ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,3532
    Dolar
  • Euro
    53,5211
    Euro
  • Altın
    6.875,620
    Altın
  • Bist-100
    15.063,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/29°
    ADANA
  • ANKARA
    10/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/27°
    IZMIR
  • KONYA
    9/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Hantavirüslü gemiden tahliyeler başladı
Hantavirüslü gemiden tahliyeler başladı
Hürmüz’de gerilim sürüyor!
Hürmüz’de gerilim sürüyor!
Akaryakıta indirim! 70 TL'nin altına indi!
Akaryakıta indirim! 70 TL'nin altına indi!
Afrika'dan geliyor, 10 gün sürecek
Afrika'dan geliyor, 10 gün sürecek
13 Kasım 2024 Çarşamba - 19:44

Elektrik akımı faciası duruşması... Ne ifade verdiler?

İzmir'in Konak ilçesinde sağanaktan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin haklarında dava açılan 13'ü tutuklu 42 sanıktan 41'inin savunmaları tamamlandı.

Elektrik akımı faciası duruşması... Ne ifade verdiler?

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmada, tutuklular ile bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Bazı tutuksuz sanıklar ise SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Mahkeme başkanı, öncelikle ilk duruşmada söz alamayan 20 sanığı dinleyeceklerini söyledi. Tutuksuz sanıklar Gdz Elektrik Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, 2023'ten beri müdür olarak görev yaptığını belirtti.

Sahada arıza faaliyetlerini yürüten ekiplerin, endüstri elektrik lisesi veya ön lisans elektrik bölümü mezunları olduğunu anlatan Arcan, "Ekipler sahada en az 2 kişi çalışırlar. 1 kişinin müdahale hakkı yok. Bana bağlı olan ekiplerin beni bilgilendirme zorunluluğu da yok. Bu olaydan da bilgim yok. Bu olayla ilgili hiçbir sorumluluğum yok. Arıza ekipleri bana bağlı değil." dedi.

Eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu'nun avukatı da müvekkilinin memur olduğunu ve sanık olarak ifadesinin alınamayacağını öne sürerek, dosyanın ayrılmasını talep etti.

Cumhuriyet savcısı, başsavcılık olarak soruşturmanın gizliliğe alınmasına gerek olmadığını belirterek, talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti avukatın talebini reddetti.

Sonrasında SEGBİS ile savunma yapan Köseoğlu, yaşamını yitiren Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın da İzmir'in de bunları hak etmediğini söyledi.

Bilirkişi raporuna istinaden savunma yaptığını kaydeden Köseoğlu, şöyle konuştu:

"Ortada mağduriyet var ama ben bu işte İZSU'nun kusuru olmadığını söylüyorum. Bilirkişi raporunun birçok hususunda hata var. Olayda tabii ki suçlu var. Orada bizim çalışma yapan arkadaşlarımız kabloya zarar vermiş olsalardı çok daha büyük sonuçlara yol açardı. Günde yüzlerce böyle çalışma yapılıyor. Bu işte imalat hatası yok. 'Boruya zarar verdi' deniliyor ama arkadaşlarımız 2 ızgara arasındaki boruya dokunmadan yerinde kalması kaydıyla işi yaptılar. Çalışan arkadaşlarımızın imalatta kusuru yok. İZSU Genel Müdürünün görevi yönetme yetkisi var ve bunu bakanlık verir. Aile mağdurdur, üzüntülüdür. Biz de bu işte anılmaktan mağduruz. Polis eşliğinde İzmir'e getirildim. 45 santimde olması gereken kablo 22 santimde çıkıyor."

"Arkadaşlarımın suçsuz olduğunu düşünüyorum"

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'a söz verildiği sırada avukatı müvekkilinin Genel Müdür dolayısıyla memur olması sebebiyle sanık olamayacağını ileri sürerek, savunma yapılamayacağını söyledi. Avukat, müvekkilinin sanık sıfatından çıkarılmasını talep etti.

Yeniden söz alan iddia makamı, başsavcılık olarak tüm sanıkların yargılamalarında "durma kararı" verilemeyeceği görüşünü paylaştıklarını bildirdi. Mahkeme heyeti Erdoğan'ın avukatının taleplerini reddetti.

Bunun üzerine Erdoğan, imalatların yapıldığı tarihlerde idari bir görevi olmadığını bildirdi. Erdoğan, "Yargılama için tüm isimleri bizzat biz kendimiz verdik ve yargılamaya yardımcı olduk. Tutuklu olan arkadaşlarımın da suçsuz olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

İfadesi alınan diğer sanıklar da suçsuz olduklarını savundu.

Mahkeme başkanı duruşmaya yarım saat ara verdi.

Diğer sanıkların ifadeleri

Aranın ardından savunmalarını yapan Gdz Elektrik Planlama Teknoloji Direktörü Necati Ergin, 2021'den itibaren görevde olduğunu söyledi.

Ergin, kendisine bağlı birimlerin sahada bir görevi olmadığını, olayda bir kusurlarının bulunmadığını savundu.

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi de asıl sorunun elektrik kaçağı olduğunu planlamalarında bir eksiklik bulunmadığını öne sürdü.

Gdz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel ise kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Duruşma yarın tanık ifadeleriyle devam edecek.

Olay ve soruşturma süreci

İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtinde 12 Temmuz'da sağanakta yolun karşısına geçmeye çalışırken su birikintisine basıp akıma kapılan Özge Ceren Deniz (23) ile onu kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay (44) yaşamını yitirmişti.

Bilirkişi raporunda su birikintisi yakınındaki mazgalda Gdz Elektrik firmasının kabloları yeterli derinliğe gömmediği, İZSU'nun da mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığı ve iki kurum arasında yeterli koordinasyonun bulunmamasının olayın yaşanmasında etkili olduğu aktarılmıştı.

Soruşturma kapsamında ilk etapta haklarında gözaltı kararı verilen 48 şüpheli yakalanmış, bunlardan 13'ü tutuklanmış, 6'sının dosyası ayrılmıştı.

İddianamede 42 şüphelinin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22,5'ar yıla kadar hapsi isteniyor.

 
İzmir Büyükşehir Meclisi'nde Esenyurt gerilimi... Başkan Tugay'dan Öcalan'lı yanıt!
 
5 evladını yangında kaybeden anne konuştu... ''Çocuklarım gözümün önünden gitmiyor''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 kardeşin sır ölümü... Cesetleri evde bulundu!
Antalya Güzeloba Mahallesi'nde İran uyruklu olduğu öğrenilen 3 kardeş, ...
Atış eğitim alanında yaralanan polis memuru şehit oldu!
Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, Tunceli'de atış eğitim alanında ...
Başkan Özkan'dan Ankara'da önemli ziyaretler...
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, göreve ...
 
Jet Fadıl'ın Caprice Gold'u satışa çıkarıldı!
İstanbul Bayrampaşa'da Fadıl Akgündüz tarafından 2010 yılında devre mülk ...
CHP duyurdu... Etki ajanlığı teklifi geri çekildi!
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen ...
Erdoğan'dan Esad açıklaması: Hala umudum var!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye lideri Beşar Esad ile ilgili ...
 
Yarına dikkat... Meteoroloji ve valilikten İzmir uyarısı!
İzmir Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son bilgilere ...
Nasuh Mahruki neden gözaltına alındığını açıkladı!
Evine polis baskını yapıldığını ve gözaltına alındığını sosyal medya hesabından ...
Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç hakında karar!
Yasa dışı bahis soruşturmasında savcılığın adli kontrol kararına itiraz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 33 24 5 4 77 29 48 77
2 Fenerbahçe 33 21 10 2 74 34 40 73
3 Trabzonspor 33 20 9 4 61 36 25 69
4 Beşiktaş 33 17 8 8 57 38 19 59
5 Göztepe 33 14 13 6 42 29 13 55
6 Rams Başakşehir 33 15 9 9 56 34 22 54
7 Samsunspor 33 12 12 9 43 45 -2 48
8 Çaykur Rizespor 33 10 10 13 44 50 -6 40
9 Tümosan Konyaspor 33 10 10 13 42 48 -6 40
10 Corendon Alanyaspor 33 7 16 10 40 39 1 37
11 Kocaelispor 33 9 10 14 26 37 -11 37
12 Gaziantep FK 33 9 10 14 42 56 -14 37
13 ikas Eyüpspor 33 8 8 17 30 45 -15 32
14 Kasımpaşa 33 7 11 15 32 49 -17 32
15 Natura Dünyası Gençlerbirliği 33 8 7 18 33 47 -14 31
16 Hesap.com Antalyaspor 33 7 8 18 32 55 -23 29
17 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 33 7 6 20 29 53 -24 27
18 Zecorner Kayserispor 33 5 12 16 25 61 -36 27
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri