ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5896
    Dolar
  • Euro
    34,7864
    Euro
  • Altın
    2.422,810
    Altın
  • Bist-100
    9.645,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/30°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    16/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/29°
    IZMIR
  • KONYA
    13/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan 'kayyum' sinyali
Erdoğan'dan 'kayyum' sinyali
CHP'li Nalbantoğlu: Mali müşavirleri canından bezdirdiniz!
CHP'li Nalbantoğlu: Mali müşavirleri canından bezdirdiniz!
6 gün sonra cansız bedeni bulundu!
6 gün sonra cansız bedeni bulundu!
MSB duyurdu: 19 terörist öldürüldü!
MSB duyurdu: 19 terörist öldürüldü!
26 Mayıs 2023 Cuma - 21:56

Faili meçhul cinayetler davasında tüm sanıklara beraat

JİTEM davasında aralarında Mehmet Ağar'ın da bulunduğu tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Faili meçhul cinayetler davasında tüm sanıklara beraat

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma ilamı sonrası, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, bazı eski özel harekat polisleri ve ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın, 1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili yeniden yargılandığı davada beraat kararı verildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyeti başkanı, savcının önceki celse dosyaya sunduğu esas hakkında mütalaaya karşı savunma alacaklarını söyledi. Maktul yakınlarının avukatları ise mütalaaya karşı beyanda bulunmak için ek süre talep etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, “yargılamayı uzatmaya yönelik” olduğu gerekçesiyle ek süre talebini reddetti. Ardından mütalaaya karşı savunma yapan katılan avukatları, yargılamanın yaklaşık 10 yıldır devam ettiğini, bu sürede dosyayı aydınlatacak taleplerinin kabul edilmediğini, bu nedenle adil bir yargılama yapılmadığını savundu.

Bugüne kadar dosya kapsamında, 41 hakim ve 16 savcının görev aldığını aktaran avukatlar, sanıkların duruşma salonuna getirilmeyerek yargılamada esas olan “yüz yüzelik ve alenilik” ilkelerinin hiçe sayıldığını iddia etti. Avukatlar, sanıkların cezalandırılmalarını ve hükümle birlikte tutuklanmalarını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin suçlu olduklarına dair dava dosyasında somut bir delilin bulunmadığını belirterek, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, kararını açıkladı.

Buna göre yargılama aşamasında hayatını kaybeden sanık Ziya Bandırmalıoğlu’nun dosyasının düşürülmesine hükmedilirken, sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Enver Ulu, Yusuf Yüksel, Lokman Külünk, Abbas Semih Sueri, Nurettin Güven, Muhsin Korman’ın ise beraatine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara JİTEM davası olarak adlandırılan ve 1990’lı yıllarda 19 kişinin kaybedilmesi veya infaz edilmesine ilişkin, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında ‘suç işlemek amacı kurulan silahlı örgüte üye olmak’ ve ‘adam öldürmeye iştirak etmek’ suçlarından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada daha önce tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmişti.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından yeniden başlayan 19 sanıklı JİTEM Davası’na, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davanın bugün yapılan duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Ayhan Çarkın’ın itiraflarının güvenilir olmadığını ve bu beyanları kanıtlayacak herhangi bir delil bulunmadığını belirterek tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini istedi.

Sanık avukatı Sertaç Ekinci, savcılık mütalaasının ardından, müvekkilinin deprem bölgesinde olması sebebiyle esas hakkındaki mütalaaya karşı yazılı savunma yapmak için mahkemeden süre talep etti. Sanık ve sanık avukatlarının beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, süre taleplerini kabul ederek davayı 26 Mayıs’a erteledi.

19 FAİLİ MEÇHUL, 19 SANIK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990’lı yıllarda 19 kişinin kaybedilmesi veya infaz edilmesine ilişkin, 20 Aralık 2013’te iddianame hazırlamıştı.

İddianameye göre sanıklar, Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan’ın öldürmekle suçlanmıştı.

İddianamede, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman’ın ‘suç işlemek amacı kurulan silahlı örgüte üye olmak’ ve ‘adam öldürmeye iştirak etmek’ suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

 
Kadınlar sokağa çıktı: Meclis’te Hizbullah istemiyoruz
 
Ruh sağlığına iyi gelen tablo!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
727 internet sitesine erişim engeli!
Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sanal devriye faaliyetleri sonucunda ...
Körfez için önemli adım!
Türkiye’nin atık su arıtma lideri İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel ...
Duayen iş insanı Moris Bencuya yaşamını yitirdi!
Altay Spor Kulübü’nün ve İzmir sivil toplum dünyasının duayenlerinden ...
 
Afgan sapık camideki kadınlar tuvaletinde yakalandı!
İstanbul'da kadınlar tuvaletine girerek cep telefonuyla görüntü çektiği ...
36 kişi can vermişti... Binanın dokunulmadık yeri kalmamış!
İzmir'deki depremde en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı'nın ...
Can Atalay için tahliye talebi!
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili seçilen ve Gezi davası kapsamında ...
 
İzmir'de terör propagandası operasyonu!
İzmir'de sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yaptıkları öne ...
Ümit Özdağ'ın desteğinin ardından Selahattin Demirtaş'tan 'ikinci tur' açıklaması!
Ümit Özdağ'ın Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik desteğini açıklaması ve anlaşma ...
Soyer'den Roman yurttaşlara sandık çağrısı!
Roman yurttaşların yaşadığı mahalleleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri