ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
23 Kasım 2023 Perşembe - 09:14

Hollanda'da göçmen karşıtı aşırı sağcı aday kazandı!

Hollanda’da 13.3 milyon seçmen, 150 sandalyeli mecliste en büyük oyu, aşırı sağcı Geert Wilders’e verdi. Wilders’in partisi PVV, sandalyelerin 35’ini aldı ve başbakanlık için en güçlü aday oldu. Başbakan Rutte’nin partisi VVD, Ankara doğumlu Dilan Yeşilgöz’ün liderliğinde girdiği seçimde üçüncü oldu.

Hollanda da göçmen karşıtı aşırı sağcı aday kazandı!

Son yıllarda Avrupa’da etkisini artıran aşırı sağ, Hollanda’da da zafer kazandı… İslam ve yabancı karşıtı Geert Wilders, 13.3 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerden birinci parti çıktı. Wilders'in Özgürlük Partisi (Partij voor de Vrijheid -PVV), diğer partilere oranla en çok oyu aldı ve 150 sandalyeli meclise 35 milletvekili sokmayı garantiledi. 

KURAN'I YASAKLAMA SÖZÜ

Böyece Wilders'e başbakanlık yolu da açılmış oldu. Ülkede İslam'ı yasaklamak isteyen, tüm İslami metinleri kaldırmayı ve Kuran'ı yasaklamayı planlayan Wilders ayrıca göçmenleri de kabul etmeyi durduracağını açıklamıştı. Ülkeyi 13 yıldır yöneten ve son iki yılı büyük tartışmalarla geçen Mark Rutte'nin partisi VVD (Demokrasi ve Özgürlük İçin Halk Partisi) ise 23 vekil çıkarabildi.

Son dönemde keskin söylemlerini yumuşatan Wilders, böylelikle koalisyon kurmayı amaçlıyor.

Ankara doğumlu 46 yaşındaki Dilan Yeşilgöz- Zegerius başkanlığında seçime giren VVD, üçüncü parti olabildi. Sol ittifak Groenlinks-PvdA ise 26 sandalye çıkardı. Henüz birkaç hafta önce eski Hıristiyan Demokrat lider Omtzigt tarafından kurulan NSC (Yeni Sosyal Anlaşma) partisi ise 20 vekillik çıkardı.

WILDERS'E ÇALIŞABİLECEĞİNİ AÇIKLADI

Seçimlerden kısa süre önce Dilan Yeşilgöz, ülkede istikrarın sağlanması için aşırı sağcı Geert Wilders'le çalışabileceğini açıklamıştı.

Yeşilgöz'den önce parti lideri olan Rutte, aşırı sağcı lider ile çalışmayı hep reddediyordu. Wilders de seçimlerden kısa süre önce İslam ve göçmen karşıtı söylemlerini yumuşatmaya başlamıştı.

Dilan Yeşilgöz’ün kabineye girmesi olası. Son hükümeti 18 ay önce kuran Başbakan Rutte, sadece 18 ay görevini sürdürebildi ve göç politikasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümette güvenoyunu kaybetti.

Parti liderliğinden de ayrılan Rutte, yeni hükümet görev alana kadar başbakanlığı sürdürecek. Rutte’nin NATO genel sekreteri olmak için kulis yaptığı iddia ediliyor.

Bir önceki seçime göre koalisyon partilerinden Demokratlar 66 (D66) 24'ten 10'a, CDA 15'ten 5'e ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5'ten 3 sandalyeye düştü.

Üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 oldu.

İLK AÇIKLAMADA GÖÇMEN KARŞITLIĞI

Wilders, yaptığı ilk açıklamada “Seçmen söyleyeceğini söyledi. ‘İltica tsunamisi’ ve göçmenleri engelleyeceğiz. Tekrar Hollanda olacağız” dedi. Koalisyonu işaret eden Wilders, “Şimdi tarafların anlaşma zamanı” ifadesini kullandı.

PVV lideri Wilders, ilk sonuçların ardından yaptığı açıklamada, “Kuran ve camilerin yasaklanması gibi demokratik olmayan ya da anayasaya aykırı tedbirler almayacağız” dedi.

HOLLANDA’DAKİ TÜRK SEÇMENE “GÜLE GÜLE” DEMİŞTİ

Mayıs ayındaki seçim döneminde Türkiye ile ilgili paylaşımlarını artıran Wilders kişisel X hesabında Felemenkçe olarak, “Haftalardır, Erdoğan’ın boğucu İslamcı rejiminden büyük ölçüde acı çeken ve gerçekten daha fazla kişisel özgürlük için can atan Türkiye’den laik Türklerden pek çok mesaj alıyorum. Kalbim onlar için kanıyor. Onlarla onların Türkiye’sinde buluşmak, destek olmak ve onlara hitap etmek isterdim ama ne yazık ki onlar ve benim için tehlike çok büyük” yorumunu yapmıştı.

Wilders, “Geçen hafta Hollanda’da İslamcı Erdogan'a oy veren Türklerin Türkiye’ye gönderilmesini önermiştim. Oylarının feci sonuçlarını KENDİLERİ DE yaşayabilsinler diye. Türkiye’deki Türklerden çok destek geldi. Aşağıdaki mesaj tek başına neredeyse 5 milyon kez görüntülendi” diye yazmıştı.

Bu mesajla birlikte Wilders kendi açıklamalarıyla ilgili Türkçe haberleri paylaşarak “Diktatör Erdoğan'ı ve onun Türkiye'deki, Hollanda'daki ve dünyanın herhangi bir yerindeki İslamcı seçmenlerini küçümsüyorum. Kemalizmin laik Türkiye'sini vahşice katlettiler. Bununla birlikte, İslamcılıktan nefret eden ve sadece laik bir Türkiye'de normal ve özgür bir yaşam isteyen tüm Türkleri destekliyorum!” demişti.

 
Siirt'te maden faciası: 2 ölü, 3 yaralı
 
Bornova'da Cumhuriyet ve Atatürk söyleşisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamas açıkladı... Gazze'de çatışmalara ara!
Hamas, İsrail ile çatışmalara insani ara ve esir takası konusunda varılan ...
41 işçi 9 gündür kurtarılmayı bekliyor!
Hindistan'da yapım aşamasında çöken tünelde 9 gündür kurtarılmayı bekleyen ...
20 bin erkek, askere alınmamak için ülkeden kaçtı!
Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'da askerlik yapabilecek yaştaki erkeklerin ...
 
Komünist Küba'dan İsrail'e kınama
İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve yaşanan katliamlara tepki gösteren Küba ...
Kainatın en güzeli seçildi!
Bu yıl El Salvador'da düzenlenen 72'nci Kainat Güzellik Yarışması'nda ...
ChatGPT’nin mucidi görevden alındı!
OpenAI'nin CEO'su ve kurucu ortağı Sam Altman, yönetim kurulunun kendisini ...
 
Çift rahimli kadın iki ayrı bebeğe aynı anda hamile kaldı!
ABD'nin Alabama eyaletinde sıra dışı olay... Üç çocuk annesi bir kadın, ...
Esad hakkında tutuklama kararı!
Fransa'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için tutuklama kararı çıkarıldı.
İsrail'de binlerce kişi sokağa indi!
Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri ve bir grup gösterici, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri