ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,4032
    Dolar
  • Euro
    45,6529
    Euro
  • Altın
    4.300,670
    Altın
  • Bist-100
    9.355,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/33°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/34°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ümit Özdağ hakkında tahliye kararı!
Ümit Özdağ hakkında tahliye kararı!
O bakıcı tahliye edildi
O bakıcı tahliye edildi
DEM Parti Eş Genel Başkanları, perşembe günü İmamoğlu'nu ziyaret edecek
DEM Parti Eş Genel Başkanları, perşembe günü İmamoğlu'nu ziyaret edecek
Savaşın 5. günü... Mossad üssü vuruldu!
Savaşın 5. günü... Mossad üssü vuruldu!
2 Şubat 2023 Perşembe - 11:11

Esnaf Odası Başkanı Mutlu: "Yapılandırma taam sıra sosyal güvenlikte"

Kamu alacaklarına ilişkin hazırlanan yapılandırma paketini olumlu karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, "Sosyal güvenlik alanında yaşadığımız adaletsizliklerin ve sıkıntılarımızın giderilmesi de önemli. Esnaf kesimi, üretim alanında planlanacak desteklerle de ekonomiye güç vermeye hazırdır. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi üretimde kullandığımız enerji girdileri açısından küçük işletmeler desteklenmelidir’ dedi.

Esnaf Odası Başkanı Mutlu:  Yapılandırma taam sıra sosyal güvenlikte

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yönünde hazırlanan paketi olumlu karşıladıklarını kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Pandemi döneminde pek çok meslek kolunda üyelerimizin faaliyetleri durdurulmuş veya sınırlandırılmıştı. Salgının ardından yaşanan ekonomik güçlükler de toparlanmamıza fırsat vermedi, geçmişten gelen borçlara günün getirdiği vecibeler de eklendi. Esnafın içinde bulunduğu zor durumu her platformda dile getirdik. Hazırladığımız sorun ve öneriler raporlarını hükümete ve yetkililere ilettik. Esnafın sorunlarına duyarsız kalınmaması bizi mutlu etti.

Sosyal güvenlik sorunları

Geçtiğimiz günlerde EYT ve sosyal güvenlik alanındaki beklentilerini kamuoyuna duyurduklarını da hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, ‘Esnaf sanatkarlar özellikle emeklilik gün sayısı, İhya imkanı, geriye dönük borçlanma, sağlık primleri ve doğum borçlanması konularında önemli sıkıntılar ve adaletsizlikler yaşıyor.

Diğer kurum sigortalıları 7200 işgünü ile emekliliğe hak kazanırken, Bağ-Kur sigortalısı 9 bin işgünü ile emekli olabiliyor. Bu durum büyük bir adaletsizliğe yol açıyor. Ayrıca geçmişte ödenemeyen prim borçları askıya alınmakta, hizmet süresi olarak dikkate alınmamakta. Bu süreleri geri kazanmak istediğimizde, hepsini toplu olarak satın almamız gerekiyor. Oysa esnaf kısmi olarak, yani ihtiyacı kadar gün satın alabilmelidir.

Öte yandan 2008’ den önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf sanatkara, bu sürelerinden faydalanma imkanı tanınmalıdır. Emeklilik için gereken 9 bin günü tamamlayan ama yaşı bekleyen esnafın durumu da çok zor. Asgari ücret artınca, üyelerimizin ödediği Bağ-Kur aylık primi 3.452,76 liraya yükseldi.  Gününü tamamlayan ama yaşı bekleyenler, vergi kaydının devam etmesi nedeniyle Bağ-Kur kaydını kapatamamakta, bu yük de esnafa ağır gelmektedir.  Bu durumdaki üyelerimiz sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi ödemelidirler.

Aynı şekilde, askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihi dikkate alınmazken, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkı tanınmaması da doğru değildir. EYT ve sosyal güvenlik alanındaki düşüncelerimizi rapor halinde başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete ve İzmir milletvekillerine ilettik. Sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarımızın hızlı bir şekilde çözülmesi gerekmektedir.’ diye konuştu.

Üretim teşvikleri

Üretim alanında yaşadıkları sorunlara da değinen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Tüm bunların yanında üretim maliyetleri de küçük işletmelerin belini büküyor. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi üretimde kullandığımız enerji girdilerine de destek verilmesi halinde, küçük işletmelerin üretim kapasitesi artacaktır. Türk ekonomisine üretim gücümüzle katkı koymaya hazırız. Türkiye ancak üretimi artırarak sağlıklı ve kalıcı büyüme oranlarını yakalayabilecektir’

 

 
Narlıdere'nin kalite yolculuğu başladı
 
Köprülü Kavşak’tan Nureddin Nebati’nin ismi kaldırıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de "Yeşil Mutabakat" için örnek işbirliği...
İZTO, İZKA ve Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), tekstilde faal firmalara ‘Yeşil ...
Motorine bir indirim daha yolda!
Motorin fiyatlarına 2 Şubat Perşembe gününden itibaren 1 lira 2 kuruş ...
FED faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel olarak politika faizini ...
 
Borsa İstanbul devre kesti!
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde bugün günlük kayıp yüzde 5’i aşarken ...
250 bin öğrenci özel okulu terk etti!
Özel okulların eğitim dışı hizmetlere yaptıkları fahiş zamlara veliler ...
Motorine indirim geliyor!
Motorinin litre fiyatına bu geceden itibaren indirim gelecek. Benzinde ...
 
DTO İzmir meclisi toplandı.. Rüzgar santrali yatırımları mesajı!
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ...
Kestelli'den tarım ve hayvancılık mesajı: Milli gelirde payı artırılmalı!
İzmir Ticaret Borsası (İTB) ocak ayı meclis toplantısı yapıldı. İzQ İnovasyon ...
Kartlı ödemeler patladı!
Enflasyon ve eriyen maaşlar kredi kartı ödemelerini patlattı. 2020'den ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri