ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2711
    Dolar
  • Euro
    34,7191
    Euro
  • Altın
    2.412,720
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Genç futbolcu hayatını kaybetti
Genç futbolcu hayatını kaybetti
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
13 Şubat 2021 Cumartesi - 13:44

Galatasaraylı öğrencilerden Türkçe zorunluluğuna tepki!

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, Fransız eğitimcilere Türkçe dil zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi. Öğrenciler "#GSÜSusmayacak" etiketiyle yaptıkları sosyal medya paylaşımında, eğitim kalitesini düşüreceğinden endişe ettikleri kararı "özgür eğitime müdahale" diye nitelendirdiler ve çalışma izinleri etkilenen, "yasa dışı bulunma" konumuna itilen hocalarının yanında olduklarını ifade ettiler.

Galatasaraylı öğrencilerden Türkçe zorunluluğuna tepki!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eğitim dili Fransızca olan Galatasaray Üniversitesi'ndeki (GSÜ) Fransız eğitimcilere B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olma zorunluluğunu getirdi. Karar sonucu oturma izni yerine de geçen çalışma izinleri etkilenen eğitimciler, Türkiye'de "yasa dışı bulunma" konumuna itildi. Eğitimcilere destek veren GSÜ öğrencileri ve farklı üniversitelerden öğrenciler, sosyal medyada "#GSÜSusmayacak" etiketiyle paylaşımlar yaptı.

Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, YÖK'ün kararından duydukları rahatsızlığı "özgür eğitime müdahale" olarak nitelendirirken, 'Türkçesi kıt' öğretmenlerinin zor durumda kalacağını ve eğitim kalitesinin düşeceğini savunarak şu paylaşımda bulundular:

"Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak Fransız öğretmenlerimizin Türkiye’deki statüsünü tümüyle tehlikeye atan süreci endişeyle takip etmekteyiz.

Galatasaray Üniversitesi Türkiye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Fransa 21. Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın da katıldığı törenle imzalanan uluslararası anlaşmayla 1992 yılında kurulan eğitim dili Fransızca olan bir yükseköğretim kurumudur. Kurulduğu günden bu yana 'Uluslararası işbirliği ve paydaşlarla güçlü ve sürekli ilişkiler' temel değerlerinden biri olan üniversitemizde Fransız 30 öğretim üyesi ve elemanı hazırlık dili öğretmeni, okutman, teknik uzman, araştırmacı ve akademisyen görevleriyle bulunmaktadır.

Galatasaray Üniversitesi'ne mensup Fransız öğretim üyeleri ve elemanlarının çalışma izni alma ve yenileme prosedürleri sekteye uğramıştır. Üniversite yönetimi herhangi bir sebep belirtmeden, yetersiz bir süre sunarak Fransız öğretmenlerimizin B2 Türkçe dil testine girmesi istenmiş bunun sonuncunda öğretmenlerimizin bir kısmına tek dönemlik ve yenilenemez nitelikte çalışma izni sunulmuştur. Oturma izni yerine de geçmekte olan çalışma izni hakkında prosedürel gecikmeler yaşayan öğretmenlerimiz içinde bulunduğu koşullar altında ders vermeyi sürdürürken Türkiye’de yasa dışı bulunma konumuna itilmiştir.

"ÖĞRETMENLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü dil yeterlilik sınavı isteklerinin sebebini Aralık ayında belirtme gereği duymuş, Yükseköğretim Kurulunun kararı olarak Fransız öğretmenlerin B2 veya üzeri Türkçe dil yeterliliğine sahip olması zorunluluğunu açıklamıştır. Fransız öğretmenlerimiz YÖK’ün bu kararını bilmeyerek dil yeterlilik sınavlarına girmiştir. Öğretmenlerimiz 5 Şubat tarihinde Fransız rektör yardımcısı tarafından Türkiye’nin tek Frankofon üniversitesi olan GSÜ’de düzenlenen dil sınavlarının yeterli olmayacağını, nadiren Fransızca sınavlar organize eden Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen bir B2 Türkçe sertifikasının da YÖK tarafından talep edildiği hakkında bilgilendirilmiştir.

Galatarasay Üniversitesi evi olarak gören Fransız öğretmenlerimizin içine sürüldüğü bu durumun kabul edilemez. Galatasaray Üniversitesi tüm bileşenleriyle bizimdir. Öğretmenlerimizin yanındayız. Fransız öğretmenlerimizin yanındayız! Öğretmenlerimize yapılan haksızlığın GSÜ öğrencileri olarak karşısındayız!"

YÖK: KARAR, MÜTEKABİLİYET ESASINDA ALINDI

YÖK'ten yapılan açıklamada ise kararın mütekabiliyet esasına göre alındığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa tarafından gönderilen hocalarından B2 düzeyinde Türkçe istendiği doğru. Fakat bu uygulama sadece ‘mütekabileyet esasında’ istenen bir taleptir. Zira Fransa devleti bir yıl önce almış olduğu karar çerçevesinde masrafları Türkiye tarafından ödenmek üzere Fransa’daki üniversitelere ve ortaöğretim kurumlarına gönderilen Türkçe okutmanlarından ve din görevlilerinden B2 düzeyinde Fransızca istemeye ve bunu sağlayamayanlara vize vermemeye başlamıştır. Kurulumuz da uzun müddet sonuçsuz kalan müzakereler sonucu, mütekabiliyet esasında Fransa tarafından gönderilenler için de aynı şartı aramaya başlamıştır."

 
Kaçak göçmenlere korona aşısı yapılması ülkeyi karıştırdı
 
İbrahim Cezayir'den Karşıyaka'ya reçete
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim Kurulu üyesinden korkutan mutant virüs açıklaması: Tedirginiz!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, ...
Müzikte çevrimiçi ders dönemi
Tüm dünyada eğitim sistemini değiştiren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
Çeşme'de hortumun izleri siliniyor!
Hortum felaketinin yaşandığı Çeşme Alaçatı'da tadilat çalışmaları devam ...
 
Gaziemir'e yapılacak sanat merkezi heyecan yarattı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü toplantısında Gaziemir’e Yüzüncü ...
Türkiye’nin iklim değişikliği raporu: Yüzde 85.3 endişe duyuyor
Dünyayı tehdit eden iklim değişikliğiyle ilgili araştırma şirketi Areda ...
26 büyükelçiliğe atama yapıldı
Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de ...
 
Kentsel dönüşümde faiz desteği artırıldı
Binasını yenilemek veya güçlendirmek isteyenlerin bankalardan kullanacağı ...
Büyükşehir, üreticinin zararının yarısını da ödeyecek!
Sel felaketinden zarar gören ev ve işyerleri için destek paketi açıklayan ...
Çikolata alırken dikkat!
Sevgililer Günü için vatandaşlar, çikolataya rağbet gösterirken Gıda Mühendisleri ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri