ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2081
    Dolar
  • Euro
    34,8604
    Euro
  • Altın
    2.446,320
    Altın
  • Bist-100
    10.219,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/27°
    ADANA
  • ANKARA
    12/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/19°
    IZMIR
  • KONYA
    12/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Güneş patlaması Türkiye'de iletişimi etkileyecek mi?
Güneş patlaması Türkiye'de iletişimi etkileyecek mi?
Eski Fenerbahçeli futbolcunun evinde yangın
Eski Fenerbahçeli futbolcunun evinde yangın
Üniversiteli Elif, yaşam savaşını kaybetti
Üniversiteli Elif, yaşam savaşını kaybetti
Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme!
Ayhan Bora Kaplan davasında flaş gelişme!
3 Ağustos 2021 Salı - 14:13

İYİ Parti: Belek'te yangın üssünü otel alanına çevirdiler!

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, skandal bir iddiayı TBMM gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gözde turizm merkezi Antalya Belek ve yakın çevresindeki orman yangınlarına müdahale amaçlı kullanılacak "orman yangın üssü"nü otel alanına dönüştürdüğünü ileri süren Çıray, “Bu bilgiler doğru mu? Bunu neden yaptınız?” diye sordu.

İYİ Parti: Belek te yangın üssünü otel alanına çevirdiler!

SONKALEİZMİR- Konunun İYİ Parti Turizm Politikaları Başkanlığı tarafından araştırılarak ortaya çıkarıldığını açıklayan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, dikkat çeken iddiaları gündeme getirdi.

Yazılı bir açıklama yapan Aytun Çıray, Antalya Belek Turizm Merkezi kapsamında ve Antalya'nın Serik ilçesi Belek Mahallesi sınırları içinde bulunan 145 ada 23, 24 ve 42 parsel numaralı orman vasıflı kamu taşınmazlarının “Orman yangın üssü, kamping alanı, günübirlik alan ve spor alanı" olarak planlı olmasına ve kamuya açık alan ile yangın üssü olarak "kamu yararına" kullanılması gerekirken Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından plan değişikliğine gidildiğini savundu. Çıray, bu alanların daraltıldığını ve 250 dönümlük alanda 2 otel alanı oluşturulduğunu ileri sürdü.

"SORUMLU OLMAKTAN HİÇ ÇEKİNMİYOR MUSUNUZ?"

Çıray, Bakan Ersoy'a su soruları yöneltti:

"Plân değişikliğini hangi gerekçe ile yaptınız?

Kamping, Günübirlik Alan, Spor Alanı ve Orman Yangın Üssü plan kullanım kararını değiştiren 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulunun 16.01.2020 tarih ve 2020/ 01-02 sayılı kararı doğrultusunda uygun görülerek 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 7. Maddesi uyarınca 28.01.2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylarken, söz konusu alanda yangın çıkmayacağının garantisi neydi?

380 bin metrekarelik bu alanın rant alanına çevrilmesindeki amacınız neydi?”

Sonuç olarak ülkemiz genelinde yaşanmakta olan orman yangınları milletimizin ciğerlerini yakıyor. Siz ise Orman Yangın Üslerini dahi otel alanına dönüştürmeye çalışıyorsunuz. İşte ormanlarımızı yakan bu zihniyettir. Bu yangınların vicdani belki de hukuki sorumlusu olmaktan hiç çekinmiyor musunuz?"

İŞTE ARAŞTIRMANIN DETAYLARI

Aytun Çıray, İYİ Parti Turizm Başkanlığı'nın yaptığı çalışmanın detaylarını ise şöyle özetledi:

?    Bahse konu alana ilişkin olarak onaylanan bir önceki planlarda yaklaşık olarak 30 dönümlük bir yüz ölçüme sahip olan alan “spor alanı” olarak planlanmış olmasına rağmen yeni onaylanan plan değişikliği ile Spor Alanı kullanım kararı tamamen ortadan kaldırılmıştır.
?    Bir önceki planlarda yaklaşık olarak 145 dönümlük yüz ölçüme sahip olan alanda planlanan ve bölge için vazgeçilmez bir nitelik taşıyan “orman yangın üssü" kullanım kararı getirilen alanın yarısından fazlasının kullanım kararı yeni onaylanan plan ile “turizm tesis alanı" kullanımına dönüştürülmüş ve 145 dönümlük Orman Yangın Üssünün yüz ölçümü 60 dönüme düşürülmüştür.
?    Bir önceki planlarda yaklaşık olarak 115 dönümlük yüz ölçüme sahip olan alanda planlanan “KAMPİNG TESİS ALANI” kullanım kararı, yeni onaylanan plan değişikliği ile tamamen ortadan kaldırılmış ve yine “TURİZM TESİS ALANI” plan kullanım kararı getirilmiştir.

?    Bir önceki planlarda yaklaşık olarak 90 dönümlük yüz ölçüme sahip olan alana “GÜNÜBİRLİK TESİS ALANI” kullanım kararı getirilmiş olmasına rağmen, bu alanın da 1/3 büyüklüğündeki bir bölümü Günübirlik Tesis Alanı kullanımından “OTEL ALANI” kullanımına dönüştürülmüştür.

?    Belek Turizm Merkezinin sahil kesiminin nerdeyse tamamı (50 adet 5 yıldızlı ve 75.000 yatak kapasiteli) konaklama amaçlı Turizm Tesis Alanı olarak planlandığı için, bir önceki planlarda turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla “KAMPİNG VE GÜNÜBİRLİK ALAN” ile yangın durumunda kullanılmak üzere “ORMAN YANGIN ÜSSÜ” plan kullanım kararlarına yer verilmiş olmasına rağmen, yeni onaylanan plan değişikliği ile bu donatı alanlarının aleyhine olmak üzere her biri ortalama 125 dönüm olan 2 (iki) adet Konaklama Tesisine yer verilmiştir.  

?    Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 28.01.2020 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, mevzuat gereği ASKI İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLMEK ÜZERE Serik Belediye Başkanlığına iletilmiştir.
Serik Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iletilen plan değişikliğini 07.02.2020 TARİHİNDEN İTİBAREN ASKIYA ÇIKARMAK SURETİYLE ilan etmiş olup; mevzuat gereği 1 (bir) aylık askı süresi 09.03.2020 tarihinde sona ermiştir.
Askı aşamasında Serik Belediye Başkanlığı başta olmak üzere plana yapılan itirazların Bakanlık tarafından REDDEDİLMESİ üzerine DAVA açılmış olup dava halen devam etmektedir.
 

 
Buca'daki ağaç katliamı TBMM gündeminde
 
Torbalı'da tiyatro festivali!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa TEZEL 4 Ağustos 2021 Çarşamba 01:20

Vallahi ne deyeceğimi bilemedim amma yangınlar söndürülmeden yanan yerlerin turzm bakanlığına devri çok şüphe çekecek

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in rengi değişti!
Sağlık Bakanlığının "Kovid-19 Bilgilendirme Platformu"nda yüzde 75 aşılama ...
İzmir'de memurlardan tencereli taşlı eylem!
Yaklaşık 6 milyon 200 bin memur ve emekliyi ilgilendiren maaş zammı için ...
Emine öğretmene hüzünlü veda!
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde kaybolduktan 4 gün sonra ağaçta asılı ...
 
Yusuf Güney gözaltına alındı!
Manavgat'ta yangın söndürme çalışmaları sırasında görevlilerle tartışan ...
Azra'nın katilinden kan donduran ifade!
Antalya'da kendisinden beş gündür haber alınamayan 21 yaşındaki Azra Gülendam ...
TOMA'lar yangın bölgelerine sevk ediliyor!
Toplumsal olaylarda kullanılan TOMA’lar, yangın bölgelerine sevk ediliyor. 
 
Muğla'dan acı haber! Yangın bir can daha aldı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, orman yangınlarına ilşikin açıklama yaptı. ...
Parktaki cinayette yeni gelişme!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, Umutcan Sapan'ın (23) hayatını kaybettiği ...
Milas'taki yangın sitelerin olduğu tarafa sıçradı!
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Twitter hesabından günlerdir süren ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri