 kuruşu bulduğunu söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, yakın dönemde 6 liradan satılabileceğini belirtti.

Un krizinin aşıldığını ancak elektrik ve doğalgaza gelen zamların fiyatlara yansıtılacağını belirten Kolivar, ‘’Geçen sene eylül ayında 200 gram ekmek 2 buçuk liraydı, kilosu ise 12 lira 50 kuruştu. Bu sene ise 200 gram ekmek 4 lira, kilosu ise 19 liraya çıktı. Toplamda ekmeğe yüzde 53 zam yapılırken, maliyetler ise başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm girdiler yüzde 200-300’den fazla arttı. Geçen sene 150 liraya aldığımız maya bu sene 350 liraya çıktı. Bunların yanı sıra işçilik maliyetleri de sigorta primleri vs de yüzde 100’e yakın arttı’’ dedi. Kolivar, yetkililere beraber maliyet yapma çağrısında bulunarak, 6 liranın bile maliyetleri kurtarmadığını fırıncı esnafını 7 buçuk liranın kurtarabileceğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırınlarda 210 gram ekmeğin fiyatı Temmuz ayında alınan kararla 4 TL’ye yükseltilmişti.

‘RUHSATSIZ FIRINLAR KAPASİTEYİ DÜŞÜRDÜ’

Fiyatların artmasında enerji ve kira maliyetini sebep gösteren Kolivar, 25 bin liralık faturaların şimdi 40-45 bin liralara yükseleceğini söyleyerek, “İstanbul’da ekmeğin pahalı oluşunun sebebi ruhsatsız fırınlar. Çünkü onlar ruhsatlı olan fırınların kapasitelerini düşürüyor. Ruhsatsız fırınlar olmasa, maliyetler aynı kalsa dahi üretim kapasitemiz artacağı için zam yapmak zorunda kalmazdık. Ankara’ya bakın. Ankara’nın ekmek fiyatlarıyla ilgili haber çok fazla yapılmaz. Toplam 400 fırını var ve hepsi ruhsatlı. Bizde sadece üretim izni olmayan 400 fırın var. Bunlar kapasitemizi azalttığı için fiyatlar yükseliyor” açıklamasında bulundu. Ruhsatı olan fırınlara doğalgazın konut tipi verilemesini talep ettiklerini belirten Kolivar böylece rekabet gücü olacağını, ruhsatsız fırınların açılmasının azalacağını söyledi.

‘TMO’NUN VERDİĞİ UNLA EKMEK YAPILMIYOR’

Un fiyatlarında yaşanan krizin aşıldığını ancak buğdayrekoltesinin hâlâ düşük olduğunu söyleyen Kolivar, Türkiye’nin nüfusunun 65 milyon iken buğday rekoltesinin 22 milyon ton olduğunu, ancak nüfusun 85 milyonu aşmasına rağmen buğday rekoltesi 21 milyon tonda kaldığını aktardı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) unun çuvalını 350 TL’ye sattığını söyleyen Cihan Kolivar, bu unla ekmek yapılamadığını, ekmeklik un çuval fiyatının piyasada 450-580 TL arasında satıldığını belirtti. Kolivar, undaki fiyat artışının artık 50’şer TL şeklinde gerçekleştiğini belirtti.

Etiketler:
 
İbrahim Karagül'den skandal İzmir konseri mesajı!
 
Soyer'den net mesaj: Kimse gölge düşüremez!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk Geçer doların göreceği yeni zirveyi açıkladı!
Ekonomist Selçuk Geçer, "İhracat azalıyor, ithalat artıyor. Bu da büyük ...
Kritik faiz kararı açıklandı!
Avrupa Merkez Bankası (ECB), merakla beklenen faiz kararını açıkladı. ...
Kur korumalı mevduatta rekor miktar!
Kur korumalı mevduat miktarı geçen hafta 31 milyar lira artışla 1 trilyon 308 milyar TL'ye ulaştı.
 
Starbucks'tan bir zam daha!
Türkiye'de 500'den fazla şubesi bulunan dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, ...
Avrupa'da tarihi faiz artışı...
Avrupa Merkez Bankası'nın enerji krizi ve resesyon endişelerine rağmen ...
Sigaraya yeni zam!
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bir grup sigaraya ...
 
Kripto paralara FED darbesi!
Bitcoin ve diğer kripto paralar, güçlenen dolar nedeniyle ve Fed'in 75 ...
Motorine bu kez indirim geliyor!
Motorine yarın gece 1,14 TL indirim geleceği belirtildi.
Motorine bu gece de zam var!
Dün gece zamlanan motorine bu gece bir zam daha gelecek.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri