ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
14 Ağustos 2023 Pazartesi - 11:21

Erdoğan'ın yakınındaki o isimden flaş talep: HACIBEKTAŞ İL OLSUN

AK Parti kurucularından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir dönem en yakın yol arkadaşlarından emekli diplomat Vahit Özdemir, Alevi- bektaşi yurttaşlarımız için kutsal sayılan Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nin il olması ve inanç turizmi merkezi haline getirilmesini istedi. Özdemir, ağustos ayında Hacı Bektaş Veli'yi anma törenleri yapıldığını anımsatırken, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyetini iyi biliyorum. Bu anlamlı günlerde, talebimin dikkate alınacağına yürekten inanıyorum" dedi.

Erdoğan ın yakınındaki o isimden flaş talep: HACIBEKTAŞ İL OLSUN

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Anadolu ve Türk- İslam coğrafyasını en çok etkileyen düşünürlerden Hacı Bektaş-ı Veli'nin vefatının 752'nci yıldönümünde AK Parti cephesinden flaş bir çıkış geldi. AK Parti kurucularından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir dönem en yakın yol arkadaşlarından olan, emekli diplomat Vahit Özdemir, ünlü düşünürün adını alan ve dergahının yer aldığı Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nin il ve inanç turizmi merkezi olmasını istedi.

(Recep Tayyip Erdoğan- Vahit Özdemir)

SONKALE'ye konuşan Vahit Özdemir, "Alevi ve bektaşi yurttaşlarımız için kutsal sayılan Hacıbektaş ilçesi il olmalıdır, inanç turizmi merkezi olmalıdır" dedi.

(Recep Tayyip Erdoğan- Vahit Özdemir)

"DİKKATE ALINACAĞINI UMUYORUM"

Emekli diplomat Özdemir, şöyle devam etti:

"1925 yılında tekke ve zaviyeler kapatılmıştı. 1950'li yıllarda devrin başbakanı Adnan Menderes'in talimatıyla Hacı Bektaş'i Veli Dergahı restore edilerek 16 Ağustos 1964 tarihinde müze olarak tekrar faaliyete geçmişti. Son yıllarda da her ağustos ayında Hacı Bektaş-i Veli'nin ölümünün yıldönümünde anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu anlamlı günlerde, Alevi- Bektaşi yurttaşlarımıza yakınlığı ile bilinen sayın Cumhurbaşkanımız Recep Erdoğan'ın bir müjde vermesini bekliyoruz. Türkiye'de il olmayı en çok hak eden, tarihi ve manevi derinliği bulununan Hacıbektaş ilçemizdir. Bu talebin sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve AK Parti  iktidarı tarafından dikkate alınacağını umuyorum."

(Erdoğan, 9 Eylül 2001 tarihinde, Vahit Özdemir'in oğlu Uğur Özdemir'in kirvesi oluyor- Topkapı Eresin Oteli) 

"ERDOĞAN'I CİDDİ ANLAMDA ETKİLEMİŞTİR"

Hacıbektaş konusunda yıllar önce Erdoğan'la yaptığı bir görüşmenin detaylarını da aktaran Vahit Özdemir, şunları söyledi:

"18 Mayıs 2001 tarihi idi. Cuma günü idi... Bolu Abant'ta o dönem siyasi yasaklı sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan şerefine yemekli bir toplantı düzenlemiştim. O toplantıda yaptığım açış konuşmasında da özetle bu konuyu gündeme getirmiştim. Şunları söylemiştim; (Aziz ve muhterem başkanım. Siz hukuken değil, siyaseten mahkum oldunuz. Aziz milletimiz sizi er geç başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı makamı ile taçlandıracaktır). Kendilerine uygun bir zamanda Hacıbektaş ilçesinde, Alevi dedeleri ile bir toplantı düzenleyebileceğimizi de aktarmıştım. Sayın Erdoğan ise (Partimizi kuralım, tüzel kişiliğimize kavuşalım, Hacıbektaş'ta en kısa zamanda Alevi dedeleri ile buluşmaktan şeref duyarım) demişlerdi. O zaman sağlık bakanlığı müsteşar yardımcısı olan Dr. Rüstem Zeydan da (Efendim uygun görürseniz, Kürt aşiret reisleriyle Van'da da bir toplantı düzenleyelim) demişti. Sayın Cumhurbaşkanı, (Önce Alevi dedeleri, sonra da Kürt aşiret reisleriyle bir toplantı yapacağız) yanıtını vermişti. Özel ricam ile devrin Hacıbektaş Belediye Başkanı Mustafa Özcivan, henüz AK Parti kurulmamış olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan'ı Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen anma törenlerine davet etmişti. Yani bunu şunun için anlatıyorum, sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti'nin Hacıbektaş ilçesi konusunda hafızası eskidir. Bu konuya ne kadar duyarlı olduklarını bizzat ben biliyorum. Zaten sayın Cumhurbaşkanımızın fikir dünyasını da Hacıbektaşı Veli'nin sözleri ciddi anlamda etkilemiştir. O yüzden bu anlamlı günün yıldönümünde de tarihi bir adım atılacağına yürekten inanıyorum."

(Vahit Özdemir)

"ÜNİVERSİTENİN ADINI DEĞİŞTİREREK DUYARLILIĞINI GÖSTERDİ"

Vahit Özdemir, Hacı Bektaş-i Veli'yi ise şu sözlerle anlattı:

"Ben de Nevşehir Hacıbektaşlıyım. Ancak bu konuyu gündeme getirmemin nedeni sadece bir hemşehri dayanışması değildir. 1967 yılından bu yana Hacı Bektaş-i Veli ile ilgili çalışmalar yaparım. Hacı Bektaş-i Veli'nin bu topraklar için ne kadar kıymetli olduğunu iyi bilirim. Hacı Bektaş-i Veli, Osmanlı'nın mihenk taşıdır. Savaşlara gitmeden önce ondan 'olur' alınırdı. Yeniçerilerin isim babasıdır. Türkçenin resmi dil olması için Karamanoğlu Mehmet Bey'e özel bir mektup yazmıştır. Hacı Bektaş-i Vali iyi bir şair, sosyolog ve tarihin ilk kadın hakları savunucularındandır. Böylesine büyük bir manevi zenginliğimizin, her yıl yaklaşık 3 milyon yerli- yabancı turist tarafından ziyaret edilen dergahının bulunduğu ilçenin il olması en büyük arzum. Zaten, geçmişte Nevşehir Üniversitesi'nin adının da sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Hacı Bektaşı Veli olarak değiştirilmesi bu konuya ne denli duyarlı olduklarının göstergesidir. Ben, bir dönem sayın Cumhurbaşkanına çok yakın çalışma fırsatı bulmuş, eski bir yol arkadaşı olarak, Hacıbektaş konusunda gerekli adımların atılacağına yürekten inanıyorum."

HACI- BEKTAŞ-I VELİ KİMDİR

Şairlerin Sultanı olarak tanımlanan Hacı Bektaş-ı Veli, İslam'ın Anadolu'da yayılmasını ve Ahilik Teşkilatı'nın kurulmasında önemli rol oynayan, en önemli mutasavvıflardan biridir. Yazdığı şiirlerde ve kaleme aldığı kitaplarda, kardeşlik ve birlik çağrısı yapmış, tüm insanların Allah'ın önünde eşit olduğunu savunmuştur. Çağın çok ötesindeki düşünceleri sadece Anadolu ve Türkiye ile sınırlı kalmayıp Avrupa'da da büyük ilgi görmüştür.  Felsefesi ve görüşleriyle milyonlarca insanı etkileyen Hacı Bektaş-ı Veli, 1209 yılında İran'ın Nişabur kentine doğdu. Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrencisi olan ünlü mutasavvıf, Bektaşilik tarikatının kurucusudur. Özellikle Balım Sultan ile birlikte çıktığı yolculuklarda, birçok kişinin İslam'a yönelmesini ve Müslüman olmasını sağlamıştır. Hacı Bektaş-ı Veli'nin en önemli eseri sayılan Velayetname'de, Hoca Ahmet Yesevi'nin kerametlerini anlatmaktadır.

 
Seferhisar’da Deniz Bayramı coşkusu!
 
Bornovalılar geleneksel aşure etkinliğinde buluşacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LoL Yaz Mevsimi Finali’nde Şampiyon Denizbank İstanbul Wildcats!
İzmir, esporda Türkiye’nin en büyük etkinliklerinden birine ev sahipliği ...
Tire Dereli Barajı'nda geri sayım!
Türkiye’nin en verimli havzalarından K. Menderes Havzası’na bir baraj ...
İzmir yine sallandı!
Ege Denizi İzmir Körfezi'nde 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Polisten kaçan aracın tavanından uyuşturucu çıktı!
İzmir'in Konak ilçesinde, polis ekipleri ile bir hafif ticari araç arasında ...
Annesini 110, anneannesini 6 parçaya ayırdı!
Psikolojik sorunları olan Rabia Ç. (31), sabaha karşı cinnet geçirerek ...
Defne Samyeli'den Melik Yiğitel’e sert yanıt!
Ünlü isim Defne Samyeli, CNN Türk ekranında Hande Fırat’ın moderatörlüğünü ...
 
Diyanet’e 36 milyar yetmedi!
2023 başlangıç bütçesi 35 milyar lira olarak belirlenen Diyanet 6 aylık ...
Refüje çarpıp yandı: 2 ağır yaralı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ...
İzmir'de annesine satırla saldıran şüpheli tutuklandı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, dün uyuşturucu etkisinde olduğu iddia edilen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri