ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5584
    Dolar
  • Euro
    34,8204
    Euro
  • Altın
    2.433,680
    Altın
  • Bist-100
    9.708,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    18/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Güneşlenirken öldü!
Güneşlenirken öldü!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
TikTok'a büyük darbe... Ya satılacak ya da yasaklanacak!
Motorine bu gece yarısı indirim geliyor!
Motorine bu gece yarısı indirim geliyor!
16 ilde Sibergöz operasyonları: 63 şüpheli yakalandı!
16 ilde Sibergöz operasyonları: 63 şüpheli yakalandı!
2 Nisan 2021 Cuma - 13:09

İYİ Partili Çıray: Depremzedeler mağdur

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, İzmir depreminde evsiz kalan vatandaşların mağduriyetini meclise taşıdı. Bakanlığın depremzedelere verdiği sözleri tutmadığını söyleyen Çıray, Meclis Başkanlığı aracılığıyla sorularını yazılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletti.

İYİ Partili Çıray: Depremzedeler mağdur

Çıray, 30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen büyük depremde evleri ağır hasar alan veya yıkılan vatandaşlarımızın yeniden ev sahibi olabilmeleri ile ilgili süreçte birtakım hak kayıpları ve mağduriyetlerin yaşandığını belirtti. Doğal afet nedeniyle evleri yıkılan ailelere yapılacak yardımların AFAD Yasası gereğince 7269 Sayılı Kanuna göre değerlendirilmesi gerekirken 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm kanununun 6/a maddesi kapsamında değerlendirildiklerini söyleyen Çıray, bu ailelerin hak kayıpları yaşadıklarını belirtti.

Çıray şöyle devam etti: "Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı ile AFAD yetkililerinin mağdur olmuş depremzedeler ile yapmış oldukları görüşmelerde, vatandaşlara hiçbir hak kaybının olmayacağı, özellikle evleri yıkılan vatandaşlarımıza mağdur olmayacaklarının söylendiği belirtilmiştir. Bakanlığın projelerinde deprem mağduru vatandaşlarımıza iki seçenek sunulduğu ve bunların; yeni yapılacak evler için ister rezerv alanında bir ev tercih edebilirsiniz isterseniz mevcut evinizin bulunduğu yerde yapılacak daireden seçebilirsiniz” şeklinde olduğu belirtilmektedir. Ancak depremde 4 bloktan 3’ünün yıkıldığı Barış Sitesi’nin projelerinde görülmektedir ki, yeniden yapılması planlanan binalarda vatandaşlarımızın hem kat kaybı hem de metrekare kaybı yaşadıkları görülmektedir."

EVSİZ KALAN AİLELER 20 YIL BOYUNCA KENDİ EVLERİNİN PARASINI ÖDEYECEK

Çıray, "Evleri yıkılmış olan vatandaşlarımız ile evleri ağır hasar aldığı için kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilen vatandaşlarımız arasında adaletsiz bir durum oluşmuş ve proje alanında evi olan depremzedelere rezerv alanında hak verilmemiştir" dedi.

Evsiz kalmış vatandaşlarımızdan mevcut daire maliyeti 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl sıfır faizle geri ödemeli olarak tahsil edileceğinin bakanlık tarafından söylendiğini vurgulayan Çıray, üstelik kura yöntemiyle dairelerin belirlenmesi kararının alındığını belirtti.

"Doğal afetlerde vatandaşlarımızın yeniden bir yuva kurabilmeleri ve ailelerin böylesine ciddi bir ekonomik buhran döneminde uzun yıllar kendi evlerinin parasını ödeyecek olmaları sosyal devlet ilkesine aykırı bir tutumdur" diyen Çıray, "Yandaş müteahhitler her geçen gün yeni kamu projeleriyle kendi ceplerini doldururken, Merkez Bankası Başkanı’nın değişeceği önceden haberdar edilenler döviz yatırımlarıyla bir gecede milyon liralık vurgun yaparken, vatandaşlarımız borca sürüklenmektedir" ifadelerini kullandı.

Çıray sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye bir deprem bölgesidir ve iktidar bilim insanlarının sürekli uyarılarda bulunduğu olası büyük depremlere karşı hiç hazırlıklı değildir. 20 yıldır “Özel İletişim Vergisi” adı altında toplanan en az 70 milyar liralık deprem vergilerinin bütçeye aktarıldığı ancak nerelere kullanıldığı bilinmiyor. Bu büyük paralar bugünler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Adalet ve Kalkınma Partisi eğer doğal afetlerde mağdur olmuş vatandaşlarımıza yardım etmemeye ve önlemler almamaya devam ederse, İstanbul gibi yıkıcı etkileri daha büyük olması beklenen depremlerde ne bu enkazı kaldırabilirler ne de bu vebali ödeyebilirler."

KURAYLA DAĞITIM OLMAZ

Çıray şu soruları yöneltti:

  1. Evi yıkılan vatandaşlarımızın, yeni projede yapılması planlanan binalarda kat ve metrekare kayıplarının olacağı doğru mudur? Eğer doğruysa çevrede yüksek katlı olup depreme dayanaklı çok sayıda gökdelen bulunurken vatandaşlarımızın eski kat yüksekliği ve metrekare talepleri neden karşılanmamaktadır?
  2. Tüm depremzede vatandaşlarımız arasında adaletli bir hak dağılımı yapıldığını düşünüyor musunuz? Ağır hasarlı ev sahiplerinin rezerv alanında ev alma hakları doğaldır. Proje alanlarının da ağır hasarlılar gibi değerlendirilerek rezerv alanından ev sahibi olma hakkı verilmesi planlanmakta mıdır?
  3. Evleri yıkılmış ve evsiz kalmış depremzedelerden mevcut daire maliyetinin 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl sıfır faizle geri ödemeli olarak tahsil edileceği, üstelik kura yöntemiyle dairelerin belirlenmesi konusunda sosyal devlet olmanın gereği olarak vatandaşlarımızı bu maddi yükümlülükten kurtarmayı düşünüyor musunuz?

 
Arka Sokaklar'daki o sahne baroları ayağa kaldırdı
 
CHP'li vekiller: Kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatılsın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arka Sokaklar'daki o sahne baroları ayağa kaldırdı
Kanal D'de yayınlanan Arka Sokaklar dizisi, avukatların tepkisiyle karşılaştı. ...
Menemen'de korkunç kaza: 1 ölü
İzmir'in Menemen ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.
Genç kıza muştayla saldırdı, 'başkasına benzettim' dedi
Bursa'da 18 yaşındaki Ecenur Ö. evine doğru yürürken Sedat A.'nın muştalı ...
 
Başkan Sengel'den SMA hastası Mehmet Ayaz'a destek
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, SMA hastası Mehmet ...
Musacalı Barajı'nın yüzde 88'i tamamlandı
İzmir'in Bergama ilçesinde yapımı tamamlandığında 22 bin 950 dekar araziye ...
İki köyün arasına balık işletmesine yargı freni
İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Zeytinler ve Uzunkuyu köyleri arasında kurulu ...
 
Başkan Arda'dan AK Parti ve MHP'ye sert tepki
Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi arasında arsa takası yapılmasını, ...
5 çocuk ortak flüt kullandı: 14 kişi pozitif
Okulda ortak flüt kullanan 5 çocuğun ailelerinden 14 kişi koronavirüse ...
Konsolosluk binasına kumar baskını!
İzmir'in Narlıdere ilçesinde daha önce konsolosluk olarak kullanılan etrafı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri