ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,6784
    Dolar
  • Euro
    45,7399
    Euro
  • Altın
    4.265,710
    Altın
  • Bist-100
    9.102,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/31°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/35°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/32°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/30°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    19/35°
    IZMIR
  • KONYA
    16/31°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Özgür Özel: Ne kayyımı tanırım ne butlan kararını, CHP'nin hiyerarşisini de direncini de kimseye kırdırtmam
Özgür Özel: Ne kayyımı tanırım ne butlan kararını, CHP'nin hiyerarşisini de direncini de kimseye kırdırtmam
Minguzzi davası: 2 fail daha tespit edildi
Minguzzi davası: 2 fail daha tespit edildi
Saraçhane eylemlerine katılan gençler yeniden hakim karşısında
Saraçhane eylemlerine katılan gençler yeniden hakim karşısında
İmamoğlu'nun avukatı tutuklandı!
İmamoğlu'nun avukatı tutuklandı!
10 Aralık 2019 Salı - 10:20

Ezmecilik yok olmasın!

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda 19 senedir ceviz, badem ve Antep fıstığı ezmesi yapıp satan Erhan Cem Harmanda (61), mesleği 5’inci kuşağa aktardı. Harmanda’nın avukat ve mühendis iki oğlu, ezmeciliğin yok olmaması için baba mesleğine sahip çıkıp işin başına geçti.

Ezmecilik yok olmasın!

Çocuklarının eğitimi için Burdur’dan İzmir’e taşınan Erhan Cem Harmanda, 19 yıldır Kemeraltı Çarşısı’ndaki 6 metrekarelik imalathanesinde ürettiği ceviz, badem ve Antep fıstığı ezmelerini dünyanın dört bir yanına satıyor. 1853 yılından bu yana atalarından aldığı mesleğin son temsilcilerinden biri olan Harmanda’nın iki oğlu ise, ezmeciliğin yok olmaması için işin başına geçti. Küçük yaştan beri sabahın erken saatlerinde ezme yapmaya gelip, daha sonra okullarına giden kardeşler, hukuk ve mühendislik fakültelerini bitirmelerine rağmen baba mesleğini devam ettirmeye karar verdi. Dükkanın baş köşesinde duran, avukat oğlu Görkem Harmanda’nın cübbeli fotoğrafı, baba Erhan Harmanda’ya gurur veriyor. Bademi Datça’dan, cevizi Toros Dağları’nın bin 500 rakım üstü köylerinden, fıstığı da Gaziantep’ten gidip alan Görkem ve Cenk, mesleği gelecek nesillere aktarmak adına titizlikle çalışıyor. Meşhur ezmelerini günde ortalama 500 müşteriye satan Erhan Harmanda, çocuklarını okutmak için başlayıp daha sonra büyük bir sevgiyle yaptığı işini, şimdi okutup büyüttüğü evlatlarına emanet etti. Ezmecilik konusunda Erhan Harmanda’yı aratmayan Görkem ve Cenk ise küçüklükten beri en iyi bildikleri işi yapmaya karar verdiklerini belirtti.

'İMALATHANEYİ BÜYÜTECEĞİZ'

Kendini bildi bileli bu işi yaptığını ifade eden Görkem Harmanda (28), "Zaman içerisinde okullarımızı da okuduk, sabah 05.00’te geldik üretimimizi yaptık, 09.00’da okula gittik. Hukuk Fakültesi'ni bitirdim fakat babamızdan bize yadigar kalan mesleği devam ettirmek için aşkla çalışıyoruz. Biz bu işe aşığız, en iyi bildiğimiz iş bu. Yerli ürünleri köylerinden toplayıp, kendi ellerimizle ezme yapıyoruz. Bu nedenle bu işe devam ediyoruz. Birçok insan neden avukatlık yapmadığımı soruyor. Hukuk bölümünü çok severek okudum ama bizim en iyi bildiğimiz iş ezmecilik. Badem, ceviz ve fıstık almaya gittiğim yerleri de geziyorum, benim için büyük bir zevk bu. Babam ve onun babası hep 5-6 metrekarelik imalathanelerde çalışmış. Biz de şuanda bu küçük imalathanede ezmeleri çıkartıyoruz. Fakat bizimle birlikte yeni bir imalathaneye geçeceğiz, tamamen butikliğimizi koruyarak üretime daha büyük bir alanda devam edeceğiz" dedi.

'MÜHENDİSLİK İLKE VE DİSİPLİNİNİ BURADA KULLANIYORUM'

7 yaşından beri ezmecilik yaptığını söyleyen Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu Cenk Harmanda (21) da, okul saatleri dışında ve hafta sonları babasıyla çalıştığını belirterek, "Babam hep beni okumaya yönlendirdi, maddi ve manevi hiçbir şeyi esirgemedi. Yurtdışına gidip eğitimler aldım. Bunların hepsini bana bir vizyon kazandırmak için yaptığını düşünüyorum. Bu vizyonla birlikte babamın işini daha ileri taşımak istiyorum. Mühendis olup burada çalışmama insanlar çok şaşırıyor. Sahada da çalıştım fakat burada mühendislik ilke ve disiplinlerini daha çok kullanıyorum. Mühendisliğin bana kazandırdığı titizliği ve detaycılığı babamla birlikte çalışırken kullanınca bazı şeyleri daha kolay yapıyorum. Burada tezgahta çalışırken müşteriler ezmeleri benim yaptığımı öğrenince çok şaşırıyorlar. Onların şaşırmaları da beni şaşırtıyor. Ama biz esnaf olarak, burada yetiştik. Her şeyi küçüklükten görüp biliyoruz. Aslında çok deneyimim var. Babam nasıl yapıyorsa, bu işi 10 sene 50 sene sonra da aynı titizlikle devam ettirmek istiyorum" dedi.

'KALİTE REKLAMDIR, REKLAM KALİTE DEĞİLDİR'

Dükkanının, İzmir Gourmet Guide’ın düzenlediği 2018-2019'da ‘Bir Adım Öne Çıkanlar’ yarışmasında, Pastane ve Tatlıcı Türk Lezzetleri kategorisinde ödül aldığını anlatan Erhan Harmanda şunları kaydetti: "Esasında ben çocuklarımı okutmak için bu işe başladım, gönül de verdim. İşimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım ve yapıyorum. Çocuklarım küçüklükten üretim yerlerine gelip, işi öğrendiler. Bu işi öldürmek istemediler. Hakikaten de ölmeye mahkum olan bir iş. Şimdi arkası gelecek. Onlar işin başına geçti, ben de yardımcı oluyorum. İçimde bir coşku hissediyorum, böyle işlerin devam etmesi gerekiyor ama benden daha iyi bir şekilde devam etmesi gerekiyor, işi daha ileri götürmeleri gerekiyor. Kaliteye dikkat etmelerini istedim. Kalite reklamdır, reklam kalite değildir. Çocuklarımın benim yokluğumu aratmayacağına inanıyorum. Bazı şeyleri onlardan görüp, 'Keşke ben de öyle yapsaydım' dediğim çok oldu. Ben ustaydım, ustalığı onlara öğrettim, şimdi diplomalı ustalar geliyor. Çok gururlu, coşkulu ve mutlu bir şey." 

Kızıyla ezme yemeye gelen Miray Baybars, "Kemeraltı Çarşısı'na her geldiğimizde uğramaya çalışıyoruz. Tatlıyla çok aram olmasa da, üniversite zamanından beri vazgeçemediğim bir lezzet. Şimdi kızım oldu onunla geliyorum. Çok seviyoruz, bu tadı İzmir’de başka bir yerde bulamıyoruz. Her hafta sonu geliyoruz" dedi. İşletmenin daimi müşterisi Aysun Arabacıoğulları da, "Ezmeyi çok seviyoruz, çok sağlıklı. Küçük kızım özellikle ceviz ezmesini çok seviyor. Abim de 15 aylık bebeğine yedirdi, o da çok sevmiş. Ben ceviz ezmesini daha çok tercih ediyorum. Her hafta çocuklarımıza ve kendimize alıyoruz" diye konuştu.

 

 
Baki Can İzmir'de sağlığına kavuşuyor
 
4 bin 304 kadının hayatına dokundular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yönünü yukarı çevirdi... işte rakamlar!
Merkez Bankası'nın Perşembe günkü PPK toplantısında faiz indirimi yapmasının ...
Muğla turizmi İzmir'de konuşuldu
İzmir'de düzenlenen Travel Turkey Fuarı'na katılan Muğla Büyükşehir Belediyesi, ...
Travel Turkey kapılarını açtı... Dünya İzmir'de buluşacak!
Dünyayı İzmir'de buluşturacak Uluslararası Travel Turkey İzmir Fuarı, ...
 
LPG Otogaz’a zam
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), bu geceden ...
Vakıflar Bankası hisseleri hazineye devredildi!
Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.
Ekonomide normalleşme sinyalleri
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar açıklanan büyüme rakamlarının umut verici ...
 
Ege'den 1 milyar 135 milyon dolarlık ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), kasım ayında 1 milyar 135 milyon 770 bin ...
Enflasyon rakamları açıklandı!
Enflasyon kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.56 arttı. ...
AK Parti 5 yılda ne kadar kamu arazisi sattı?
Hazine'ye ait arsalar, tarım arazileri ve orman vasfını yitirmiş alanların ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri