ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
24 Eylül 2023 Pazar - 08:39

Emekliye zam için masada 3 formül!

Emekli maaşı zammı için 3 formülün konuşulduğu düzenleme önce Erdoğan’a, ekim ayında ise Meclis’e gidecek.

Emekliye zam için masada 3 formül!

Milyonlarca emeklinin maaşlarında yapılacak ek iyileştirme için sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yaklaşık 17 milyon emekli için çalışmalarda üç ayrı formül ortaya çıktı. Zam çalışması ile ilgili takvim de belli oldu. Çalışma ile Hazine ve Maliye bakanlığı bürokratların hazırlığını yaptığı çalışmalar için üçlü bir zirve yapılacak.

Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile bir araya gelecek. Önümüzdeki hafta yapılması beklenen toplantıda son şekli verilecek çalışma, Erdoğan’a sunulduktan sonra Meclis aşamasına geçilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde “Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Bu konuda yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz” açıklaması yaptı. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme ilkemiz var. En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz” şeklinde konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı açıklamada “AK Parti hükümetleri olarak iktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz” dedi.

EMEKLİYE ZAM İÇİN 3 FORMÜL MASADA

Emekliler için yapılacak iyileştirme ve ara zam yasa ile yapılacağından, en erken Ekim ayında Meclis’e taşınacak. Emekliler Ekim’de Meclis’e taşınacak torba teklife iyileştirmenin de eklenmesini beklerken, çalışmada 3 başlığın masaya yatırıldığı belirtiliyor. Burada hem kök aylıkları artıracak hem en düşük emekli aylığı ödemesini yükseltecek formüller masada bulunuyor.

Birinci formül, emeklilerin tamamına bir oransal artış yapılması. Bu artış refah payı şeklinde yansıtılabilir. Buna göre Temmuz ayında refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alan emeklilere ilave bir artış daha yapılmış olacak.

İkinci formül ise kök maaşlara yapılacak bir seyyanen artış şeklinde düşünülüyor. Burada Temmuz ayında kök maaşı 7.500 TL’nin altında kalan emekliler yüzde 25 zam almış kök maaşları artmış ancak ellerine geçen para 7.500 TL’de kalmıştı.

Bu durumun düzeltilmesi de sağlanmış olacak. Burada seyyanen artışın kademeli olarak artırılması da Ssöz konusu olabilir. En düşük maaştan başlayarak bir kademe artışı gündeme gelebilir.

Üçüncü formülde ise taban maaşın artırılması var. bilindiği gibi 3.500 TL olan taban maaş önce 5.500 TL’ye ve ardından da 7.500 TL’ye çıkartılmıştı. Bunun altında maaş alan emeklilerin aylıkları 7.500 TL’ye tamamlanarak ödeniyor. Burada Hazine desteği sağlanarak taban maaşa ulaşılıyor.

REFAH PAYI EKLENEBİLİR

Taban maaşta yapılacak bir artış emeklilerin alacakları en düşük aylığı da yükseltmiş olacak. Böylece Hazine desteği artırılacak ve emeklilere bir iyileştirme yapılmış olacak. Burada konuşulan rakam ise 10 bin lira seviyesi. Öte yandan Ocak ayında yapılacak enflasyon artışının üzerine bir refah payı eklenmesi de gündemde.

Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 654 oranındaki enflasyon öngörüsü ile yapılan hesaplamalarda 6 aylık enflasyon yüzde 30’un üzerinde çıkıyor. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı bu oranda olurken memurlar ve memur emeklilerinin zammı toplu sözleşme artışı ile birlikte yüzde 49’u geçiyor. Burada yapılacak bir refah payı artışı ile tüm emeklilerin Ocak zammının yüzde 50’inin üzerine çıkması da öngörülüyor.

100. YIL İKRAMİYESİ

Tüm bu çalışmaların dışında gündemde olan bir diğer konu ise emeklilere Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla ikramiye verilmesi. Bu konuda bir çalışma yapıldığı, bir seferlik ödenmesi planlanan ikramiye tutarının en az 5 bin lira olması üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Türkiye Emekliler Derneği ise bu tutarın 10 bin lira olması yönünde çağrı yaptı. Eğer ikramiye verilmesi kararı alınırsa, düzenleme Ekim ayında torba yasa ile Meclis’e sevk edilecek.

 
Toprağa gömülü bebek cesedi bulundu!
 
Mazhar Alanson’un duygusal anları: Özkan’sız ağlarım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDDMİB yönetiminden ER-Bakır tesislerine ziyaret
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, ...
8 ayda 13 bin 792 şirket kepenk indirdi!
TOBB verilerine göre, 2023 Ağustos'ta 1784 şirket daha kapandı ve böylece ...
Emeklilere 5 bin TL ikramiye açıklaması...
29 Ekimde emeklilere 5 bin lira ikramiye verileceği iddialarıyla ilgili ...
 
Bakan Şimşek'ten faiz açıklaması!
Merkez Bankası (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizini 500 baz puan ...
Kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler arttı!
Merkez Bankası'nın politika faizinde 500 baz puanlık artış kararı sonrasında ...
İzmir’e yeni traktör üretim tesisi!
Motor üreticisi Yanmar’ın Türkiye'deki iştiraki Yanmar Turkey, yeni traktör ...
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli ...
Türk Telekom'dan internet tarifelerine zam!
Türk Telekom internet tarifelerine zam yapacak. Zamlarla limitsiz paketler ...
FED faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Banka piyasa beklentilerine ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri