ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,8547
    Dolar
  • Euro
    52,9116
    Euro
  • Altın
    6.946,680
    Altın
  • Bist-100
    14.485,00
    Bist-100
  • ADANA
    11/22°
    ADANA
  • ANKARA
    5/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/24°
    IZMIR
  • KONYA
    3/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Özgür Özel'in TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşeceği tarih belli oldu
Özgür Özel'in TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşeceği tarih belli oldu
Özgür Özel, CHP MYK toplantısına başkanlık etti
Özgür Özel, CHP MYK toplantısına başkanlık etti
Tutuklu Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan: Kirli oyunlara ve itibar suikastlarına inanmayın
Tutuklu Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan: Kirli oyunlara ve itibar suikastlarına inanmayın
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı! Gündem: Orta Doğu...
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı! Gündem: Orta Doğu...
20 Nisan 2026 Pazartesi - 10:03

Hürmüz'de tansiyon yüksek: Bu çıkartma barışın sonu olabilir

ABD donanmasının İran tankerini vurarak ele geçirmesi, beklenen barış sürecini çıkmaza soktu. Tahran'ın misilleme tehdidi ve görüşmelerden çekilmesiyle Orta Doğu’da gerilim tırmanırken; altın fiyatları sert düştü, piyasalar altüst oldu. Bölgedeki gemi trafiği ve küresel ekonomi alarm veriyor.

Hürmüz de tansiyon yüksek: Bu çıkartma barışın sonu olabilir

Barışa belki de günler kala Hürmüz Boğazı'nda yaşanan gerilim, barış umutlarını zedelerken dünya ekonomisini yeniden alt üst etti. ABD donanması İran'a ait Touska isimli tankeri motor dairesinden vurması, ardından da çıkartma yaparak gemiyi ele geçirmesi İran tarafından ateşkesin ihlali olarak yorumlandı. İran basınına göre ülke, ABD ablukasını delmek amacıyla yola çıkan 274 metre uzunluğundaki gemiyi korumak için ABD gemilerini kamikaze İHA'larla hedef aldı.

İran'ın çabaları başarılı olmadı. Gemi ABD güçleri tarafından el geçirildi. İran, 'hızla misilleme yapacağının' sözünü verirken açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump geminin daha önce de yaptırımlı gemiler listesine alındığını vurguladı.

ABD Başkanı, geminin ele geçirilmesinin İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına ve 'Fransız ve İngiliz gemilerine' ateş açmasına misilleme olduğunu ima etti.

BARIŞ UMUTLARI SUYA DÜŞTÜ
Yaşanan gelişmelerden sonra İranlı arabulucuların çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen görüşmelere katılacağına dair bir mesaj vermemesi, umutlu mesajlar veren arabulucu Pakistan'ı da endişelendirdi.
ABD, baş müzakerici görevini üslenen Başkan Yardımcısı JD Vance'ın İslamabad'a geleceğini doğrularken İran kendi heyetinin İslamabad'a geleceği yönünde bir açıklama yapmadı.

ABD ve İran arasındaki ateşkes Çarşamba günü sona eriyor. ABD, ateşkesin uzatılmayacağını vurguladı. 
ABD Başkanı Trump ise Çarşamba günü bir anlaşma yapılmaması halinde İran'ın elektrik santrallerini ve  köprülerini vuracağını duyurdu.

Eğer Çarşamba günü bir barış anlaşması imzalanmazsa, savaşa dönüleceğine kesin gözüyle bakılıyor. İsrail ordusu şimdiden hazırlıklara başladığını duyururken İran destekli Husilerin Kızıldeniz'i kapatma tehdidinden sonra Orta Doğu'daki 3 uçak gemisinden biri olan USS Abraham Lincoln Kızıldeniz'e indi.

İran ise füze cephaneliğinin yarısından fazlasını tüketmediğini, hala hazırda tuttuğunu yeniden vurguladı. Savaş, tüm şiddetiyle yeniden patlak vereceğinin sinyallerini veriyor.

EKONOMİ ÇALKALANDI
Dün akşam yaşanan olaylar silsilesinden sonra piyasalar anında etkilendi. Altın fiyatları haftanın ilk işlem gününde düşüşe geçti.

ABD ve İran'ın çifte ablukası sonrası Körfez bölgesindeki gemi trafiğini ciddi şekilde yavaşlattı.
ABD’nin İran’a ait bir kargo gemisine el koyması ve İran’ın misilleme açıklamaları, ateşkesin kısa sürede sona erebileceği endişesini güçlendirdi.

Tahran yönetimi, ABD ile planlanan ikinci tur görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Bu gelişme, ateşkesin süresinin dolmasının ardından gerilimin yeniden tırmanabileceği beklentisini artırdı.

Doların güç kazanması ve Orta Doğu’da artan gerilim, değerli metal üzerinde baskı yarattı. Spot altın yüzde 0,7 gerileyerek ons başına 4.793,98 dolara düşerken, gün içinde 13 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
ABD altın vadeli kontratları ise yüzde 1,4 kayıpla 4.813,60 dolara geriledi. Yurt içi serbest piyasalarda ise gram altın 6.910 lirada bulunurken Kapalıçarşı'da satış fiyatı 6.941 lirada hareketleniyor.

Dolar endeksindeki yükseliş, diğer para birimlerini kullanan yatırımcılar için altını daha maliyetli hale getirdi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 0,5 artarak altın üzerindeki baskıyı artırdı.

 
Gülşah Durbay Kadın Danışma Merkezi’nde yoga heyecanı
 
İzmir'de ev yangınında narkotik baskını! 10 kişi gözaltında..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump: İran bize şantaj yapamaz
İran Devrim Muhafızları Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattıklarını duyurdu ...
Hamaney açıkladı: 'Savaşa hazırız'
İran Devrim Muhafızları Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattıklarını duyurdu ...
İran, Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı!
İran Devrim Muhafızları Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattıklarını duyurdu ...
 
İran duyurdu... Hürmüz Boğazı resmen açıldı
İran Hürmüz Boğazı'nın açıldığını duyurdu. İran hükümeti 'ateşkese paralel ...
Trump duyurdu: İran kritik şartı kabul etti
ABD Başkanı Donald Trump, İran konusunda büyük ilerleme kaydettiklerini ...
İsrail ile Lübnan arasında ateşkes!
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Lübnan arasında 10 günlük ateşkes sağlandığını bildirdi.
 
Fransa'da şanslı çekiliş: 100 Euro'ya milyonluk Picasso tablosu kazandı
Fransa’da düzenlenen bir hayır çekilişinde, 100 Euroluk bilet satın alan ...
ABD'den açıklama geldi... Ateşkes uzatılacak mı?
ABD’den İran ile süren müzakerelerle ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada, ...
Bu anlaşma savaşın seyrini değiştirdi: İran'ın gizli ortağı ortaya çıktı
İngiliz basını The Financial Times'ın haberine göre Çin, ABD ve İsrail'in ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 30 22 5 3 69 23 46 71
2 Fenerbahçe 30 19 10 1 68 30 38 67
3 Trabzonspor 30 19 8 3 57 32 25 65
4 Beşiktaş 30 16 7 7 54 36 18 55
5 Rams Başakşehir 30 13 9 8 48 31 17 48
6 Göztepe 30 12 12 6 37 27 10 48
7 Samsunspor 30 10 12 8 36 39 -3 42
8 Çaykur Rizespor 30 9 10 11 41 42 -1 37
9 Tümosan Konyaspor 30 9 10 11 38 41 -3 37
10 Gaziantep FK 30 9 10 11 41 49 -8 37
11 Kocaelispor 30 9 9 12 25 34 -9 36
12 Corendon Alanyaspor 30 6 15 9 35 35 0 33
13 Kasımpaşa 30 7 10 13 29 41 -12 31
14 Hesap.com Antalyaspor 30 7 7 16 30 49 -19 28
15 Natura Dünyası Gençlerbirliği 30 6 7 17 29 44 -15 25
16 ikas Eyüpspor 30 6 7 17 22 44 -22 25
17 Zecorner Kayserispor 30 4 11 15 21 57 -36 23
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 30 5 5 20 27 53 -26 20
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri