ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5004
    Dolar
  • Euro
    34,6901
    Euro
  • Altın
    2.496,860
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/15°
    IZMIR
  • KONYA
    10/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Malatya'da deprem
Malatya'da deprem
Anneannesini döverek öldüren şüpheli tutuklandı
Anneannesini döverek öldüren şüpheli tutuklandı
Özgür Özel kilidi açan 3 anahtarı açıkladı... ''Tuzla buz ettik''
Özgür Özel kilidi açan 3 anahtarı açıkladı... ''Tuzla buz ettik''
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
19 Kasım 2022 Cumartesi - 10:18

Gaziemirli çocuklar kendini korumayı öğrendi...

Gaziemir Belediyesi, okul öncesi çocukların cinsel istismardan korunma konusunda bilgilenmesi ve gerekli becerileri kazanması için Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı’nı uyguladı.

Gaziemirli çocuklar kendini korumayı öğrendi...

Gaziemir Belediyesi, Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü etkinlikleri kapsamında, Ege Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladıkları Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı’nı anaokulunda uyguladı. Belediyenin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nde görevli Uzman Psikolog Yağmur Cumert ile Sosyal Hizmet Uzmanı Damla Yeşilçimen, okul öncesi dönem çocuklarının cinsel istismardan korunma konusunda bilgilenmesi ve gerekli becerileri kazanması için hazırlanan çalışmayı Özel Ataışığı Anaokulu öğrencilerine uyguladı.



Program kapsamında çocuklara duygular, bedenimiz ve özel bölgelerimiz, iyi kötü dokunuşları ayırt etme ve doğru tepki biçimlerini öğrenme, iyi sır kötü sır ayrımı ve yapılması gerekenler gibi konularda bilgi verildi. Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı kapsamında öğrencilerin velilerine de eğitim verildi.



“İstismarı önleme çalışmaları hayati önemde”

Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı’nın rehberliğinde özel tekniklerle çocuklara cinsel istismarı ve korunma yollarını anlattıklarını ve bu desteklerin çocuklar için çok önemli olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Yağmur Cumert, “Çocuklara uyguladığımız programla onların duygularını tanımalarına, iyi/kötü hissettiren duyguların ayrımını yapmalarına,  yaşadıkları ile duyguları arasında ilişki olduğunu fark etmelerine, bedenlerinin kendilerine ait olduğu öğrenmelerine, özel bölgeleri ve bu bölgelere kimsenin dokunamayacağını fark etmelerine, iyi ve kötü dokunuşların farkını bilmelerine, istismarın çocuğun suçu olmadığını anlamalarına, böyle bir durumda ne yapmaları gerektiğini öğrenmelerine katkı sağladık. Araştırmalar, önleme çalışmalarına katılmamış kişilerin önleme çalışmalarına katılan kişilere kıyasla hayatları boyunca iki kat fazla istismara uğradığını göstermiştir. Bu nedenle istismarı önleme çalışmaları hayati önemdedir” diye konuştu.

Çocuğun cinsel istismarı hakkında bilgi veren Sosyal Hizmet Uzmanı Damla Yeşilçimen “Yetişkinin cinsel hazzı için çocuğun kullanılması çocuğa yönelik cinsel istismardır. Fiziksel temas içeren şekilde olduğu gibi fiziksel temas içermeyen şekilde de gerçekleşebilir. Cinsel istismar her ne kadar bildirimi az da olsa toplumda oldukça yaygındır. Sadece görünür değildir. Çocuklukta cinsel istismara maruz kalma sıklığı yüzde 10-40 olarak bildirilmektedir. Cinsel istismar failleri genellikle mağdurun yakın çevresinden tanıdığı biri olabilmektedir. Araştırmalar cinsel istismarın; güven bağının kurulduğu uzun süreli ilişkilerde, zamana yayılarak gerçekleştiğini gösteriyor. İstismar failleri genellikle erkekler olmakla birlikte kadınlar da fail olabilmektedir. Erkek çocukları da cinsel istismara uğrayabilmektedir. İstismar sosyo-ekonomik durum, etnik köken, eğitim seviyesi, statü, yaş ve yerleşim yeri fark etmeksizin toplumun her kesiminde gerçekleşebilmektedir” dedi.

“Çocuğu dikkate alın”

Çocukların istismar konusunda anlattıklarını mutlaka dikkate almaları konusunda ailelere uyarılarda bulunan Yeşilçimen, “Çocukların cinsellikle ilgili kelime hazneleri ve deneyimleri istismarla ilgili hikâye uydurabilecek kadar geniş değildir. Çoğu zaman bu konuda yalan söylemezler. Bizler çocuklara inanmadıkça da bu eylemleri açıklamaları zorlaşacak, istismarı saklama oranları yükselecektir.  Cinsel istismarda suçlu çocuk değil failin kendisidir” diye konuştu.  

Çocuğun cinsel istismara uğraması durumunda yapılması gerekenler, yasal sorumluluklar ve başvuru yapılacak kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi veren Yeşilçimen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çocuğun cinsel istismara uğradığını öğrendiysek mutlaka resmi bildirim yapmalıyız. Türk Ceza Kanunu’nun; TCK 278. maddesine göre herkes TCK 279. maddesine göre tüm kamu çalışanları çocuk cinsel istismarını bildirmekle yükümlüdür. Bildirimi; çocuğun kendisi, ailesi, bir yakını ya da istismarı duyan bir kişi; Cumhuriyet Başsavcılığı, kolluk kuvvetleri,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve ALO 183’e başvurabilir.” 

 
İnişe geçen uçak kamyonla çarpıştı!
 
Konak'ta "Demokrasi, İnsan Hakları ve Kapsayıcılık" söyleşisi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi’nden e-Belediye hizmetleri ile ödemelerde kolaylık!
Buca Belediyesi, vatandaşlara vergi ödeme konusunda büyük kolaylık getiriyor. ...
Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu sona erdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Fuar İzmir’de düzenlenen ...
Beklenen yağışlar geldi, İZSU teyakkuza geçti
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, kentte etkili ...
 
Çeşme'de içme suyu sorunu çözülüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in turizm cennetlerinden ...
Başkan Sandal yapılan çalışmaları anlattı!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, yerel seçimlerden bu yana yapılan ...
Menderes'te sel ve taşkınlar için önlem!
Menderes Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan ortak çalışmalarla ...
 
Konak, Mirabal’ı konuk etti!
Konak Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ...
İduğ: Çözüm kentsel dönüşümde!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova genelinde en çok talep ...
Başkan Kılıç'a kahvaltılı teşekkür!
Altyapı çalışmaları neticesinde yeni bir çehreye kavuşan Yaylacık Mahallesi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri