ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2316
    Dolar
  • Euro
    34,7684
    Euro
  • Altın
    2.459,740
    Altın
  • Bist-100
    10.338,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
CHP'li Yücel'den Bakanlığın ÇEDES etkinliği yanıtına tepki...
CHP'li Yücel'den Bakanlığın ÇEDES etkinliği yanıtına tepki...
20 Mayıs 2020 Çarşamba - 10:41

Halkın fatura isyanı!

Türkiye’de 4 kişilik bir aile cep ve ev telefonu ile internete yılda 3 bin 225 TL ödüyor. “EvdeKal” sürecinde faturaları katlanan tüketici, indirim ya da fatura dondurma bekliyor. Koronavirüsle 'evde kalmak mecburiyetinde olan yurttaşın haberleşme faturasının bazı kalemlerde yüzde 50 civarında arttığı ifade ediliyor.

Halkın fatura isyanı!

Evden çalışılmayla birlikte birçok işveren çalışanların iletişim faturalarını karşılamazken giderler de yükseliyor. Bu dönemde daha fazla yurttaş eve internet bağlamak durumunda kalırken cep ile sabit telefon ve internet faturaları da hızla arttı.
Son dönemlerde iğneden ipliğe gelen fahiş zamların da etkisiyle de giderleri ciddi şekilde artan yurttaş, bu dönemde cep telefonu operatörleri ve internet servis sağlayıcılarından fatura indirimi ya da faturalarının bir süre dondurulmasını istedi. Telekom sektörü kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, bu dönemde yurttaş iletişimde  kampanya ve promosyon gibi ek faydalar, internet kotası yükseltme gibi destekler de talep etmek durumunda kaldı. 
'ASKIDA FATURA' TALEBİ
Bu dönemde faturalı hattan kontörlü hatta geçmek isteyenler de yükselişe geçerken, bazı aboneler de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı ve daha sonra birçok belediyenin de katıldığı 'askıda fatura' uygulamasının cep telefonu ya da internet faturaları için de yapılmasını istedi. İşleri bozulan ya da işsiz kalan binlerce kişi de operötürler arası geçişte ya da tarife ve paket üyeliklerinde uyguladıkları 1-2 yıl şartlarını da esnetmesini istedi.
ŞİKAYETLER ZİRVEDE
Normal dönemlerde bile mobil sektörde yurttaşın en fazla şikayet ettiği konu yüksek faturalar olurken, koronavirüsle yüksek fatura ve paket aşımlarıyla ilgili şikayetler zirveye çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, 2019'un  son çeyreğinde mobil sektörde 4 bin 332 şikâyet (yüzde 32.2) faturalandırmayla ilgili olurken 1.070 şikayet ise tarifeler ve kampanyalarla ilgili oldu. Sabit telefon hizmetlerinde ise şikayetlerin yüzde 11.2'si yüksek faturalarla ilgili. 
3 BİN 225 LİRANIN 655 LİRASI VERGİ
Türkiye'de 2019 yılında evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin yüksek vergilerin de etkisiyle ortalama 268.83 TL. Bu rakam yılda 3 bin 225 TL’ye ulaşıyor. Koronavirüsle bu faturanın en az yüzde 50 arttığı vurgulanıyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER), 2019 sonu verilerine  göre, sabit telefona vergiler dâhil aylık ortalama 38.23 TL ödeniyor. 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemeleri ise vergiler dâhil 42.4 TL’ye ulaşıyor. 4 kişilik bir aile, haberleşme gideri için devlete aylık 54.61 TL yıllık ise 655 TL vergi ödüyor.
GÜNLÜK 4 GB YETMİYOR
2019 yıl sonu verilerine göre, abone başına aylık ortalama internet kullanımı mobilde 9 GB’ye çıkarken, sabitte ise 120 GB’ye ulaştı. Türkiye’de abonelere artık günlük ortalama 4 GB internet bile zor yetiyor. Koronavirüs ile birlikte eğitim ve işin evlere taşınmak zorunda kaldığı bu yılın ilk çeyreğinde bu rakamların da çok üstüne çıktığı tahmin ediliyor. 
BTK verilerine göre, 2019 yılı sonunda mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 6.7 GB seviyesinde gerçekleşirken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise aylık 9 GB’ye kadar çıktı. 2019'un 3. çeyreğine göre 2019'un 4. çeyreğinde, sabit genişbant internet abonelerinin ortalama kullanımında yüzde 5.4, mobil genişbant internet abonelerinin ortalama kullanımında ise yüzde 4.1 artış gerçekleşti. Bu artışlar yıllık bazda ise sırasıyla yüzde 22.4 ve yüzde 39.6 oldu.
76.6 MİLYON GENİŞBANT İNTERNET ABONESİ
2018'in sonunda abonelerin aylık ortalama data kullanımı, sabit genişbantta 97.5 GB, mobil genişbantta ise 4.8 GB idi. Diğer bir ifadeyle son bir yılda aylık ortalama data kullanımı sabitte 21.8 GB, mobilde ise 1.9 GB arttı. Yıl geneline bakıldığında 2018 yılında 17.1 milyon Tbyte olan Türkiye’nin toplam genişbant internet data trafiği, geçen yıl yüzde 33.6 artışla 22.8 milyon Tbyte’a yükseldi. Türkiye'de 2019 itibarıyla genişbant internet abone sayısı 76.6 milyonu aştı.


 

Etiketler:
 
İşçilere 1 Mayıs cezası meclis gündeminde
 
Benzin ve motorinde zam beklentisi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram için esnafımızı seçin
Covid-19 sebebi ile esnafın zor günler geçirdiğini ifade efen Torbalı ...
Dolarda son durum ne?
Türkiye'nin yurt dışından swap (döviz takası) anlaşmasını bitirmeye çok ...
Katar ile yeni swap anlaşması
TCMB ile Katar Merkez Bankası arasındaki swap tutarı tadil edilerek 15 ...
 
800'den fazla ürüne ilave gümrük vergisi!
Cumhurbaşkanı kararıyla 800'den fazla ürüne ilave gümrük vergisi getirildi.
Erdoğan: 18 milyar lira harcandı...
Temeli 12 yıl önce atılan Mardin'deki Ilısu Barajı'ndaki altı tribünden ...
Şehir hastaneleri için şok rapor
Uluslararası Şeffaflık Derneği şehir hastaneleri raporunu açıkladı. Rapora ...
 
Papaz eriği bereketi!
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı Mahallesinde papaz eriği hasadı devam ediyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın harcaması 7 bakanlığı solladı
Kurumların 4 ayda bütçeden yaptıkları harcamalar netleşti. Diyanet İşleri ...
Dolarda son durum...
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle Türkiye'de piyasalar kapalı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri